Pitný režim u dětí - jak nic nepodcenit?

Pitný režim u dětí - jak nic nepodcenit?>
Pitný režim je jedna z celoročně důležitých věcí, která však s příchodem letních měsíců nabývá na významu. Jak se s tím popasovat? A kolik tekutin je vlastně dost? Voda tvoří téměř 80 % hmotnosti novorozence, u dospělého člověka je to cca 50-55 %. Dostatek tekutin zajišťuje správnou látkovou výměnu, umožňuje dobrou funkci ledvin a je nezbýtný pro vyloučení zplodin látkové přeměny. Naopak nedostatečný příjem tekutin má za následek nejen snížení celkové výkonnosti organismu, ale také sníženou výkonnost duševní. Způsobuje únavu, bolesti hlavy, poruchy trávení a může se podílet i na snížení schopnosti dětí sledovat školní vyučování.

Kojenci

Pokud je dítě živeno výlučně mléčnou stravou (mateřským nebo náhradním mlékem), nepotřebuje zdravý kojenec žádný přídavek tekutin. Výjimkou jsou pouze stavy při zvýšené teplotě, extrémní letní vedra, nadměrné pocení, ztráta chuti k jídlu. Se zavedením hutnějších pokrmů do jídelníčku je obsah vody menší, proto se doporučuje od 10. měsíce doplňovat tekutiny v množství přibližně 200 ml denně. Nejvhodnější je kojenecká voda. Dále můžete podávat např. dětské čaje, ovocné šťávy kojencům dávejte jen výjimečně, a to ještě ředěné vodou.

Batolata

Batole by mělo přijmout 1,5 litru tekutin denně, v horkém počasí je třeba množství tekutin zvýšit. Započítává se i tekutina obsažená ve stravě (polévky, kaše, ovoce). Z tohoto množství by mělo dítě denně vypít půl litru mléka, z ostatních tekutin jsou vhodné balené nesycené vody (nebublinkové).  V žádném případě by děti neměly pít „colové" nápoje (obsahují velké množství cukru a kofein), tonic (obsahuje chinin) nebo příliš sladké nápoje. Slazené limonády ohrožují zoubky dítěte, tak jsou zbytečným přísunem kalorií. Denní potřeba tekutin se řídí váhou dítěte - takže roční dítě by mělo přijmout 120-135 ml tekutiny na 1 kg váhy, dvouleté dítě 115-125 ml na 1 kg váhy.

Předškoláci

Denní potřeba tekutin by měla být 1,5-2 litry. Opět platí, že do tohoto množství se počítá i tekutina obsažená ve stravě. Z ostatních tekutin jsou vhodné kvalitní neslazené vody nebo čaj (nejlépe ovocný, bylinkový, zelený - černý čaj není vhodný). Platí totéž, co pro batole - nepodávat sladké nápoje, coly, tonic. Čtyřleté dítě by podle své váhy mělo přijmout 100-110 ml tekutin na 1 kg váhy denně, šestileté 90-100 ml na 1 kg váhy denně.

Školáci

Často vzniká problém se snídaní. Podle průzkumů se ukázalo, že až 40 % dětí nesnídá, což je nežádoucí jev, který může ovlivňovat školní výkonnost i celkové složení stravy. Děti, které ráno neposnídají, konzumují různé pamlsky a pijí nevhodné nápoje nabízené nápojovými automaty ve školách (nejen coly a jiné slazené nápoje, ale také kávu nebo čokoládu). V noci se poté organizmus vysuší. Pokud se děti při ranním spěchu nestačí nasnídat, šálek čaje nebo kakaa noční ztrátu tekutin nenahradí. Proto je potřeba dětem do školy spolu se svačinou přidat i vhodnou tekutinu, aby o každé přestávce měly možnost se napít. O vhodných tekutinách platí vše, co bylo uvedeno u mladších dětí, lze přidat i neslazené minerálky, ale nikdy ne jako jedinou tekutinu během dne (množství minerální vody nemá přesáhnout 0,7 l za den, navíc je vhodné druhy minerálek střídat, protože se liší obsahem minerálních solí). Totéž platí o džusech. Denní potřeba tekutin se také odvíjí od váhy dítěte. Pro děti do 10 let se obvykle uvádí hodnota 60 ml na 1 kg hmotnosti (tedy pokud dítě váží 30 kg, vypočítáte 30 x 60 = 1800 ml)