7 tipů, jak si zábavně zdokonalit angličtinu na mateřské

7 tipů, jak si zábavně zdokonalit angličtinu na mateřské>
Čas, který strávíte na mateřské, můžete pojmout různě. Třeba jako příležitost k tomu věnovat se kromě miminka i sama sobě. Jste nevyspalá, vyčerpaná a máte pocit, že na nic víc nemáte sílu? Dobrá zpráva: není to tak. Na mateřské si můžete velmi jednoduše a nenásilně zdokonalit angličtinu a ještě u toho přijít na jiné myšlenky. Zkuste třeba jen jeden z našich tipů!

1. Přihlaste se na kurz v mateřském centru

Víte, kde je nejbližší mateřské centrum ve vašem okolí? Pokud ne, tak rychle googlete. Po celé republice jich je kolem 270, takže šance, že máte nějaké i ve vašem městě, je dost vysoká. Mateřská centra často nabízejí jazykové kurzy za hodně příznivé ceny (kolem 70 korun za hodinu). Děti vám tu buď za drobný příplatek pohlídají, anebo si je vezmete s sebou na hodinu, kde je dle libosti kojíte, přebalujete či utěšujete a můžete si být jistá, že nad tím nikdo nebude zvedat obočí. V řadě mateřských center vedou kurzy americké lektorky a mluví se o čemkoli, co vás zajímá.

2. Najděte si kamarádku-cizinku 

Žijí mezi námi a nemají to lehké. Matky-cizinky. Na hřišti je poznáte podle toho, že se usmívají, ale straní kolektivu, protože česky se většinou mluvit stydí. Prolomte bariéru a uvidíte, že kamarádství s matkou-cizinkou může být obohacující. Odměnou za to, že ji vezmete mezi sebe, vám může být nejen možnost popovídat si v angličtině, ale také to, že poznáte trochu jiný pohled na rodičovství.

3. Přečtěte si Deník Bridget Jones v originále

Ruku na srdce, která z nás na mateřské čte Dostojevského, Kafku, anebo Grasse? Máme málo spánku, a tak často saháme po méně náročných detektivkách, ženských románech anebo nějaké zábavě. Tyto knihy mají jednu velkou výhodu: jsou stejně tak nenáročné i v angličtině. Znáte Big Little Lies od Liane Moriarty nebo Bridget Jones's Diary od Helen Fielding? Tyto knihy můžete bez obav otevřít v originále, a to i v případě, že jste dosud v angličtině nečetly.

4. Sledujte Sex ve městě v angličtině

Povyšte sledování vašeho oblíbeného seriálu na výuku anglického jazyka. Sex and the City, Friends, How I Met Your Mother, The Big Bang Theory – to vše jsou vaše potenciální výukového materiály. Stačí nahradit českou stopu anglickou. Ze začátku si nehrajte na hrdinku a zapněte si anglické titulky. Pak už si jen nalijte dvojku červeného vína a výuka může začít!

5. Stáhněte si zdarma appku Duolingo

Neodkládáte svůj smartphone ani když se jdete naložit do vany? Pak zkuste věnovat aspoň 10 minut denně jedné z poměrně smysluplných aplikací, které se věnují výuce jazyků. Doporučit můžeme třeba appku Duolingo. Za správné odpovědi získáváte body, závodíte s časomírou a pak postupujete na vyšší úroveň. Do boje!

6. Chatujte na zahraničních serverech

Klasickým pen friendům už asi odzvonilo. To ale neznamená, že dnes nemáte šanci procvičit si psaný projev v angličtině. Máte-li ráda chatování na českých serverech, proč nezabrousit pro změnu na ty zahraniční? Zjistíte, že cizinci řeší úplně stejné problémy jako vy, a zapomenete na to, že komunikujete v jiném jazyce. Na starém dobrém ICQ najdete chatovací kategorie řazené mimo jiné podle zemí.

7. Zkuste virtuální realitu

Láká vás představa, že se ponoříte do výuky angličtiny jako avatar ve 3D virtuálním světě? Vyzkoušejte třeba EnglishLife.cz. Výhodou je, že kurzy probíhají z pohodlí domova, přesto aktivně mluvíte anglicky s rodilými mluvčími na témata, která si samy vyberete. Stačí jen zapnout webovou kameru, spustit jednoduchý výukový videokonferenční program a mluvit.