Letní nepřátelé dětí - klíšťata! Jak na ně?

Letní nepřátelé dětí - klíšťata! Jak na ně?>
Malé děti jsou pro klíšťata snadnou kořistí. Najdeme je totiž převážně ve vysoké trávě 60 cm od země. Nevyhýbají se ani městským parkům, lesům či vaší zahrádce. Jak proti nim bojovat a co dělat, když už se klíště přisaje? 

Proč jsou klíšťata tak nebezpečná?

Menší část klíšťat může být nakažená a přenášet tak nemoci. Pokud dítě klíště má, sledujte, zda se u něj neobjeví příznaky těchto chorob. Lymeská borelióza
  • Nakaženo cca 8 - 10 % klíšťat
  • Od přisátí proniknou tyto bakterie do 12 hodin do krevního oběhu a šíří se dále v organismu, příznaky však můžete pozorovat až za několik týdnů
Klíšťová encefalitida
  • Kolem 6 % nakažených klíšťat
  • Příznaky klíšťového zánětu mozku se vyvíjejí obvykle do 14 dnů od přisátí infikovaného klíštěte
Ehrlichióza
  • Méně častá, podobá se borelióze

Jak děti chránit před klíšťaty?

Vyhýbejte se oblastem, kde je výskyt klíšťat největší a vždy používejte vhodný repelent pro děti. Obzvlášť záležet si dejte zejména na nastříkání nohou. Praktickou variantou jsou také repelentní náramky proti hmyzu. Zavěsit je můžete i na kočárek. Prodávají se v různých barevných kombinacích (podívat se můžete ZDE). Děti si tak mohou vybrat svou oblíbenou barvu a spojit příjemné s užitečným :-) Samozřejmostí by mělo být vhodné oblečení. Do přírody jsou to hlavně vysoké boty, ideálně i dlouhé kalhoty. Po příchodu domů dítě vždy důkladně prohlédněte (pozor dejte zejména ve vlasech).

Jak vyndat klíště?

Pokud se váš potomek vrátí z venkovních radovánek s přisátým klíštětem, je důležité klíště co nejdříve odstranit. Neodstraňujte ho však hned na místě např. na procházce, nebo v lese, když s sebou nemáte vhodné prostředky a potřebnou dezinfekci. Zbytečně byste riskovali neúplné vyndání a vyšší riziko nákazy. Klíště vyndejte hned jak dorazíte domů. Klíště vždy odstraňujeme s co největší opatrností. Nejdříve aplikujeme na klíště dezinfekční přípravek. K odstranění použijeme speciální pinzetu, která má zkosené hrany - seženete ji téměř ve všech lékárnách. Klíště uchopíme těsně u kůže a kývavými pohyby doprava a doleva vytahujeme, dokud se samo neuvolní. Snažíme se klíště nerozmáčknout, neboť tím je riziko infekce mnohem větší. Místo po kousnutí opět vydezinfikujeme. Klíště poté zlikvidujeme např. vhozením do záchodové mísy, nebo ho zabalíme do papírku a spálíme. Místo po kousnutí alespoň měsíc sledujeme. Podezřelé zarudnutí, které nemizí ani po několika dnech určitě konzultujte s lékařem. Navštivte ho i tehdy, pokud se vám nepodařilo klíště správně vytáhnout a v kůži zůstala zakousnutá hlavička.

Na co si dát pozor?

Nepoužívejte k odstranění žádné oleje, sádlo, masti ani mýdla - jde o zastaralé rady, které nejsou účinné. Naopak se tímto riziko nákazy ještě zvyšuje. Také klíště nikdy neodstraňujete jen rukou. Používáme vždy jen pinzetu, nebo kleštičky speciálně určené k vyndavání klíšťat. Nikdy ne pinzetu na obočí, která je nevhodná svým zakončením, ale také proto, že je kovová.