Braňte se zápachu z pocení!

Braňte se zápachu z pocení!>
Jen málo věcí dokáže spolehlivě snížit sebevědomí jako propocené tričko. Přemýšlíte, jak zakrýt skvrny od potu v podpaží? Zkuste tomuto problému předcházet a zůstat svěží celý den. Naše tělo na náhlý příval horka reaguje velmi rychle a polije ho potem. Vylučování potu je zcela přirozený proces, který má pro lidský organismus velký význam. Viditelně propocené oblečení a pach, který člověka obvykle provází, to už tak docela přirozené není. A nutné už vůbec ne. Nezapomínejte proto ani v zimě na účinný antiperspirant, který vás ochrání nejen před pocením, ale i před nepříjemným zápachem.

Proč pot nevoní

Potní žlázy byste našla ve spodních vrstvách naší kůže, přičemž k jejímu povrchu se pot dostává díky pórů. Rozdělit bychom je mohli na dva typy: apokrinní a ekrinní. Zatímco sekret ekrinních žláz (většina povrchu těla) je složen převážně z vody a nikdy nezapáchá, sekret žláz apokrinních (podpaží, třísla…) obsahuje kromě vody i další složky, jako jsou bílkoviny a tuky. Díky jejich obsahu je sekret apokrinních žláz ideální půdou pro bakterie, které se běžně na pokožce vyskytují. Bakterie bílkoviny a tuky rozkládají a ty způsobují zápach. Deodoranty CZ

Kolik toho vypotíme

Denně člověk vypotí maximálně 10 litrů potu, ale to jen v případě velké fyzické zátěže. Přirozené je vypotit za celý den asi 0,5 – 1 litru potu, v podpaží jde ale o pouhou 1 kávovou lžičku potu – tedy o zhruba 0,006 litru. V podpaží se drží větší teplo a vlhko a pot se odtud hůře odpařuje. I když jde v objemu pocení celého těla jen o1 %, tak v podpaží vzniká více potravy pro bakterie, kterých se zde nachází až 150 druhů.

Získejte kontrolu nad pachem

Může se to zdát nemožné, ale věřte, že není! Stačí jen dávat přednost oblečení z přírodních materiálů, dbát na pravidelnou a dostatečnou hygienu, konzumovat lehkou stravu, jíst minimum česneku a cibule, vyvarovat se stresu, pravidelně se sprchovat a používat vhodné antiperspiranty.