Tipy, jak naučit dítě jíst samostatně lžičkou

Tipy, jak naučit dítě jíst samostatně lžičkou>
Dítě začne papat samo přibližně od 8. měsíce. Začíná to "patláním" v talířku a papáním ručkami. Tato fáze může být pro maminky poměrně náročná, a to zejména z důvodu neustálého nepořádku. Nebojte se, zanedlouho se bude děťátko schopno nakrmit samo. 

60-073046A-7317680730466Jak ho to naučit? 

  • Myslete na to, že dítě bude na začátku krmení hladové. Nejdříve ho tedy nakrmte vy.
  • Až zaženete největší hlad, dovolte mu spolupracovat. Zapojte druhou lžičku, aby dítě vědělo, že má svou a může ji používat.
  • Dítě se začne o jídlo zajímat samo, začne lžičku zkoumat a začne se s ní krmit.
  • Nemusí mu to jít hned - chce to cvik a zručnost.
Začněte hustými jídly - polévka není ideální startovací pokrm, ze lžiček vytéká a než se dostane miminku do úst bude všude okolo.  Dobrou volbou jsou různé kaše, nebo husté jogurty. Tato jídla se na lžičce udrží a dítě bude vědět, že si do pusinky něco dalo.

Stanovte si pravidla 

  • Jakmile začnete s příkrmy, dávejte miminko na jídlo vždy do židličky nebo ke stolu - zamapatuje si, že na jídlo je vyhrazen určitý čas i prostor.
  • Udělejte z krmení zábavu a pořiďte si nádobí s dětskými motivy - dítě tak snáze zaujmete.

526988-8710103526988

Jídlo není hračka

To je základní pravidlo, které je potřeba dítě naučit. Vyhnete se tak špenátovému pyré na stěně, těstovinám s rajčatovým protlakem ve vlasech a dalším lahůdkám. Důraz byste měli klást zejména na to, aby se dítě u jídla v rámci možností uklidnilo a nehrálo si s ním - vždy se dítěti snažte vysvětlit, že jídlo patří do úst. Jakmile začne hezky papat, pochvalte ho a pokračujte.

Co už by dítě mělo umět? 

Při "práci" s vidličkou je alfou a omegou jemná motorika, kterou si dítě postupně vyvíjí a získává tak lepší kontrolu nad úchopem. Platí, že první lžička či vidlička by měla být přizpůsobená věku, nikdy dítěti nedávejte dospělácké příbory. Ze začátku pravděpodobně nebude držet příbor správně, ale postupem času se to naučí. Mějte trpělivost.
  • SH2523-59-87967400963915 měsíční děťátko by mělo začít používat vidličku, samozřejmě tupou, dětskou. Jídlo nakrájejte na menší kousky, aby si ho mohlo napíchnout a pokud je potřeba, pomáhejte.
  • Ve dvou letech by mělo dítě u stolu vydržet několik minut, mělo by umět poděkovat a poprosit.
  • Ve třech až čtyřech letech by dítě mělo jíst hezky a samo, u stolu by mělo vydržet přibližně půl hodiny.
  • V předškolním věku by mělo používat nůž, otřít si ústa ubrouskem.
  • Ve školním věku už po sobě dítě umí uklidit, pomáhá s umýváním nádobí a pěkně papá i na návštěvě.

Jaké výrobky jsou v článku? 

BABYBJÖRN Příbor Set Růžový / Liliový (KLIK) & pro kluky i v oranžovo / tyrkysové (KLIK) Jídlení sada Avent pro batole (KLIK) SKIP HOP Zoo lžička a vidlička - různé motivy (KLIK)