Když děti padají...

Když děti padají...>
Ať už jde o první krůčky, sebejisté cupitání či nehodu na hřišti, měla byste na pád dítěte reagovat přiměřeně. Jenže to se lépe radí, než provádí – to je nám jasné, přesto se o to alespoň pokusíme. Třeba si na nás příště třeba vzpomenete! Během prvních let svého života děti padají snad v jednom kuse. Naštěstí jen málokdy se u toho nějak vážně poraní. A když už k nějakému drobnému šrámu dojde, jsou tu právě rodiče, aby malého neposedu utišili. Musí to ale udělat tak, aby jejich reakce nebyla příliš přehnaná. To by totiž moc užitku neudělalo, naopak.

Mámo, to bolí!rsz_isifa_74951740 (1)

Jakmile si někde to vaše zlatíčko natluče dává to najevo hlasitým křikem nebo pláčem a hledá pomoc a útěchu u svých rodičů. A mělo by ji vždy a za všech okolností dostat, i kdyby si zranění přivodilo svou vlastní nepozorností nebo tím, že vás neposlechlo.

Jak tedy správně utěšit a reagovat?

  • V první řadě, když dítě po pádu pláče, ověřte, jestli není zraněné vážně nebo si výrazněji neublížilo. Hlavně na něj hned nekřičte, že jste mu to říkala a že si za to může samo.
  • Buďte rozhodně soucitní, ale rozumně, ne přehnaně a zeptejte se dítěte, kde a co ho bolí. Projevte upřímný zájem nad bolestí, kterou dítě cítí, nezlehčujte ji.
  • Vezměte dítě do náruče nebo ho obejměte a nechte ho, aby se vyplakalo. Jemně ho utěšujte, ale nikdy nebuďte přehnaně soucitní nebo „krutí“ ve svých poznámkách.
  • Jakmile pláč ustává (celou dobu byste k tomu měli směřovat), podpořte dítě v tom, že zkusíte na nožičku stoupnout nebo zahýbat s prstíky.
Plyšové náplasti a chladítka

Nadaný herec/herečka

Vidíte, že je naprosto zjevné, že dítě hraje divadlo a jeho neutišitelný křik je jen záchvatem lítosti? Neignorujte ho! Ale na druhou stranu nereagujte hned svou pozorností. Dítě svým chováním chce vždycky něco říct a na rodičích je bohužel ten nesnadný úkol jeho signály rozluštit. Jasně, ale klidně mu dejte najevo, že je vám úplně jasné, že ho vlastně nic nebolí. Jakmile se uklidní a zjistí, že jeho hraní nebylo přesvědčivé a nezabralo, zkuste si s ním chvilku pohrát nebo mu něco přečíst. Možná jen toužil po vaší pozornosti. NÁŠ TIP! Spadlo vaše dítě na zem? A místo pláče přichází smích nebo se samo zvedne a odchází pokračovat tam, kde skončilo? Nedělejte kolem pádu zbytečný poprask. Chvíli ho sledujte, jestli se vážně nerozpláče, ale jinak karambol neřešte.