Záchvaty vzteku na veřejnosti: Jak na ně vyzrát?

Záchvaty vzteku na veřejnosti: Jak na ně vyzrát?>
Doma za ním jednoduše zavřete dveře do pokoje a počkáte, dokud se uklidní. Stejně jako doma však dostává váš mrňous záchvaty vzteku i na veřejnosti. Když není přesně podle jeho představ, občas to dokáže dát značně najevo. Jak vyzrát na situace, kdy vaše dítě poutá svým křikem pozornost blízkého i dalekého okolí? Na začátku si zkuste zodpovědět několik základních otázek:
  • Co obvykle vede vašeho prcka ke záchvatům hněvu?
  • Jak často se objevují?
  • Kde se tyto záchvaty většinou objevují?
  • Objevují se, když je mrňous v blízkosti konkrétní osoby?
  • Jak dlouho trvají?
  • Jak se mrňous chová, když má záchvaty zlosti?
  • A jak na záchvaty reagujete vy?
Taková malá studie vám pomůže mít přehled a zamyslet se nad celou situací. Jednoduše zaznamenat fakta a přinejlepším i vyvodit nějaké závěry. Zároveň si můžete zahrát na neškodného překupníka a "vydírat" prcka s tím, že všechny tyto sepsané záznamy pošlete v prosinci Santa Clausovi.

Zakázané supermarketové ovoce

Znáte to. Jdete spolu se svým prckem do supermarketu. Mezi jednotlivými regály má pocit, že mu musíte bezpodmínečně koupit tu přeslazenou čokoládu. I kinder vajíčko i gumové medvídky. Na všechno kroutíte záporně hlavou. Mrňous v té chvíli zažívá střet své vůle a reality. Mnoho veřejných míst, jako obchody či zábavní parky, jsou pro prcka zatěžkávací zkouškou. Kolem něj se nachází nespočet nových věcí, které ale nemůže mít. isifa_82089969

S klidem Angličana

Na jeho vzrůstající nervozitu zareagujte ležérním a tichým hlasem: "Vím, že si teď naštvaný, ale je čas, aby ses uklidnil." Udržujte své chování pod kontrolou. Když totiž mrňous zjistí, že se vám jeho vztek dostává pod kůži (pravděpodobně proto, že vám záleží na tom, co si pomyslí lidé kolem), začne křičet a vyvádět ještě víc. Vaše zoufalost je pro prcka energický nápoj. Prostě jen použije zbraň, kterou jste mu sami nabili.

Argumentování až po bouřce

S vysvětlováním teď daleko nedojdete. Snažit se argumentovat hubeňourovi, že mu dnes vybranou hračku nekoupíte, protože jste mu dali dárek včera, je asi totéž, jako snažit se partnerovi vysvětlit, proč jste změnili krém na obličej. Jednoduše vaše snaha bude jako házet hrách o stěnu, nebo jak se to říká. Váš mrňous prostě nebude mít tendenci poslouchat jakékoli zdůvodňování a vysvětlování, dokud se nezačne házet vzteky o zem (!). Ušetřete si tedy vysvětlováni na později, až se mrňous mírně uklidní.

Raději zařadit zpátečku než další rychlost. Určitě?

Není v takové chvíli pro všechny zúčastněné strany méně bolestivé prostě dítěti čokoládovou tyčinku koupit a mít svatý klid? Takovýmto způsobem se ale naučí, že záchvaty vzteku jsou zkratka, jak dosáhnout vytyčeného cíle. Takže při nejbližší příležitosti zvolí opět podobnou taktiku. Proto si raději najděte čas i prostor a s klidnou myslí a žoviálním hlasem mu vysvětlete, jak se věci mají.

Fáze rozptýlení

Zejména na veřejnosti se pokuste co nejdříve odvést drobkovu pozornost od zdroji jeho zlosti. Kolem vás se přece děje tolik zajímavého. Předstírejte, že se něco úžasného právě stalo na druhé straně obchodu. U regálů se zeleninu, samozřejmě!

Fáze "odstřižení"

Situace už však zašla příliš daleko a nezdá se, že by se mrňous plánoval uklidnit? Vyzkoušeli jste všechny dostupné rady bez většího úspěchu? Zřejmě nastává fáze "odstřižení". V této fázi je nutné změnit prostředí, nejlépe na prázdnou, tichou místnost, kde se budete moci oba uklidnit mezi 4 očima a 4 stěnami. Na veřejných prostranstvích jsou využívány zejména toalety nebo auto. Pokud je to jen trochu možné, vysvětlete mu, že zpět nepůjdete, dokud se zcela neuklidní. Dříve či později ho přestane bavit sedět na záchodové míse nebo na zadním sedadle a začne alespoň relativně spolupracovat.

Co je ostatním do toho?

Máte nezadržitelný pocit, že vás pozoruje a soudí celé vaše okolí? V dnešní době to však může být už opravdu jen váš vnitřní pocit, znásobený nepříjemnou situací. Zbytečně však ve své hlavě nic nenafukujte. Většina lidí už dnes má pochopení pro dětské rozzuřené divadélka, protože se umí vcítit do vaší kůže. Také tam kdysi byly nebo jsou nebo budou. Lidé ocení, že dokážete zůstat klidná a v pohodě.

Mazané plány

Zkuste si vytvořit jednoduchou, vypočítavou strategii. "Až skončíme s nákupem, cestou domů skočíme na zmrzlinu. Pomoz tedy mamince, ať to máme čím dřív za sebou." Nebo prcka rovnou zapojte do nákupu. Může vám pomoci vybrat správné konzervy na večeři. Pokud budou jeho malé ručičky zaneprázdněny, ani jeho maličká mysl se nebude toulat, kde nemá. Nuda je pouze přísada do nápoje zlosti. Stejně, jako hlad a únava. Proto jděte nakupovat odpočatí a sytí.