Vše, co chcete vědět o plodové vodě!

Vše, co chcete vědět o plodové vodě!>
Do svého příchodu na svět žije miminko ve vodním prostředí. A ne v jen tak ledajakém. Jeho svět tvoří plodová voda, která ho zároveň chrání uvnitř vašeho bříška před nárazy a vnějšími vlivy. Pokud vás zajímá, čím je tato tekutina tak výjimečná, pak rozhodně čtěte dál!Plodová voda totiž není jen výplní vnitřních prostor maminčina bříška a ochranná bariéra miminka, ona má i velmi důležitou roli při porodu! Příznivě působí na děložní hrdlo, porodnickou branku a zároveň zvlhčuje porodní cesty. Během porodu může mít mírně mléčnou barvu. Možná vás překvapí, že její konzistence není tak docela stejná, jako klasické vody – je lehce zásaditá.

Jaké má složení

Tato specifická voda je z 99 % tvořena vodou a obsahuje 0,3 procent glukózy, což způsobuje její lehce nasládlou chuť. I proto upřednostňují děti později sladké mateřské mléko před čímkoli jiným. V plodové vodě žije miminko „plnohodnotným životem“, což znamená, že v ní kromě bílkovin, močoviny, kreatininu a minerálů najdete i částečky odloupané kůže, mázek a lanugo (jemné ochmýření dítěte). Překvapivé je, že od 12. týdne života do plodové vody dítě močí a od 5. měsíce ji polyká. Nemusíte se ale ničeho bát, protože plodová voda se velmi rychle obměňuje. Za jedinou hodinu se jí vymění asi polovina. Nejvíce je jí ve druhém trimestru. V té době má dítě v děloze nejvíce místa a může pozorovat, že vám dělá v bříšku doslova kotrmelce. Jednoduše řečeno si užívá prostoru, který má. Jako by tušilo, že brzy bude hůř! Zajímavé je také to, že v době porodu je plodové vody ve vašem břiše asi jen 600 mililitrů. Čím déle pak přenášíte, tím méně plodové vody máte.

Ani hodně ani málo

Bohužel ani v případě plodové vody se není možné vyhnout jistým potížím. Některé budoucí maminky jí málo, jiné zas moc. Obě situace nejsou zrovna nejšťastnější. Když je plodové vody příliš (tzv. hydramnion nebo polyhydramnion), znamená to, že tělo jí vyrábí příliš mnoho, případně, že je nějakým způsobem narušeno její vstřebávání. Když byste byly pozorné, může nadměrné množství plodové vody pozorovat i z venku. Takové bříško je totiž opravdu hodně velké a mívá obvykle kulovitý tvar. Chcete zjistit, jestli máte vody hodně? Položte jednu ruku dlaní na podbřišek a pak špičkami prstů druhé ruky klepněte na opačné straně na břišní stěnu. Pokud ucítíte náraz tekutiny, je to jasné. Potravinové doplňky, těhotenství CZ

Jak se postupuje

Jakmile vám lékař velké množství plodové vody diagnostikuje, provede vyšetření ultrazvukem. Nebojte se, nemusí to hned znamenat, že je vaše dítě v ohrožení. Některým dětem to docela vyhovuje, protože mají „svůj velký rybníček“ a vyvíjejí se úplně normálně. Potíže mohou spíše potkat vás – může vás bolet břicho, kvůli velké námaze může docházet k dušnosti, otokům končetin (zadržování vody v těle). A vzhledem k tomu, že plodová voda tlumí nárazy, které nejen přichází zvenčí, ale i zevnitř, může při jejím velkém množství dojít k tomu, že neucítíte pohyby dítěte. Což vás může logicky velmi stresovat. Tento stav ale většinou přichází až ke konci těhotenství a může se projevit předčasným odtokem plodové vody a porodem před stanoveným termínem. Pokud byste měla jakékoli pochybnosti o svém stavu, určitě se obraťte na svého ošetřujícího lékaře. Máte s tím zkušenosti? Podělte se s ostatními maminkami.