6 tipů, jak přežít prvních 6 týdnů po porodu!

6 tipů, jak přežít prvních 6 týdnů po porodu!>
Vzpomínám si na první týden po porodu. Strávila jsem ho v nemocnici s plačíčí Terezkou. Nechápavě jsem pozorovala maminky, kterým miminka při kojení usínala v náručí a spinkala klidně 3 hodiny. Jen to moje neustále plakalo. Připadala jsem si jako ta nejhorší matka na světě. Zároveň však šťastná, čerstvá maminka, ve které se bouřily hormony a tělo se snažilo vše dostat do normálu... Hlavou mi proběhlo milion rad od příbuzných, co bych měla nebo neměla dělat. Tak ze mě za chvíli byla spíše chodící mrtvola. My, "zbusu nové" maminky, nemáme žádný návod, jak ty dny zvládnout. Připravila jsem však takový manuál, který by mohl pomoct.

1. Poslouchejte svůj instinkt, ne internet!

Dobrý sluha, ale zlý pán. Strýček Google. Přiznejme si to. Už při prvním problému či pochybnostech bereme do ruky chytrý telefon a hledáme, zda děláme vše správně. Hlavu vzhůru! Naše maminky a babičky kdysi žádná diskusní fóra neměly. Vše je naučila příroda a jejich vlastní pocity a srdce. A tak si nevšímejte rad druhých. Každé dítě je jiné. A samozřejmě, i maminka. To, že děláte něco jinak než ostatní je přece normální.

2. Poslouchejte miminko

Ano, první rok s námi komunikuje jen pláčem či řečí těla. Zkuste se první týden soustředit na to, jak vypadá konkrétní druh pláče a co tím chce vaše dítě říct. Miminko může být hladové, unavené, může mít plnou plenku, nebo ho něco bolí. Jednotlivé signály by však neměly být těžko rozpoznatelné a vy jistě brzy přijdete na to, co malý uzlíček vlastně chce.

3. Kojení versus kojenecké mléko

Ani z této kapitoly nemusí vzniknout 3. světová válka. Začátek kojení bývá asi nejtěžší a tak se nebojte vyhledat laktační poradkyni a nevzdávejte se při prvních potížích. A pokud kojení skutečně nepůjde, nebo máte jiný závažný důvod, proč nemůžete kojit, nic si z toho nedělejte - vaše dítě bude stejně krásné a úžasné jako všechny ostatní. Protože je jednoduše vaše!

4. Nesnažte se být perfektní

Rodičovství je o triumfech a selhání. Nebuďte na sebe přísná a tvrdá, když vám něco nevyjde. Stejně jako všude jinde platí, že praxe dělá mistra. I když jste na pochybách, nebo už dokonce na dně, nevááhejte požádat o pomocnou ruku. Dopřejte si i vy čas na to být sama sebou - dejte si teplou sprchu, odpočiňte si a hned vám bude lépe.

5. Nezapomínejte na partnera

Mnohým z vás se po narození obrátí život naruby. Děťátko tvoří celý náš svět, vstáváme s ním, budíme se s ním v noci a v prvním měsíci je velmi těžké najít program pro vašeho partnera. Nemusíte se příliš namáhat. Někdy stačí jen maličkost a dokáže vás oba povzbudit. Udělejte si kávu, nebo si řekněte, jak se máte rádi. Zkuste se spolu bavit i o něčem jiném, než o dítěti. Uvidíte, jak vás to v prvním týdnu postaví na nohy.

6. Nazpomínejte ani na sebe

Ano, součástí tohoto manuály jste i vy. I když jste čerstvá maminka, nezapomeňte si ukradnout chvilku pro sebe. Jděte na procházku, osprchujte se, jezte zdravě a hlavně myslete pozitivně! Protože jen tehdy, když se budete cítit dobře, bude spokojené i vaše děťátko. Přejeme vám mnoho sil do prvních poporodních dnů!