Létání s miminkem v bříšku – je bezpečné? A na co se připravit?

Létání s miminkem v bříšku – je bezpečné? A na co se připravit?>

Létání se stalo poměrně běžnou součástí našeho života. Pokud rádi cestujete do dalekých zemí, bez létání se neobejdete. Co když jste ale zrovna těhotná? Měla byste se bát? Pokud je těhotenství v pořádku, létání se nemusíte bát. Je však dobré znát několik základních doporučení.

Které měsíce jsou pro cestování v těhotenství nejlepší? 

Nejvhodnější je cestování mezi 14. – 28. týdnem. První trimestr už v té době máte za sebou, na druhé straně ještě nejste ve třetím, kdy může hrozit předčasný porod. Ve 3. trimestru je létání sice dovolené, ale má několik podmínek. Vždy je nutné potvrzení od lékaře. Ani to vám však nemusí zajistit, že vás na palubu pustí.

Vždy záleží na konkrétní letecké společnosti, proto si raději zjistěte podmínky předem a neváhejte se zeptat. Každá společnost má stanovené, od kterého týdne těhotenství vyžaduje speciální potvrzení a kdy vás už na palubu nepřijmou.

Nejdůležitější zásady pro bezpečné cestování v těhotenství

  • Vždy se o cestě poraďte s lékařem. On podle vašeho stavu vyhodnotí, zda jste na dlouhou cestu připravená.
  • Při výběru destinace se zaměřte zejména na to, zda je třeba speciální očkování.
  • Cestu plánujte tak, aby nezasahovala do termínů těhotenských testů a dalších kontrol.
  • Mějte u sebe všechny potřebné lékařské záznamy.
  • Zkontrolujte si podmínky cestovního pojištění v zahraničí – zjistěte, zda není třeba speciální připojištění.
  • Nezapomeňte na potřebné léky a výživové doplňky.

Je detektor kovu nebezpečný? 

Pokud jste se rozhodla letět, nemusíte se bát prohlídky. Před detektorem kovu má mnoho těhotných žen respekt, děťátku však neškodí.

„Je dobrou praxí nabídnout viditelně těhotné ženě automaticky, či v počátcích těhotenství na její žádost, možnost provést ruční prohlídku osoby pohmatem namísto kontroly pomocí průchozích detektorů kovů či celotělových skenerů. Je to spíše psychologický aspekt, uvedená detekční technika zdraví ženy ani plodu neohrožuje,“ vysvětluje Marika Janoušková z letiště v Praze.

Co si můžete vzít do letadla? 

Vitamíny a doplňky stravy jsou pro maminky, zejména pokud je trápí nějaké komplikace, základ. Každé letiště či přepravní společnost má vlastní podmínky přepravy léků a výživových doplňků.

Jak je to na letišti v Praze?

„Z hlediska přepravy léků a zdravotních suplementů zvláštní omezení neexistuje, pouze kapalné, aerosolové a gelové formy podléhají při přepravě v kabinovém zavazadle detekční kontrole stejně jako ostatní kapaliny, aerosoly a gely. Rozdíl je v tom, že není omezen objem nádob na 100 ml (pro případ, že pacient po dobu letu potřebuje větší množství) a medikamenty nemusejí být baleny v tzv. STEB baleních (zapečetěná balení). Vzhledem k tomu, že při detekční kontrole úzce spolupracujeme s celní správou, které předáváme podezřelé případy přepravy, je cestujícím doporučováno mít k medikamentům potvrzení lékaře, nebo alespoň farmaceutický letáček, který se k lékům dodává. Zároveň doporučujeme léky převážet v originálních baleních,“ upřesňuje paní Janoušková.

Přednostní nástup pro těhotné? 

Čekání na odlet může být pro těhotnou ženu obzvlášť nepříjemné. Těšíte se, až se vchod konečně otevře a vy už budete sedět v letadle? Zajímalo nás, zda mají těhotné ženy právo přednostně nastoupit do letadla. „Pokud se podíváme na standardní vyčkávací koridory před bezpečnostní kontrolou, těhotné ženy se automaticky neupřednostňují, pokud se ale žena nebude cítit zcela dobře, pracovníci bezpečnostní kontroly se jí pokusí odbavit přednostně či jí poskytnout jinou adekvátní pomoc,“ říká Marika Janoušková.

U boardingu nemají těhotné ženy automaticky právo na přednostní nástup do letadla. Je však možné si toto privilegium zakoupit u aerolinek. To však platí pro všechny cestující.

Jak si zpříjemnit cestu letadlem?

  • Dodržujte pitný režim.
  • Pokud vám to situace dovoluje, alespoň jednou za půl hodiny se projděte. Toto můžete zohlednit už při výběru místa. Pro těhotné tedy bývá nejlepší volbou místo u uličky.
  • Oblečte se pohodlně.
  • S lékařem se dohodněte, zda je možné vzít si léky na zlepšení krevního oběhu, předejdete tak nateklým chodidlům.
  • V dokladech by vám neměla chybět těhotenská knížka a potvrzení o těhotenství, nejlépe v anglickém jazyce.