Nedovolte bacilům ve vaší domácnosti šířit se

Nedovolte bacilům ve vaší domácnosti šířit se>
Pokud budete během chřipkové sezóny dodržovat extra hygienické zásady, můžete si značně usnadnit život a ochránit rodinu před nákazou. Díky těmto 9 radám eliminujete ve své domácnosti množství bacilů a bakterií. 

Dezinfikujte

Za normálních okolností nám na boj s bakteriemi a špínou v domácnosti postačí obyčejný saponát a voda. Ale pokud chcete extra ochranu, sáhněte po účinnějších zbraních, tedy silnějších dezinfekčních prostředcích. Pro větší efekt je nechte působit alespoň 30 sekund, ale klidně i několik minut.

Čisté povrchy

Vyperte, co se dá. A to co se nedá, alespoň vydezinfikujte. Nedovolte bakteriím šířit se po povrchu. Pravidelně vyměňujte a perte ložní prádlo, povlaky na polštáře v obýváku, utěrky a záclony. Věci, které nejdou do pračky - jako třeba matrace nebo gauč, přestříkejte dezinfekčním roztokem do domácnosti.

Zaútočte na nejčastější místa

Klíčky, vypínače, dálkové ovladače,... Na tyto místa sahá celá rodina. Dezinfikujte je co nejčastěji - ideálně denně. Na menší věci, jako jsou dálkové ovladače, nebo klávesnice, můžete použít obyčejný dezinfekční líh na (pořádně vyždímaném) vatovém tampónku nebo kousku vaty.

Čisté koše

Koše plné odpadu a (kromě jiného) třeba i použité kapesníčky jsou živnou půdou pro bakterie. Vyměňujte je tedy pravidelně, případně je jednou za čas přestříkejte čistícím prostředkem.

Každý má svůj talíř

V chřipkovém období by měl každý člen domácnosti používat svůj vlastní talíř a nedojídat mezi sebou zbytky jídla - obzvlášť pak, když je jeden z členů nachlazený.

Vyčistěte školní pomůcky

Vaše díte si může v tomto období ze školy nebo školky s sebou odnést spousta bakterií, třeba na batohu. Vyperte ho během víkendu a pořádně vyčistěte i dózy na potraviny.

Čisté ruce

Viry se během chřipkového období nejčastěji šíří prostřednictvím slin (během mluvení, kýchání a kašlání), ale i díky špinavým rukám. Kromě častého umývaní rukou se proto snažte držet svoje dlaně mimo tváře - nesahejte si do očí a úst. Naučit to děti bude asi pořádný oříšek. Proto dohlížejte právě na častější umývání rukou.

Po nemoci vyměňte zásoby

Pokud je některý ze členů domácnosti nemocný, vyměňujte pravidelně kapesníčky a dbejte na to, aby si je hlídal. Až chorobu překoná, vyměňte ideální i zubní kartáček. Minimalizujete tak šanci na šíření bakterií.

Zavřít a spláchnout

Když splachujete záchod s otevřeným poklopem, bakterie se lehce mohou dostat na dveře, kliku nebo stěny. Odborníci se shodují - nejprve záchodovou desku zavřete a až pak splachujte. Informujte o tom i ostatní členy domácnosti.