Největší mýty o dětské výživě

Největší mýty o dětské výživě>
Kdo pije mléko, má pevné kosti. Kdo jí maso, bude silný. Musíme jíst hodně zeleniny, abychom byli zdraví… Jsou vám tyhle věty povědomé? Také jste je od svých babiček a maminek slýchávali? Pojďte se podívat na největší mýty, které o dětské výživě panují. Zajímá vás, kde je tedy pravda? Je opravdu kravské mléko tak zdravé a zaručí dětem dostatek vápníků pro pevné kosti? A vážně jsou cereálie k snídani tou nejlepší variantou, jak nastartovat den? Uvidíme!

Kravské mléko

„Pij hodně mléka, budeš mít pevné kosti!“ Názory na konzumaci kravského mléka v dětském věku se velmi různí. Odborníci uvádějí, že průměrné dítě má minimálně tři mléčné dávky denně. Mléčné výrobky jsou nedílnou součástí dětského jídelníčku. Pravda je, že kravské mléko skutečně vápník obsahuje, pro naše tělo je však často velmi těžce vstřebatelný. Mléko překyseluje a zahleňuje, což může mít vliv na trávicí trakt. Částečně můžete zkusit kravské mléko a výrobky z něho vyrobené nahradit ovčími nebo kozími výrobky. Nejdříve ale zkuste, jestli budou dětem chutnat. isifa-137155971

Maso

„To masíčko musíš spapat, abys byl silný!“ V České republice je největší spotřeba kuřecího masa v celé Evropě. Maso máme evidentně rádi. Ale víte, že je všeobecně poměrně těžce stravitelné? Ušetřete dětský žaludek zbytečnému přetěžování. Pokud má dítě maso ve školce či škole k obědu, večer ho raději vynechte. Stejně tak se pokuste omezit v dětském jídelníčku uzeniny. Pro zdraví jsou největším přínosem ryby a vařené hovězí maso v ideálním případě s množstvím zeleniny např. v polévce.

Cereálie

„Nejlepším startem do nového dne jsou cereálie s mlékem!“ Děti jsou natěšené na svou pravidelnou dávku oblíbených cereálií s mlékem. Na krabici jsou krásné obrázky, snídaně je rychle hotová a zasytí na celé dopoledne. Je to ale vážně tak? O mléku už jsme mluvili, jak si tedy stojí cereálie? Jsou z bílé mouky, obsahují velké množství cukru a odborníkům na výživu vstávají vlasy hrůzou, když vidí, jak je dětem rodiče podsouvají. Když je mají jednou za čas, není to zas tak kritické. Ale při pravidelné konzumaci hrozí riziko obezity a další zdravotní komplikace. 

Tekutiny

„Napij se! Musíš hodně pít.“ Samozřejmě, pitný režim je velmi důležitý. Ovšem hodně záleží na tom, co dítěti nalijete do hrnečku. Barevné džusíky a limonády s líbivými obaly nejsou tou nejlepší volbou. Džusy obsahují velké množství jednoduchých cukrů, které se v těle dítěte rychle přeměňují v útrobní tuk v orgánech, hlavně pak v játrech. Nejlépe uděláte, když dětem podáte sklenici s čerstvou ovocno-zeleninovou šťávou ředěnou vodou.