Jste už zoufalá z toho, že několik dní po sobě už vaříte to samé jídlo, protože Vaše fantazie pomalu mizí? Zkuste se inspirovat. :)
Bramborové pyré s vaječným žloutkem
(od 6. měsíce)
Suroviny: 1 brambor, 1 mrkev, špetka mletého kmínu, kojenecká voda, špetka petrželové natě, 2–3 kapky olivového oleje, 2–3 polévkové lžíce mateřského nebo
kojeneckého mléka,
1 uvařený vaječný žloutek
Postup: Brambor a mrkev uvařte v kojenecké vodě doměkka. Odstavte, rozmačkejte vidličkou, případně propasírujte přes sítko na kaši spolu s vodou, ve které jste zeleninu vařili. Přidejte mateřské nebo
kojenecké mléko, olivový olej a posypte uvařeným vaječným žloutkem i petrželkou.
Jarní polévka
(od 6. měsíce)
Suroviny: 1 mrkev, ½ petržele, ¼ kedlubny, vaječný žloutek, 2–3 kapky olivového oleje, 2 dl kojenecké vody, 1 polévková lžíce bezvaječných těstovin
Postup: Zeleninu nakrájejte na malé kousky a v kojenecké vodě uvařte doměkka. Na závěr přidejte vaječný žloutek, těstoviny a povařte 10 minut. Rozmačkejte vidličkou, pokapejte 2–3 kapkami olivového oleje a promíchejte.
Zelenina na páře s rýží
(od 6. měsíce)
Suroviny: 1 mrkev, 1 petržel, kousek cukety, 1 růžička brokolice, kousek dýně Hokkaido, 2–3 kapky olivového oleje, 1 dl kojenecké vody, dle potřeby mateřské nebo
kojenecké mléko, špetka petrželové natě
Postup: Dýni oloupejte a spolu s trochou rýže uvařte doměkka. Přidejte mateřské nebo kojenecké mléko a rozmačkejte na kaši. Najemno nakrájenou zeleninu uvařte v páře (nebo poduste v troše kojenecké vody). Na závěr vmíchejte zeleninu do rýžové kaše, dochuťte petrželkou a podávejte.
Květáková polívčička s haluškami
(od 1 roku)
Suroviny: 3 růžičky květáku, 1 mrkev, cca 1–1,5 dl kojenecké vody, několik kapek olivového oleje, 1 vejce, cca hrst dětské krupice, petrželka
Postup: Růžičky květáku důkladně omyjte, mrkev nastrouhejte najemno a v kojenecké vodě uvařte. Vaječný bílek rozšlehejte na pěnu, přidejte žloutek, promíchejte a zapracujte dětskou krupici. Vzniklou hmotu vkládejte malou lžičkou do vařící polévky a ještě alespoň 10 minut povařte. Po odstavení přidejte několik kapek olivového oleje a posypte petrželkou.
Kuřecí prsa se zeleninou
(od 6. měsíce)
Suroviny: 20 g kuřecích prsou, 1 mrkev, 1 petržel, kousek pórku, 2 dl kojenecké vody, rýže
Postup: Maso nakrájejte na kostičky, podlijeme trochou vody a chvíli poduste. Mrkev s petrželí nastrouhejte, pórek nakrájejte na tenká kolečka, přidejte rýži a poduste. V případě potřeby podlijte další vodou. Hotový příkrm rozmačkejte vidličkou nebo rozmixujte a podávejte.
Telecí s čerstvým špenátem
(od 6. měsíce)
Suroviny: 20 g telecího masa, hrst čerstvých špenátových listů, 1 brambor, 200 ml kojenecké vody, 2 polévkové lžíce mateřského nebo
kojeneckého mléka, 2–3 kapky olivového oleje, špetka drceného kmínu
Postup: Telecí maso uvařte v kojenecké vodě doměkka, přidejte nakrájený brambor, špetku drceného kmínu a hrst špenátových listů. Po uvaření vše spolu umixujte a před podáváním přidejte mateřské nebo kojenecké mléko a pokapejte 2–3 kapkami olivového oleje.
Masová polévka
(od 6. měsíce)
Suroviny: 20 g krůtích prsou bez kůže, 1 růžička brokolice, 1 menší mrkev, ¼ kedlubny, 1 brambor, 150 ml kojenecké vody, 1 polévková lžíce bezvaječných těstovin, špetka petrželové natě
Postup: Krůtí prsa vařte v kojenecké vodě, dokud maso není měkké, pak přidejte očištěnou a nakrájenou zeleninu. Přidejte těstoviny a dovařte. Po uvaření maso se zeleninou rozmačkejte vidličkou, ozdobte petrželkou a podávejte.