Miminko a pes - jde to dohromady? A jak se připravit?

Miminko a pes - jde to dohromady? A jak se připravit?>
Jste těhotná a přitom domácnost sdílíte s chlupatým kamarádem? Existuje spousta rodin, které s domácími mazlíčky spokojeně žijí a je navíc dokázáno, že mají na děti pozitivní vliv. Je ale potřeba se na příchod nového člena dobře připravit. Poradíme vám, jak na to!

Zvířátka mají na děti pozitivní vliv

  • Dítě získává silnější podněty pro vývoj sociálních dovedností a zodpovědnosti vůči jiným živým bytostem. rsz_isifa-146864970 (1)
  • Snižuje se riziko vzniku alergií.
  • Blízký kontakt se zvířetem rozvíjí lásku k přírodě.
  • Domácí zvířátko může být skvělým zdrojem společné zábavy a různých aktivit.

Příprava zvířete na příchod miminka

Pokud čekáte miminko, čeká vás přirozeně velká změna. Na příchod nového člena rodiny se musí připravit i váš čtyřnohý kamarád. Kromě toho musíte přijmout určitá bezpečnostní opatření, aby spolu celá rodina vycházela bez zbytečných rizik. Pro některá zvířata může být ze začátku těžké se nové situaci přizpůsobit. Mnoho z nich už během těhotenství cítí blížící se změny. Dovolte proto vašemu věrnému miláčkovi účastnit se na přípravách. Pokud předpokládáte, že se zvířeti změní režim (u psů to může být například četnost procházek), přejděte na něj už před narozením miminka. Před příchodem z nemocnice můžete po partnerovi poslat domů oblečení, které už děťátko mělo na sobě. Až s ním přijdete domů, bude mu jeho vůně známější a překvapení nebude tak velké. " V den, kdy si přivedete dítě domů, by měl být pes důkladně vyvenčený a vyběhaný (tělesná únava je vaším spojencem). Panička nejprve vejde do bytu sama, aby měl pes čas a prostor jí pořádně přivítat. (Přece jen se několik dní neviděli, takže vítání bude o to radostnější.) Tatínek mezitím bude venku s miminkem. Teprve pak vyjde panička ven a vezme psa s sebou na vodítku. Všichni by se společně měli setkat ještě před dveřmi bytu nebo před zahradní brankou. První dojmy jsou nejsilnější, proto klidně promlouvejte na psa, zatímco si očichává miminko (pro zvýšení bezpečnosti může mít náhubek, ale jen v případě, že je na jeho nošení zvyklý, jinak by byl zbytečně nervózní). Po minutě dejte psovi nějaký jeho velmi oblíbený pamlsek, jako by mu ho dávalo nemluvně a pak všichni vstupte do domu. Dítě držte v náručí a nechte psa, aby si novorozence důkladně a v klidu očichal. Hlavu a obličej držte z dosahu psího čenichu. Když pes dítě krátce oblízne, nedělejte z toho zbytečnou scénu a psa neokřikujte. Pro psa to totiž představuje důležitý sociální rituál, je to něco jako uvítací pozdrav. Poté, co si pes dítě důkladně očichá, dostane jako od miminka žvýkací kost nebo hračku. " - zdroj www.muj-pes.cz Většinou trvá cca jeden týden, než si zvíře na miminko doma zvykne. Klíčové je stále věnovat pozornost i zvířeti!

Ochranný pud

U pejsků je také šance, že se u nich začne projevovat silný ochranný pud. Mírumilovný pes může například během procházky s kočárkem na cizí lidi, kteří se k vám přiblíží příliš blízko, reagovat agresivně, vrčet či štěkat. pes a miminko

4 tipy pro pohodové soužití

  1. Buďte ostražití. Psi by neměli zůstávat v místnosti s malými dětmi bez dozoru. Děťátko by mohlo zvíře nechtěně zatahat za srst, nebo si ho splést s hračkou, což by mohlo vyvolat nepřiměřenou obranou reakci.
  2. Pozor na misky - zvířecí granule děti často lákají.
  3. Domácí zvířata mohou být zdrojem parazitů, jako jsou červy, blechy či klíšťata. Časté umývání rukou a dostatečná kontrola srsti jsou základ.
  4. V mnoha domácnostech také platí pro psy zákaz vstupu do dětského pokoje (ten ale začněte trénovat už před narozením miminka, aby si zákaz hned nespojil s dítětem).

Shrnutí

Začleňte své zvíře do příprav na příchod nového člena rodiny. Domácí zvíře může u dětí podporovat vznik zodpovědnosti vůči jiným živým bytostem a pěstovat pozitivní vztah k přírodě. Domácí zvířátka zároveň vyžaduje čas i peníze. Pokud o jeho koupi zatím jen uvažujete, zvažte i tyto faktory. Nenechávejte nejmenší děti se zvířetem samotné.

Jak jste zvládli miminko a zvíře doma vy? Podělte se s námi o zkušenosti.