DOPORUČUJEME:
Jak na první příkrmy se ptala také Andrea Růžičková, a to odbornice na slovo vzaté, paní Simony Lazzari!
Žloutek a bílek
Když se řekne vajíčko, maminky batolat se na něj nedívají jako na celek, ale jako na dvě oddělitelné části, tedy na žloutek a bílek. Proč? Je to hlavně tím, že při zavádění bílků může dojít k alergické reakci, na kterou je dobré být připraven. Co je tedy vhodné do stravy dítěte zavést dřív – žloutek nebo bílek? Na tuto otázku nám odpověděla nutriční poradkyně Eva Blaho: „Žloutek můžeme do stravy zařadit už kolem 5 – 7 měsíce. Má vysoký obsah nenasycených mastných kyselin omega – 3, které jsou potřebné na rozvoj mozku a centrální nervové soustavy. Obsahuje lecitin a biotin, které jsou důležité pro metabolismus bílkovin a tuků u dětí.“ S bílkem by pak byla o něco opatrnější: „Bílek se všeobecně doporučuje zařadit až kolem 1. roku dítěte, právě kvůli častější alergické reakci. Nejnovější studie však ukazují, že čím dříve se alergeny zařazují do stravy, tím nižší je riziko vzniku alergií. Týká se to všech alergenů, a to včetně vaječného bílku." K postupnému podávání vajec se přiklání také Simona Lazzari, která říká, že bílek do prvního roku dítěti nenabízíme, protože je alergizující.Jak s vajíčkem pracovat
Žloutek by měl „do kontaktu“ s dítětem poprvé přijít v menším množství. Nutriční poradkyně doporučuje čtvrt, maximálně polovinu z uvařeného vejce. Vajíčko uvařte na tvrdo, oloupejte, vyndejte žloutek, přidejte ho k napařené zelenině a společně rozmixujte. Podle odbornice je vhodné mít vejce na jídelníčku malého drobečka 1-2 krát týdně, v pozdějším věku, kolem 2-3 roku, pak dvakrát až třikrát týdně. „Vysoký obsah tuků může způsobit průjem nebo zvracení, proto raději začněte s menším množstvím“ upozorňuje Eva Blaho.
Netradiční recept na závěr
Pokud uvažujete na tím, jak ozvláštnit dětský jídelníček právě v kombinaci s vejcem, připravila si pro vás Eva Blaho na závěr jako bonus recept na kuskusové tyčinky!
Kuskusové tyčinky

- 1/4 pórku nakrájeného na jemné kroužky
- 1/2 hrnečku vody
- 1 čajovou lžičku másla
- ½ hrnečku kuskusu (neuvařeného)
- 250 g batátu – oloupaný a nakrájený na kostky
- 1 žloutek
- Máslo rozehřejte na mírném ohni, přidejte pórek a krátce poduste do měkka.
- Přidejte na kostičky nakrájený batát a vodu, promíchejte a nechte dusit.
- Až bude zelenina měkká, sundejte směs z plamene a rozmixujte na pyré. Pak vraťte na oheň, přiveďte k varu a přidejte kuskus a žloutek. Vařič vypněte a směs zakryjte.
- Nechte odstát 3-5 minut, dokud kuskus nevstřebá tekutinu a nezměkne.
- Potom rozprostřete směs na plech a pečte 25-35 minut.
- Potom přeložte na plech a pečte 25-35 min.
- Po vytažení z trouby necháme vychladnout a následně krájíme na tyčinky.
- Pro ty nejmenší můžeme podávat i jako kaši.