Jaké jsou příčiny nočního pomočování? Skoncujte s ním

Jaké jsou příčiny nočního pomočování? Skoncujte s ním>

Naše děti se rodí nezralé a každá část jejich těla potřebuje čas, aby fungovala stejně jako u dospělých. Totéž platí pro ovládání močového měchýře a regulaci z centrální nervové soustavy. Pomočování u dětí patří k vývoji a nějakou dobu trvá, než se ho děti zcela zbaví. Kdy je však noční pomočování u dětí ještě normální a kdy je třeba vyhledat odborníka?

Kdy je noční pomočování normální a kdy už ne?

Stejně jako všechny části vývoje dítěte je i kontrola nočního pomočování u každého dítěte individuální. Některé děti ji zvládnou dříve, jiným to trvá podstatně déle. Pamatujte, že dítě se nejprve naučí používat nočník během dne, a teprve potom může zvládnout zadržovat moč v noci. Pokud u svého dítěte stále bojujete s denním pomočováním, musíte nejprve zvládnout to, než přejdete k nočnímu.

Ačkoli v minulosti bylo noční pomočování pro děti spojeno s hanbou a trestem, v dnešní době by již rodiče měli vědět, že je přirozené a děti za něj opravdu nemohou.

Pokud se téměř pětileté dítě v noci stále pomočuje, považujeme to stále za normální. Ve skutečnosti se ve věku 5 let v noci pravidelně pomočuje až 15 % dětí, v 7 letech je to stále 10 %. Ve většině případů dítě dozraje samo bez léčby.

Kdy vyhledat odborníka

Do pěti let věku se pomočování považuje za přirozené a přiměřené věku. To neplatí pouze v případě, že mladší dítě bylo nejméně půl roku každou noc suché a najednou se začne v noci opět pomočovat.

Pokud se jedná o takové opětovné pomočování nebo se vaše dítě pomočuje častěji i po pátých narozeninách, je čas navštívit dětského lékaře nebo dětského urologa. Někdy za těmito obtížemi stojí různé stresové situace nebo psychické potíže a v takových případech pomůže návštěva dětského psychologa.

Přestože je noční pomočování do určitého věku přirozené, může také signalizovat vážný zdravotní problém. Pokud máte pochybnosti, poraďte se o dalším postupu s pediatrem.

Příčiny nočního pomočování

Základní příčinou nočního pomočování je již zmíněná nezralost močového měchýře a jeho regulace centrálním nervovým systémem. Tato nezralost vyžaduje čas a většinou spontánně odezní. Potíže může způsobovat nedostatečně vyvinutý močový měchýř, který nedokáže udržet množství moči produkované v noci. Další příčinou je příliš tvrdý spánek dítěte, kdy ho nutkání na močení v noci nevzbudí.

Pomočování u dětí může také souviset s infekčním onemocněním. Noční nehody jsou časté u dětí, které mají chřipku, nachlazení nebo jiné infekční onemocnění. Tyto problémy obvykle rychle odezní po jejich vyléčení a nevyžadují žádnou zvláštní pozornost. U dětí starších 5 let nebo u dětí, které se znovu pomočují, by se mělo vyšetřit, zda se nejedná o infekci močových cest.

Za pomočováním mohou být také psychické vlivy. Děti v tak nízkém věku ještě nemohou popisovat, že je trápí stres ze školky, konflikty rodičů, narození sourozence nebo jiné věci, které narušily vnitřní svět dítěte. To se pak u nich projevuje psychosomatickými příznaky a jedním z nich může být i noční pomočování. Zkuste se dítěti více věnovat, naslouchat mu, ptát se, jak se má, jestli ho něco netrápí. Někdy stačí větší pozornost rodiče a situace se upraví sama. Pokud to však nepomůže, můžete navštívit dětského psychologa.

Za těmito obtížemi se však mohou skrývat i závažnější onemocnění, jako je cukrovka, organické poruchy vylučování, ADHD, chronická zácpa nebo několik dalších. Pokud se dítě i nadále v noci pomočuje, měl by ho vyšetřit odborník.

Přístupy k řešení nočního pomočování

Při řešení nočního pomočování je důležitý zejména přístup rodičů. Dítě je z pomočování samo nervózní a může mít pocit studu nebo selhání. Neadekvátní reakce rodičů nebo dokonce trestání situaci jen zhorší a dítě zbytečně stresuje. To může vytvořit začarovaný kruh, kdy se psychický stav dítěte ještě zhorší, a to pak vede k tomu, že se dítě cítí ještě hůře.

Rodiče by také měli dohlížet na starší sourozence nebo jiné členy rodiny, aby se dítěti neposmívali. Za každou suchou noc dítě chvalte a nekomentujte, když dojde k nehodě.

Klíčem k úspěchu je vaše trpělivost a pochopení. Dítě to nedělá schválně a není to jeho vina. Pokud dojde k nehodě, bez emocí vyměňte ložní prádlo, jako by se nic nestalo. Rychlé výměně pomůže použití chráničů matrace, nepromokavého dětského prostěradla a náhradní peřinky. Výměna ložního prádla tak bude rychlejší a dítě může dál spát ve své posteli, jako by se nic nestalo.

Počet nočních nehod můžeme také pomoci snížit úpravou denního režimu:

  • Dítě by mělo přijímat většinu tekutin ráno a večer příjem tekutin snížit.
  • Před spaním by se dítě mělo vymočit, dokud se močový měchýř zcela nevyprázdní. Pokud zjistíte, že se dítě před spaním nevyčůrá celé, můžete druhý den zkusit poslat dítě na toaletu 30 minut před spaním a pak to před spaním znovu vyzkoušet.
  • Mělo by pít pouze neslazené tekutiny, ideálně čistou vodu nebo ovocné čaje. Vyhněte se zelenému čaji, černému čaji nebo kakau.
  • Večer je vhodné omezit příjem soli a potravin bohatých na bílkoviny. Přispívají ke zvýšení vylučování moči.
  • Stanovte si večerní rituál před spaním, vyvětrejte místnost a připravte dítě na klidný spánek.

K ochraně matrace dítěte používejte nepromokavá prostěradla nebo chrániče matrace, nikoli noční dětské pleny. Zejména jednorázové dětské pleny nechávají dítě po vymočení zcela suché. Pokud dítě nepocítí nepříjemné následky počůrání, nebude fixováno na nutnost vstávání a chození na nočník.

Používání nočníku v noci

Pokud se vám již podařilo přimět dítě, aby se začalo v noci budit, měli byste mu připravit co nejlepší podmínky, aby mohlo na nočník dorazit včas.

Dítě by se nemělo bát vstát z postele. Některým dětem pomáhá nechat v dětském pokoji nebo na chodbě rozsvícené noční světlo. Pokud bude mít cestu k nočníku nebo záchodu jasně viditelnou, nebude se bát jít na záchod samo. 

Oblékněte mu pyžamo, které si může snadno a rychle svléknout, nikoliv kombinézu. Některým dětem zpočátku pomáhá, když mají nočník v dosahu blízko postele, ale rozhodně je lepší naučit ho chodit rovnou na záchod co nejdříve.

Rada na závěr: Nedoporučuje se dítě v noci záměrně budit, aby šlo na nočník. Tímto způsobem dítě nepřimějeme k dřívějšímu dozrání. Pozorování spíše ukazují, že takové praktiky vedou k narušení kvality a kvantity spánku, dítě je druhý den více unavené. To, že jste ho v noci vzbudili, si ve spánku nemusí ani uvědomit, a tak nemusí rozlišovat, zda šlo o močení na nočník nebo do postele. Dejte dítěti čas a ono to zvládne samo bez nuceného nočního buzení.