3 tipy, jak smysluplně využít čas, když si vaše dítko dává po obědě šlofíka

3 tipy, jak smysluplně využít čas, když si vaše dítko dává po obědě šlofíka>
Pokud je vaše miminko ještě tak malé, že se budí na kojení asi tak čtrnáctkrát za noc, pak pro vás máme jedinou radu, jak využít jeho poobědového šlofíka: běžte okamžitě spát! Jestli jste ale poznali jeden z nejkrásnějších mateřských pocitů, který se dostaví, když vaše dítě začne po půl roce bdění v noci konečně spát, je čas dát šlofíku vale. Ovšem pozor: v čase, kdy vaše dítě spí, je zakázáno žehlit, uklízet nebo vařit. Je to vzácný čas jen pro vás! Jak ho využít? Základní komplikací smysluplného využití poobědového šlofíka vašeho dítka je, že se nikdy nemůžete spolehnout na to, jak dlouho bude trvat. Dítě spí do té doby, než zazvoní pošťačka, pes shodí na zem vázu anebo (máte-li více dětí) do té doby, než začne některý ze sourozenců vřískat: „Mamííííí, mamíííí!“ Proto budeme v našich tipech počítat s tím, že poobědový šlofík může být velmi krátký a může být v jakémkoli momentě násilně utnut.

1. Zacvičte si podle Youtube jógu (nebo cokoli jiného, co vás těší) 

Jakmile se ubezpečíte, že vaše dítě skutečně usnulo, na nic nečekejte, vytáhněte podložku na cvičení, sundejte ponožky (převlékat do pohodlného oblečení se pravděpodobně nemusíte) a zadejte do vyhledávání na YouTube některou z následujících kategorií: Jóga pro zdravá záda, Jóga na uvolnění krční páteře, Jóga pro pevná stehna a hýždě, Jóga pro pevné břicho, případně Jóga při menstruaci. Anebo cokoli jiného, co vás bude bavit a těšit. Doporučit můžeme krátká patnácti až dvacetiminutová videa z dílny Still On The Way, která jsou v češtině, nejsou nijak náročná a zvládne je proto i úplná začátečnice. Zacvičíte si, zklidníte se a nerozhodí vás pak ani to, když zjistíte, že vaše dítě zatím pročůralo postel skrz na skrz.

2. Máte-li i při mateřské pracovní ambice, udělejte si „úřední hodiny“ 

Patříte k typu matek, kterým připadá každodenní náplň pracovního dne složená z plenek, kašiček a báboviček trochu těsná? Udělejte si v době poobědového šlofíka vašeho dítěte „úřední hodiny“ a nenechávejte vše na večerní šichtu, protože se tím připravujete o drahocenný spánek a vzácné chvilky klidu u dvojky vína s partnerem. Jakmile dítě po obědě usne, uvařte si velký hrnek kávy, dopřejte si k ní kousek dobré čokolády, otevřete počítač a vrhněte se na cokoli, co vás činí kariérně šťastnou a naplněnou – ať už je to podnikání s dětskými čepečky, psaní románu nebo účetnictví. I za pouhých dvacet minut intenzivní práce se dá stihnout řada věcí. Má to jen jednu podmínku, nesmíte si zapnout Facebook!

3. Dopřejte si 20 minut péče o sebe sama

S rodičovským příspěvkem na účtě není vždy finančně únosné zajít si každý měsíc do kadeřnictví, na kosmetiku, pedikúru, manikúru, depilaci voskem a dentální hygienu. To ovšem neznamená, že si musíte péči o sebe sama odepřít úplně. Když vaše dítko usíná, začněte si napouštět voňavou koupel a jakmile usne, můžete si do ní vlézt a následně se věnovat jakékoli péči, která bude zrovna nejpotřebnější – ať už se bude jednat o vlasy, nehty nebo tělo. A kdo ví? Třeba budete mít štěstí, vaše dítě bude zrovna pro tentokrát spát jako zabité a vy zvládnete vše naráz. Až vylezete ze své soukromé lázně, budete si připadat, jako by se ve vás znovu probudila bohyně, kterou jste nějakým nedopatřením vytratila někde na cestě z porodního sálu na pískoviště.