Je plavání v těhotenství vhodné?

Je plavání v těhotenství vhodné?>
Plavání se považuje za asi nejvhodnější sport pro budoucí maminky. Má řadu nesporných výhod, přesto byste měla být i při něm opatrná. Proč tedy začít plavat a na co si dát pozor?

Plavání má řadu výhod:

  • napomáhá fyzické a psychické kondici,
  • podporuje cirkulaci krevního oběhu,
  • zmírňuje bolesti svalů, kloubů a páteře,
  • příznivě působí na činnost plic,
  • uvolňuje napětí a působí relaxačně na celý organismus atd.

Kdy vám lékař plavání nedoporučí

Pokud patří plavání mezi vaše oblíbené sporty a nechcete se ho vzdát ani během těhotenství, proberte situaci s vaším gynekologem. Může se stát, že vám ho nedoporučí, zejména pak, pokud vám hrozí předčasný porod, trpíte vaginální infekcí či máte jiné potíže podobného charakteru. Jinak je ale zcela bezpečné a pomůže vám regulovat hmotnost tak, abyste příliš nenabrala.

Místo si vybírejte

Když mluvíme o plavání, nemyslíme tím zrovna přírodní nádrže, rybníky, veřejné bazény či různé termální lázně. Na podobná zařízení raději hned zapomeňte. V těhotenství byste měla dávat přednost pouze takovým místům, která podléhají přísným kontrolám hygieny. Ošetření pokožky po plavání CZ

Dávejte na sebe pozor

Nicméně, buďte na sebe za každých okolností opatrná. Nepřeceňujte se a nezapomínejte na hygienu před i po vstupu do bazénu. Pokud byste cítila jakýkoli diskomfort, např. bolesti v podbřišku, pálení při močení apod. raději se plavání vzdejte. Vaše zdraví a zdraví vašeho dítěte je důležitější než pár temp v bazénu.