Množí se krádeže kočárků - jak se proti nim bránit?

Množí se krádeže kočárků - jak se proti nim bránit?>
V posledních letech došlo k navýšení počtu krádeží kočárků. Mají totiž poměrně vysokou pořizovací cenu. Vybíráme takový, který bude funkční, kvalitní, hezký, bezpečný,.. a to se často odrazí i na ceně. Úměrně s tím bohužel roste i zájem zlodějů o toto zboží. Na internetových bazarech se pak dají kradené kočárky rychle a prakticky bez rizika v anonymitě prodat. Pojďme se dnes podívat na to, jak svůj kočárek správně zabezpečit.

Zámek na kočárek

Nejjednodušším zabezpečením je spolehlivý zámek. Ten rozhodně využijete i pokud využíváte třeba kočárkárny. Stojí pár stovek a doporučujeme ho i na levnější kočárky. Pokud se vám nechce kupovat speciální zámek na kočárek, poslouží vám dobře i zámek na kolo.

5410-S50-8420421016855 Bezpečnost doma i venku

V bytových domech by se měli obyvatelé dohodnut na tom, že budou důsledně zamykat vchodové dveře. Návštěva pediatra může být také "nebezpečná". Občas je lepší vzít třeba nosítko nebo šátek. Spousta ordinací není vybavena na to, aby si rodič mohl vzít kočárek z čekárny s sebou do ordinace. Bohužel zrovna toto prostředí je velmi často vyhledáváno zloději kočárků.

Pojištění kočárků78909240-8712930094074

Věděli jste, že si váš kočárek můžete pojistit? Některé pojišťovny nabízejí speciální pojištění pouze na kočárky. Jiné je pojišťují v rámci pojištění domácnosti, což je ale bezpředmětné, pokud se krádež stane na veřejném místě. Pojišťovny požadují (jako podmínkou pojistného plnění) přiměřené zajištění kočárku proti krádeži  - obvykle pomocí kabelového zámku, a také policejní protokol o krádeži.

Kde nejčastěji dochází ke krádežím?

„Nejčastěji se v hlášeních vyskytují krádeže kočárků ze společných prostor bytových domů, ale také z aut na parkovištích u obchodních center, nebo dokonce před mateřskými školami,“ uvádí Hana Jurová z likvidace majetkových škod Allianz pojišťovny. Ovšem ani vnitřní prostory ordinací dětských lékařů, nebo v nemocnic nejsou bezpečným místem pro odstavení nezamčeného kočárku. I zde se může kočárek stát terčem zájmu zlodějů.

Co dělat, když ke krádeži dojde?

Pokud byl kočárek i přes ochranná opatření ukraden, tak pořád ještě zbývá poslední možnost, a tou je trestní oznámení na policii. Může se také vyplatit být proaktivní a sledovat různé internetové bazary a fóra, jestli se tam kočárek neobjeví.

Závěr

  • Počet krádeží kočárků v posledních letech neustále roste
  • Dobrou ochranu proti krádeži poskytne kvalitní zámek na kočárek
  • Pojištění kočárků může být správnou volbou
  • Pokud dojde ke krádeži kočárku, je možné podat trestní oznámení
20161103-Remar-600x190-CARE-Hluboke_kombinovane_kocarky-cz