Fusaky do kočárku i autosedačky. Jak o ně pečovat?

Fusaky do kočárku i autosedačky. Jak o ně pečovat?>

Fusaky do kočárku a autosedačky. Jak o ně pečovat?

Fusak do kočárku nebo autosedačky je nezbytnou výbavou každého rodiče malého dítěte. V chladném období ji určitě využijete na maximum. Pokud se vaše dítě narodí v zimě, budete potřebovat fusak do autosedačky pro novorozence již na cestu z porodnice a druhý fusak do kočárku na první procházku. Jak ale vybrat ty správné a jak o ně pečovat?

Jak vybrat a připravit fusak pro novorozence

Při výběru fusaku pro novorozence je důležité zohlednit několik parametrů. Většina fusaků do kočárků není vhodná pro použití v autosedačkách. Do auta budete potřebovat speciální tenký typ s vhodnými otvory na popruhy.

Fusak do autosedačky

Před jejich nákupem již mějte zakoupenou dětskou autosedačku a alespoň hluboký kočárek. Jejich vnitřní prostor může ovlivnit maximální velikost fusaku, který do nich můžete umístit. Výrobci některých typů kočárků vyrábějí pro své modely i speciální fusaky.

Pokud vybíráte fusak na kočárek, je důležité vzít v úvahu také místo, kde žijete, tedy jaká je tam v zimě zima. Trochu jiné požadavky jsou kladeny na fusaky pro děti, které je budou používat na jihu Slovenska, než pro děti žijící na horách. Fusaky se vyrábějí v různých stupních tepelné izolace.

Výběr nového fusaku závisí také na velikosti a věku dítěte. Většina dostupných modelů se vyrábí v rostoucím provedení. Zmenšená verze je vhodná jako fusak pro novorozence, přidáním dalšího dílu se zvětší velikost fusaku a mohou ho používat větší děti přibližně do 2 až 3 let. Velikost volte tak, aby bylo dítě zcela zakryté, mohlo se v něm volně pohybovat, ale zároveň aby nebyl příliš velký.

Typy materiálů a jejich výhody a nevýhody

Dětské fusaky se vyrábějí z několika druhů materiálů. Praktické jsou ty, které mají nepromokavou a větruodolnou vrchní vrstvu. Tu využijete zejména při jejich použití ve sportovních kočárcích.

Hlavní rozdíl ve fusacích však bývá v materiálech, ze kterých je vyrobena vnitřní vrstva. Vybírat můžete ze syntetických tkanin nebo přírodních materiálů. Nejčastěji používanými materiály jsou fleece nebo plyš. Jsou cenově dostupnější a hodí se na běžné procházky po městě.

Fusak do kočárku

O něco kvalitnější a teplejší fusaky mají vnitřní vrstvu z přírodní vlny, kterou plně využijete zejména v chladných horských oblastech. Mají však o něco vyšší nároky na péči.

Pravidla péče o fusak

Při výběru vysněného fusaku pro vaše dítě nezapomeňte zkontrolovat návod k praní. Při péči se jich držte, jinak může dojít k poškození a znehodnocení fusaku. Pro každodenní používání jsou praktické zejména ty, které lze snadno prát v pračce při 30 °C a po vyprání rychle uschnout.

Novorozenecký spací pytel vybírejte s předstihem, protože je třeba jej před prvním použitím vyprat.

Při praní dodržujte následující pokyny:

  • Před praním vždy zapněte všechny zipy, včetně suchých zipů, jinak by se na ně mohla zachytit textilní vlákna;
  • fusak nenamáčejte a ideálně jej perte odděleně od ostatního prádla;
  • při praní používejte tekutý prací prášek a vyhněte se změkčovadlům;
  • některé fusaky vyžadují stejnou péči jako funkční materiály;
  • fusaky vždy vymáchejte;
  • po vyprání je ihned pověste nebo rozložte na sušák;
  • nesušte na přímém slunci;
  • některé fusaky také nepatří do sušičky a nesmí se žehlit;
  • pokud podle výrobce mohou jít do sušičky, vždy je dávejte pouze na nízkou teplotu;
  • perte je při teplotě maximálně 30 °C s šetrným odstřeďováním a praním;
  • některé fusaky se smí čistit pouze v čistírně;
  • pokud máte na fleecu kožešinu, věnujte jí zvýšenou pozornost; často je třeba o ni pečovat jinak než o zbytek fleecu;
  • péřová výplň nebo vlna vyžadují obzvláště šetrné zacházení.

Pokud budete o fusak svého dítěte správně pečovat, bude vám dlouho a dobře sloužit.