Dětské sluneční brýle: při výběru dbejte na tato kritéria!

Dětské sluneční brýle: při výběru dbejte na tato kritéria!>

Na zdraví a vývoj dětských očí má UV záření velmi negativní vliv. Čím více jsou oči vystaveny přímému slunečnímu záření, tím více se zvyšuje riziko vzniku určitých očních onemocnění. Neberte slunce na lehkou váhu nejen ve vztahu k pokožce, ale také k očím. Vyberte dítěti vhodné sluneční brýle a naučte ho, kdy je má nosit. Podle čeho ale vybrat kvalitní dětské sluneční brýle?

Dětské sluneční brýle - ano či ne?

Největší množství škodlivého UV záření dostává lidské oko v dětství. Děti jsou slunečnímu záření vystaveny mnohem více než dospělí, protože v dětství je čočka zcela čirá. Proto není schopna zachytit tolik škodlivého UV záření jako oko dospělého. Jejich škodlivý účinek se neprojeví okamžitě, ale až po několika letech, někdy dokonce až ve stáří. Proto je důležité vědět, jak účinně chránit oči dítěte, a včas mu zajistit vhodné sluneční brýle.

Sluneční brýle pro kojence, batolata nebo děti od 3 let věku

Pro rozvoj dobrého zraku potřebují malé děti vidět své okolí jasně, v co nejjasnějších barvách, ideálně oběma očima stejně dobře. Omezování a zkreslování jejich obrazu není v tomto ohledu zcela žádoucí. Proto dobře zvažte, jakým způsobem budete oči svého dítěte chránit před sluncem. Sluneční brýle nejsou jedinou možností.

U malých dětí do 6 měsíců je nejlepší chránit oči jinak než brýlemi. Tyto děti by neměly být vůbec vystavovány přímému slunečnímu záření. Chraňte je tak, že je budete držet pouze ve stínu, při procházkách budete používat sluneční clonu na kočárek nebo jiné stínění. Pokud v létě berete své dítě k moři, vyberte pro jistotu sluneční brýle pro děti s označením 0+.

Děti starší 6 měsíců a batolata do 3 let již tráví na slunci více času. V tomto období odborníci nedoporučují používat sluneční brýle při zatažené obloze nebo za soumraku. Měli byste je dítěti nasadit pouze za jasného slunečného dne nebo v období, kdy se sluneční paprsky výrazně odrážejí od okolních povrchů a předmětů. To bývá ve dnech se sněhovou pokrývkou nebo pokud trávíte den na písečné pláži. U takto malých dětí nepoužíváme příliš tmavá skla ani barevné brýle.

Děti starší 3 let již mohou sluneční brýle používat častěji. Stále však dbejte na to, aby v zamračených dnech chodily ven co nejvíce bez slunečních brýlí.

Dětské sluneční brýle

Jaká jsou kritéria pro výběr kvalitních dětských slunečních brýlí?

Kvalitní dětské sluneční brýle jsou takové, které dokáží plně zachytit škodlivé UV záření, jsou bezpečné a také dobře sedí na obličeji vašeho dítěte.

Vždy vybírejte pouze brýle s UV filtrem 400 nanometrů (UV 400). Takové brýle poskytují 100% ochranu před nebezpečným UVA, UVB a UVC zářením. Pokud chcete mít jistotu, že kupujete opravdu kvalitní výrobek, vybírejte sluneční brýle pro děti, které splňují normu EN ISO 12312-1:2013/A1:2015.

Druhým kritériem je míra, do jaké sluneční brýle filtrují viditelné světlo, tedy jak jsou tmavé. Podle toho se sluneční brýle dělí do 5 kategorií:

  • 0 - bezbarvý nebo velmi světlý filtr s propustností viditelného světla 80-100 % (sem patří dioptrické brýle s UV filtrem);
  • 1 - světelný filtr s propustností 43-80 %;
  • 2 - středně tmavý filtr s propustností 18-43 %;
  • 3 - tmavý filtr, propustnost 8 - 18 %, vhodný pro běžné nošení;
  • 4 - velmi tmavý filtr, propustnost pouze 3 - 8 %, vhodný pro pobyt u vody, na sněhu a na horách.

Pro děti jsou vhodné brýle z kategorií 2 a 3, pro sportovní aktivity na horách a u vody z kategorie 4.

Při výběru kvalitních slunečních brýlí zohledněte materiál skel a rámů. Malé děti s brýlemi nezacházejí šetrně, proto oceníte odolná ochranná skla. Dětské sluneční brýle by neměly mít špinavá nebo poškrábaná skla, protože zkreslují dětský zrak. Proto je pravidelně čistěte a kontrolujte.

Sluneční brýle by měly na obličeji dokonale sedět. Brýle by neměly dítě nikde tlačit, sklouzávat z obličeje, musí být tvarově přizpůsobené a bezpečné. Měly by také přiléhat co nejblíže k obličeji, aby sluneční paprsky nepronikaly do oka ani ze strany, ani shora.

Tipy na závěr

  • Mezi 10. a 14. hodinou dopadá na zem až 60 % UV záření za den. Tato denní doba je proto pro naše oči nejkritičtější. Pokud slunce během dne silně svítí, raději jděte s dítětem ven v jinou denní dobu.
  • Nekupujte dětem brýle, o jejichž kvalitě můžete pochybovat. Kupovat je na trhu není dobrý nápad. Vybírejte raději brýle, které mají certifikát kvality, jsou označeny UV filtrem, jejich skla nejsou zkreslená a jejich obraz není deformovaný.
  • Pokud vaše dítě nosí dioptrické brýle, pořiďte mu brýle, které mají také UV filtr. Stačí se zeptat v optice, když je budete objednávat.
  • Pokud bude vaše dítě nosit sluneční brýle při jízdě na kole nebo jiných sportech, můžete mu je zajistit sportovním páskem kolem hlavy nebo mu pořídit dětské sluneční brýle s gumičkou.
  • Pokud vaše dítě odmítá nosit sluneční brýle, jděte mu příkladem. Malé děti chtějí napodobovat své rodiče a vy je můžete naučit řadě správných návyků, včetně nošení slunečních brýlí.