Pochvaly a odměny u dětí - jak na to?

Pochvaly a odměny u dětí - jak na to?>
Ví moje dítě, co od něj očekávám? A jak docílím toho, aby udělalo to, co chci? S tím jak děti rostou přichází podobné otázky, které asi potrápí každého rodiče. Hlavně když se děti začínají batolit, plazit, chodit a zkoumat vše okolo sebe. Rodiče najednou spustí vlnu příkazů - netahej ten ubrus, neotvírej tu zásuvku, jdi dál od těch schodů,... V množství zákazů se snadno zapomene na pochvaly. Dnes se podíváme na to, jak dítě správně pochválit a zda jsou malé odměny vhodnou motivací. O odměně za poslušnost asi uvažujete abyste si situaci zjednodušili, dosáhli většího úspěchu a děťátko motivovali. Je to však správně? Je nutné malé děti nabádat tímto způsobem? Kdy a jak chválit a odměňovat?

Pozitivní a negativní motivace

Pozitivní motivace, jak se toto chování nazývá, má podle mnoha studií mnohem větší efekt než zákazy a tresty (= negativní motivace). Pro mnohé děti je zpočátku největší odměnou vědět, že udělali své rodiče šťastné a že jim vykouzlili úsměv na tváři. Pravidelná chvála je důležitá pro motivaci a rozvoj dítěte.  Měla by však být cílená. Pochvalte dítě, pokud se o něco snaží a dopadlo to dobře.

Co dělá pochvala?

- Motivuje nás do dalších činností - Posilňuje sebevědomí - Vznikají díky ní pozitivní emoce Pochvala by však neměla přerůst do zbytečného, až přehnaného obdivu. Dítě potom může mít dojem, že je "nejlepší na světě" a může se začít chovat povýšeně. Přehnaná sebedůvěra se potom projevuje zejména při interakci s vrstevníky.

Chvalte i za "samozřejmosti"

Stává se vám, že díte X-krát napomínáte a ono konečně udělá to, co jste po něm chtěli? Konečně si dalo bačkůrky na své místo? Mnoho rodičů to přejde bez komentáře. Ale pozor - i když jste to museli říkat několikrát, jde stále o určitý pokrok. Psycholog tvrdí: "Není úplně správné když úspěch, který považujeme za samozřejmost, rodiče přejdou bez povšimnutí. Platí totiž, že vhodně formulovaná pochvala zajistí, že si to dítě zapamatuje a bude to chtít zopakovat." Zkuste tedy děťátko pochválit třeba takto: "Vidím, že sis ty bačkůrky dal na místo, i když se ti nechtělo. Moc si toho vážím." 

Malé odměny? Ano!

Pokud jde o malé odměny za dobré chování v podobě sladkostí nebo hraček, názory rodičů se různí. Ale upřímně řečeno - i my dospělí potřebujeme občas nějaké motivační dárečky, no ne? Pro dítě začínají mít odměny význam okolo druhého roku života, kdy už si uvědomuje situace a jejich následky, stejně jako význam svého konání. Cílem odměn je podporovat správné chování.

Ach ty sladkosti

Nejoblíbenějším stimulátorem jsou pro mnoho rodičů sladkosti. Pár gumových medvídků denně navíc nepoškodí stravovací návyky ani zuby. Všeho ale s mírou! Odměnou můžou být například různé činnosti a aktivity, na které se dítě bude těšit - třeba výlet na hřiště, nebo hraní oblíbené hry.