Jaké hračky jsou vhodné pro děti od 6 do 12 měsíců?

Jaké hračky jsou vhodné pro děti od 6 do 12 měsíců?>

Dítě ve věku 6 až 12 měsíců dělá obrovský skok ve vývoji. Z malého ležícího miminka se najednou stane malý človíček, který se dokáže postavit na nohy nebo dokonce začít chodit. Hračky jsou vynikající nástroj, který ho v tomto procesu stimuluje. Jaké hračky pro děti od 6 měsíců byste mu mohli nabídnout?

Co je třeba rozvíjet mezi 6. a 12. měsícem života?

Toto období je důležité pro rozvoj základů hrubé a jemné motoriky a také pro správnou stimulaci smyslů.

Pro vaše dítě bude důležité rozvíjet překládání hračky z ruky do ruky, uchopování menších hraček a první manipulaci s nimi. I stavění věže ze dvou kostek pro něj bude velký úspěch.

Ještě výraznější změny uvidíte v rozvoji hrubé motoriky. Z dítěte, které se sotva dokáže přetočit ze strany na stranu, budou první plazení, čtyřnožky, sezení, vstávání, první krůčky kolem nábytku a možná i první samostatné kroky v prostoru. Půjde to rychleji, než byste čekali.

Hry a aktivity pro rozvoj jemné motoriky

Všechny hračky, které procvičují správný úchop, jsou vhodné pro rozvoj jemné motoriky. Dětem v tomto období rostou zoubky, a proto ocení vhodné kousací hračky. Kromě uklidnění bolesti při prořezávání zoubků je dítě nuceno kousátko chytat, otáčet jím, upravovat ho otáčením, což pomáhá při prořezávání zoubků. Kousátka jsou v ústech velmi často, proto vybírejte pouze zdravotně nezávadné hračky od prověřených výrobců.

Kousátka

Kousátka pro deti

Skládací hračky

Až se dítě naučí správně sedět, můžete mu představit první stavebnice z kostek, jiné tvary a skládací hračky. Děti všech generací jsou vášniví stavitelé, takže si tuto hru pravděpodobně rychle oblíbí. Skládáním, rozkládáním nebo vkládáním si děti rozvíjejí manipulační techniku, jemnou motoriku, učí se koordinovat pohyb obou rukou a poznávají, že některé předměty spolu souvisejí.

Kostky a věže

Při společném skládání stavebnice s dítětem můžete také procvičovat slovní zásobu. Opakováním ho naučíte chápat, co znamenají slova jako vysoko, nízko, nahoře, dole, a také postupně rozlišovat barvy.

Stavebnice pro děti

Až bude vaše děťátko o něco starší, můžete také sáhnout po různých stavebnicích a dětských skládačkách. To jsou hračky pro děti zhruba od 10 měsíců a díky nim se začne učit rozlišovat tvary, velikosti a jejich vzájemné vztahy.

Vkládačky a puzzle

První hračky do vody

Při povinném večerním koupání začíná dítě postupně objevovat možnosti zajímavé hry. Pokud už dokáže samo pevně sedět ve vaně, je čas nabídnout mu vhodné hračky do vody. Koupání se díky správnému výběru hraček může stát zdrojem zábavy. Začne trénovat vylévání vody, pohyb ve vodě, potápění hraček, jejich chytání zpod vody a mnoho dalšího.

Detske hracky do vany

Můžete začít s klasickými pískacími kačenkami nebo žabkami, hrnečky a sítky nebo skládacími hračkami do vany, které jsou u malých dětí oblíbené, takže se jim nebude chtít z vany tak brzy odejít.

Dětské hračky do vany i bazénku

Hry a aktivity pro rozvoj hrubé motoriky

Stejně jako se rozvíjí motorika, rozšiřuje se i výběr vhodných her a hraček. Ve hře dítěte nadále převládá zkoumání a experimentování. Teprve po oslavě prvních narozenin se objevují první náznaky hry společenského charakteru. Do té doby vybírejte hračky, které ho budou lákat k prozkoumávání a k tomu, aby se pořádně rozhlédlo.

Pro děti ve věku 6 měsíců mohou být stále atraktivní různé hrací deky, zejména pokud jsou vybavené různými možnostmi aktivit. Hrací podložky jsou zase bezpečné místo, kde si dítě může procvičovat své nové pohybové dovednosti bez rizika zranění. Jejich měkký materiál je ideální pro nácvik činností, u kterých hrozí riziko pádu.

Hrací deky a podložky pro děti

Pohybové hry - plazení

Plazící se děti milují velké hračky, které mohou uchopit, hrát si s nimi, různě je tlačit a tahat před sebou nebo za sebou.

Chcete-li procvičovat hrubou motoriku, zahrajte si s dítětem jednoduchou hru: položte před něj jeho oblíbenou hračku do vzdálenosti, na kterou už nedosáhne, aniž by se pohnulo. Začne se za ní natahovat a plazit.

Koordinaci ruky a oka a obratnost můžete trénovat kutálením oblíbené hračky. Dítě si s ní také procvičí plazení.

Zajímavé v tomto věku také mohou být tahací hračky s veselými tvary a barvami.

Tahací hračky

Akční a reakční hry

Děti od 6 měsíců fascinují interaktivní hračky. Představte dítěti v tomto období hračku se zajímavou funkcí – může vydávat zvuk, svítit nebo hrát hudbu. Ukažte mu, jak hračka funguje a co musí udělat, aby se funkce aktivovala. Mluvící plyšové hračky nebo hračky s různými funkčními tlačítky jsou v tomto věku velmi přínosné.

Hudební a interaktivní hračky

Interaktivni hracky pro male deti

Montessori hračky

V naší nabídce také najdete vhodné hračky, pokud se zajímáte o metodu učení Montessori. Již v tomto raném věku můžete děti podněcovat k samostatnému zkoumání a zvládání různých činností.

Montessori hračky vybírejte podle věku dítěte a dovednosti, která by ho mohla zajímat. Vhodné jsou zejména pestrobarevné, pro děti atraktivní hračky. Důležité je stimulovat je nenápadným způsobem k rozvoji různých činností a dovedností.

Zvukové hračky

U dítěte se dynamicky rozvíjí také řeč, vnímání tónů a pokusy o formulování zvuků nebo jejich opakování. To můžete podpořit zvukovými hračkami. Děti rády hrají na bubínek, kytaru nebo xylofon. Dětské hudební nástroje podporují rozvoj hudebního cítění, rytmu, melodií a tónů. Hrou na hudební nástroj si také procvičují koordinaci oko-ruka a kreativitu.

Hudební nástroje

Kterým hračkám se v tomto období vyhnout?

Malé děti v tomto věku ještě rády strkají do pusy nejrůznější věci. Určitě se vyhněte všem hračkám, které mají malé části a kousky. Rovněž není vhodné vybírat hračky s ostrými hranami. Pokud máte doma malého alergika, zejména na roztoče, nejsou vhodné ani plyšové hračky.

Vybrané hračky by měly být kvalitní, vyrobené z nezávadných materiálů a barev. Důležitá je také bezpečnost, proto musí mít hračky důkladně zajištěné baterky a malé magnety. Pokud dítě spolkne baterku nebo více než 2 magnety, je to důvod k okamžité návštěvě pohotovosti nebo zavolání záchranné služby. Proto vždy zkontrolujte, jak jsou tyto věci v hračce zajištěny, než dáte hračku dítěti do rukou.

V naší nabídce máme pouze bezpečné a pečlivě vybrané dětské hračky. Podívejte se na naši nabídku:

Hračky pro děti