Jakmile dítě dosáhne prvního roku, můžete jeho jídelníček obohatit o další potraviny. A protože o polévkách se říká, že by v dětském jídelníčku rozhodně neměly chybět, rozhodli jsme se začít právě jimi. Tak dobrou chuť!
Rajská polévka s rýží
Suroviny: 5 rajčat, 400 ml vody, 20 g rýže, kávová lžička rostlinného oleje, bazalka
Postup: Omytá rajčata nakrájejte na kostičky, uvařte doměkka, propasírujte a přidejte k umyté rýži. Spolu uvařte doměkka. Nakonec dochuťte bazalkou a přidejte olej. Místo rýže můžeme použít i drobné těstoviny (např. písmenka nebo zvířátka).
Mrkvová polévka
Suroviny: 6 dl vody, 60 g mrkve, 20 g másla, sůl, 20 g vlasových nudlí, petrželka
Postup: Mrkev očistěte, nastrouhejte a osmahněte na másle. Zalijte po chvilce vodou, osolte a přidejte vlasové nudle. Vařte, dokud nudle nezměknou. Před podáváním můžete ochutit jemně nasekanou petrželkou.
Jemná bramborová
Suroviny: 5 dl vody, 1 dl mléka, 200 g brambor, 20 g másla, ½ žloutku, sůl a petrželka
Postup: Oloupané a omyté brambory zalijte vařící vodou a vařte doměkka. Vodu slijte do hrnku a brambory rozmačkejte nebo rozmixujte. Poté je vraťte zpět do vody, ve které se vařily. Přidejte mléko a chvilku povařte. Do hotové polévky zašlehejte žloutek, přidejte máslo a okořeňte petrželkou.
Luštěninová polévka
Suroviny: 8 dl vody, 80 g luštěnin (hrách, čočka, fazole), 15 g másla a 15 g mouky na jíšku, ½ šálku mléka, sůl, 1 houska a 10 g másla.
Postup: Luštěniny namočte přes noc do nesolené vody. Druhý den doplňte tolik vody, aby byly luštěniny potopené a vařte, dokud nezměknou. Potom je rozmixujte tyčovým mixérem a zavařte jíšku. Povařte a osolte. Podle potřeby můžete ředit vodou. Podávejte s osmaženými kostičkami housky.