Porodem to nekončí... dbejte na svůj jídelníček i v době kojení

Porodem to nekončí... dbejte na svůj jídelníček i v době kojení>
Kojící ženy mají nedostatek některých živin, vitaminů a minerálních látek. Přitom jídelníček matky ovlivňuje kvalitu mateřského mléka, a tedy i zdraví dítěte. Poradíme vám, na co si dát pozor. Strava kojící matky je součástí nejdůležitějšího období v životě jejího dítěte. V prvních tisíci dnech života si dítě buduje své stravovací návyky a dobré zdraví pro celý svůj budoucí život.

Kojení zvyšuje výživové nároky na organizmus ženy

„Mlékem matka předává svému dítěti významné množství důležitých živin. To může být příčinou nedostatečného zásobování jejího vlastního organismu. Jídelníček kojící matky by tedy měl dodávat až o pětinu více energie, než obvykle,“ říká MUDr. Petr Tláskal, CSc., vedoucí lékař Oddělení léčebné výživy Fakultní nemocnice Motol, předseda Společnosti pro výživu a zástupce iniciativy 1 000 dní do života. V době kojení se všechny cenné živiny, vitaminy a minerální látky koncentrují do mateřského mléka. Pokud je matka zároveň dostatečně nedoplňuje, mohou postupně chybět jí i dítěti. Kojení je pro matčin organismus energeticky náročné, její strava by se proto měla lišit od stravy běžných žen. Stačí zařadit potraviny bohaté na potřebné živiny nebo se spolehnout na vhodný výživový doplněk pro kojící matky.

Co nesmí v jídelníčku matky chybět?

Matkám chybí nejčastěji kyselina listová, železo, vitamin D, vápník, zinek, jód nebo vitaminy skupiny B. Jak vylepšit jídelníček kojící ženy? • Bílkoviny: mléčné výrobky, zakysané mléčné výrobky, libové maso, vejce, luštěniny • Tuky: ryby, rostlinné oleje – např. olivový, řepkový • Sacharidy: celozrnné produkty, rýže, brambory, ovoce • Vápník, zinek, jód, kyselina listová, vitaminy skupiny B: mléčné výrobky, ryby, červené maso, zelenina, ovesné vločky Mnoho těchto vitamínů můžete doplnit speciálními potravinovými doplňky.  Více informací o stravování v době kojení se dozvíte na webových stránkách iniciativy 1000 dní (www.1000dni.cz), která vznikla za podpory předních odborníků z oblasti pediatrie a gastroenterologie.