Předškolák, počítač a internet

Předškolák, počítač a internet>
Monitor počítače přitahuje děti bez rozdílu věku doslova jako magnet. Není divu, že k němu usedne i předškolák, kterému sice nic neříká čtení a psaní psacích písmen, zato si umí pohotově založit uživatelský účet na sociální síti. Ovšem internet a počítač jsou sice dobří sluhové, ale dokážou být i zlými pány. Ještě do nedávna děti předškolního věku bušily bezmyšlenkovitě do klávesnice a měly z toho ohromnou legraci. V posledních několika letech se umění ovládat počítat učí čím dál tím mladší děti. Z jedné strany na tom nemusí být nic špatného. Internet nabízí mnoho užitečných informací a přispívá k vývoji dítěti. Ze strany druhé jsou tu i jistá rizika.

Půlhodinka bohatě stačírsz_isifa-149303258 (1)

Jakmile dítě zjistí nakolik je počítač a internet zajímavý a jaké možnosti skýtá, nebude snadné ho od něho dostat. Na první pohled vše vypadá nevině. V období, kdy je dítě doma, např. nemocné je takový druh zábavy sice velmi jednoduchý, ale účinný. Ovšem všeho s mírou. Jaká je „vhodná“ doba, kterou by mělo dítě mezi čtyřmi a pěti lety trávit před počítačem? Děti v tomto věku se zpravidla nedokážou soustředit déle než třicet minut. Čas převyšující danou dobu je tzv. pasivní sledování. Dítě má „vypnutý“ mozek a jen sleduje barvy, obrázky apod. Proto je veškerý čas strávený před počítačem nad třicet minut, zbytečný a bezúčelný. Pokud necháte dítě sledovat televizi nebo si hrát na počítači, udejte jasný časový limit. Po třiceti minutách si společně popovídejte o tom, co vidělo a co dělalo. Nechte ho, ať nakreslí obrázek. Pokládejte jednoduché otázky, na které může snadno odpovědět. Odpočinek a následné soustředění spojené s přemýšlením o minulé činnosti bude jistě k užitku a přispěje k dalšímu vývoji.

Nebezpečí na internetu

V dnešní době má už téměř každá domácnost stálé připojení k internetu. Ovšem na sociálních sítích, chatech a diskusních fórech může na vaše dítě číhat bezpočet nebezpečí. Za milými nicky (přezdívkami) a krásnými profilovými fotkami se mohou skrývat lidé, jejichž úmysly mají k čistým hodně daleko. Někteří rodiče si stále nechtějí připustit fakt, že se to může stát i jejich dětem. Útoky dospělých lidí, vydírání a vyžadování lechtivých fotografií. To je jen zlomek toho, co může potkat neinformované dítě na internetu. Nejnovějším z řady nebezpečných zákoutí internetu je tzv. kyberšikana. Podle průzkumů je přes internet šikanováno stále více dětí. S rostoucími schopnostmi dětí, roste i počet šikanovaných. Samozřejmě, že všemu nahrává i stále rostoucí obliba sociálních sítí typu Facebook. Proto se dá i do budoucna předpokládat, že případů šikanovaných dětí přes internet bude stále přibývat.

Jak správně dítě o internetu poučit?

Nechápejte internet ani sociální sítě jako něco nevhodného a nebezpečného, pokud své dítě budete správně informovat a vysvětlíte mu vše potřebné, bude pro něj internet prospěšný, bezpečný, naučí se s ním pracovat, i se v něm správně pohybovat.
  • Poznávejte internet společně – hledejte zajímavé stránky.
  • Dohodněte si jednoznačná pravidla o udávání soukromých údajů (jméno, příjmení, adresa, telefon, email, skype, apod.).
  • Promluvte si o chování na sociálních sítích, chatech a webech.
  • Upozorněte dítě, že pokud po něm některá ze stránek bude vyžadovat vyplnění soukromých údajů, musí vás s obsahem stránek obeznámit a ukázat vám je.
  • Upozorněte dítě, že „kamarádi“ na internetu nemusí být vždy takový, jací se jeví. Poučte ho, aby nikdy nechodilo na schůzky s takovými „kamarády“ bez vašeho vědomí. Vysvětlete i důvody, proč si to nepřejete.
  • Pokud zjistíte, že dítě navštěvuje stránky s obsahem pro dospělé, nekárejte ho. Zvídavost je přirozená. Zkuste si o tom s dítětem promluvit.
  • Pamatujte na to, že klady internetu převažují nad jeho zápory a nezakazujte dítěti, aby jeho služeb využívalo.