Trend dnešní doby - matkou po třicítce

Trend dnešní doby - matkou po třicítce>
V dnešní době přibývá žen, které si prvního potomka pořídily až ve svých třiceti letech a později. Průměrná věková hranice se posouvá. Čím to je a jak to půjde dál? 

Doba se mění

Dnešní doba je dobou otevřených možností, a proto nemůžeme mít ženám za zlé, že chtějí studovat, cestovat, užívat si, nebo ještě nenašly toho pravého partnera. Tyto možnosti byly dříve velmi omezené a od žen se očekávala hlavně starost o domácnost a péče o děti. Pokud vám však najednou biologické hodiny zaznějí v uších, nevyplatí se je přehlížet. Podruhé už tikat nemusejí! Existuje tedy ideální věk, kdy si pořídit prvního potomka? Podle odborníků je to věk od 20 do 29 let. Nejplodnější jsou prý ženy mezi 24. a 25. rokem. V pozdějším věku dochází k poklesu vajíček a pravděpodobnost otěhotnění se snižuje. Přibývá také párů, které mají problém s početím. Nemusí to být však vždy způsobeno vyšším věkem partnerů, obrovský vliv má samozřejmě životní styl. Podle lékařů je daleko rizikovější skupina těhotných pětadvacetiletých obézních žen, než štíhlé a vitální pětatřicátnice. Přečtěte si - Když miminko nepřichází... >> Ideální věk, kdy si pořídit potomka by si každá žena měla určit sama, dle svých pocitů a fyzických i psychických sil.

Ne vždy to jde podle plánů

Také jsou mezi námi ženy, které touží po dítěti velmi dlouho a to stále nepřichází. Hodně dělá také psychika. V tom případě se samozřejmě může stát žena matkou v pozdějším věku, i když touží po dítěti od 25 let. Příroda je v tomto případě mocná čarodějka.

Co je prioritní pro početí miminka?

  • cítit se připravená na novou výzvu, připravit dopředu se bohužel nedá :-)
  • být odhodlána stát se milující a vyrovnanou matkou
  • poskytnout dítěti láskyplné a bezpečné prostředí
  • pokud možno, být na to dva
  • mít zázemí
  • převzít zodpovědnost za život někoho jiného
Pokud toto všechno splňujete, nenechte se od touhy po miminku odradit, ať už je vám dvacet nebo čtyřicet, a užívejte si ho plnými doušky :-)