Výběr vhodné dětské obuvi může mnoho rodičů potrápit. Proč je to tak důležité?

Výběr vhodné dětské obuvi může mnoho rodičů potrápit. Proč je to tak důležité?>

Zdravé dětské nohy jsou důležitý základ pro správné držení celého těla nejen v dětství, ale i v dospělosti. Mohou být ovlivněny i obuví, a proto ji rodiče musí pečlivě vybírat. Podle čeho vybírat správnou dětskou obuv?

Jak výběr dětské obuvi ovlivňuje vývoj dětské nohy?

První rok života dítěte je naprosto fascinující. Z malého, téměř nepohyblivého klubíčka je najednou malý človíček, který je zhruba v roce schopen samostatně sedět, lézt, chodit a brzy začne skákat. S rozvojem jeho schopností se vyvíjí a zdokonaluje jeho pohybový aparát, zejména vývoj kostí a svalů.

Než však dítě dosáhne dospělosti, projde jeho kostra několika změnami. Její jednotlivé části se nevyvíjejí samostatně, ale každá část ovlivňuje vývoj ostatních. Proto je tak důležité sledovat, jak se vyvíjí nejen páteř dítěte, ale také jeho dětské nohy, a to již od prvních pohybů.

Kosti dětských nohou mají jinou stavbu než kosti nohou dospělého člověka. Dětské nohy jsou měkčí, kosti mají více chrupavčitých částí a ploska nohy je chráněna tukovým polštářem. Proto mají děti do 3 let ploché chodidlo. Klenba chodidla se vytváří až ve věku 3-6 let.

Protože jsou však dětské nohy ve vývoji, můžeme je nevhodnou obuví negativně ovlivnit. K tomu dojde, pokud dětská obuv neumožňuje přirozený pohyb, ale omezuje ho. Nesprávná obuv však neovlivní pouze vývoj chodidla, ale může mít vliv na celé držení těla.

Kdy je správný čas na první dětské boty?

Jednou z nejčastějších chyb, kterých se rodiče dopouštějí, je příliš brzké obouvání dětí. Dětská noha se nejlépe vyvíjí bez bot, protože při chůzi naboso se nejlépe procvičují všechny svaly na chodidle. Při plazení po čtyřech mohou dětské boty překážet, proto s koupí prvních bot dítěti počkejte, dokud samostatná chůze nepřeváží nad plazením. 

Kdy je čas na první dětské boty

Jaký typ dětské obuvi je vhodný pro první krůčky dítěte?

Nejvhodnější variantou první dětské obuvi jsou capáčky. Jedná se o lehkou, ohebnou obuv, ve které dítě chodí téměř identicky jako naboso. Představují kompromis mezi co nejmenším dopadem na vyvíjející se dětskou nohu a nezbytnou ochranou chodidla při chůzi. Při výběru dětské obuvi pro první krůčky berte v úvahu aktuální roční období. V naší nabídce najdete přechodné jarní nebo podzimní capáčky i zimní capáčky.

Dětské capáčky

Které faktory jsou při výběru dětské obuvi nejdůležitější?

Při výběru správné dětské obuvi pro vaše dítě hraje důležitou roli skutečnost, zda se nohy vašeho dítěte správně vyvíjejí, nebo zda již došlo k nějakým odchylkám v jejich vývoji. Pokud již v raném věku vidíte, že vaše dítě nedošlapuje správně, měli byste navštívit fyzioterapeuta nebo dětského ortopeda, aby vám poradil. Na základě stavu vašeho dítěte vám pravděpodobně doporučí vhodnou dětskou ortopedickou obuv a vhodné cviky k procvičování.

Když je vývoj dětské nohy fyziologický, můžete si boty vybrat sami. Pokud váháte, jakou obuv dítěti koupit, poradíme vám. Při jejich nákupu sledujte následující věci:

  • Bota musí umožňovat volný pohyb chodidla, podrážka by proto měla být dostatečně pružná, ale zároveň měkká a ohebná.
  • Dětská obuv by měla být prodyšná, proto je ideální materiál kůže. Snažte se vyhnout obuvi z umělých materiálů, jako je plast nebo umělá kůže.
  • Dětská obuv se musí dítěti snadno nazouvat a snadno zapínat. Tkaničky vybírejte pouze v případě, že si je dítě dokáže zavázat samo.

Jaké škody může způsobit výběr nevhodné dětské obuvi?

Nevhodná obuv je buď těžká, úzká, neprodyšná nebo nedostatečně ohebná. Toho si všimnete rychle po obutí dítěte. Nevhodná obuv totiž ovlivní jeho pohyb, který najednou není tak mrštný a obratný jako v dobách bez bot. Pohyby, které již dobře zná, jsou najednou hůře provedené.

Z krátkodobého hlediska může nevhodná obuv částečně zpomalit nebo omezit rozvoj hrubé motoriky vašeho dítěte. Horší je však riziko dlouhodobých následků, protože nevhodná obuv může ovlivnit vývoj chodidla, a tím i celého pohybového aparátu.

Výběr dětské obuvi

Jak vybrat správnou velikost dětské obuvi?

Neméně důležitý faktor při výběru správné dětské obuvi je výběr správné velikosti. Příliš malá obuv může nohu deformovat, příliš velká je zase obtížnější a zvyšuje riziko pádu nebo zranění.

Dětská noha potřebuje dostatek prostoru pro pohyb prstů. Proto nevybíráme botu přesně na doraz, ale vždy ponecháme 0,5 až 1 cm délky navíc. Dětská noha roste rychle a dítě nám neřekne, že ho boty tlačí. Velikost obuvi kontrolujte i v průběhu sezóny.

Při výběru obuvi hraje roli nejen délka boty, ale také její šířka. Nejlepší je před nákupem bot postavit dítě na papír a obkreslit na něj jeho nohu. Vystřihněte otisk chodidla a porovnejte ho s vnitřní částí boty. Pokud má bota jemnou rezervu v šířce a dostatečnou délku, vybrali jste dobře. Před nákupem botu vyzkoušejte na jeho noze, abyste zjistili, zda se dobře zapíná a dobře sedí na noze.

Jaké dětské boty jsou vhodné pro různá roční období?

Dětská noha rychle roste, proto nemá smysl kupovat boty s předstihem. Změřte dítěti nohu při každé změně ročního období a boty kupujte, až když je opravdu potřebuje. Vaše dítě nepotřebuje příliš mnoho párů na jedno roční období, protože je všechny nestihne unosit. Investujte proto raději do kvalitní kožené obuvi.

Na léto oceníte dětskou letní obuv, která je prodyšná a v níž se dítěti nepotí nohy. Pokud však rádo jezdí na kole nebo hodně běhá, vyberte dětské sandály s chráněnou špičkou. Ta chrání prsty na nohou před zraněním.

Dětská jarní a podzimní obuv bývá zhruba podobná. Oceníte, pokud je tato obuv lehká, prodyšná a pružná. Pro tato roční období je vhodné pořídit nepromokavé nezateplené boty do deště.

Dětské boty na zimu

Nejtěžší je vybrat správné boty na zimu. Dětská zimní obuv musí splňovat vysoké nároky na udržení dětských nohou v teple a zejména v suchu. Děti rády prozkoumávají každou louži v okolí nebo si hrají ve sněhu. Proto vybírejte zimní boty, které jsou zároveň nepromokavé.

Všechny tyto typy bot lze zakoupit také v podobě dětské zdravotní obuvi. Pokud se nohy vašeho dítěte nevyvíjejí ideálně, nezapomeňte při výběru dětské domácí obuvi sáhnout také po osvědčené ortopedické obuvi. 

Dětské capáčky a botičky

Jaké jsou výhody dětské barefoot obuvi?

Barefoot obuv je navržena tak, aby chránila chodidlo a zároveň poskytovala přirozený pocit při chůzi, podobný chůzi naboso. Dětská barefoot obuv má obvykle velmi tenkou podrážku, takže dítě při chůzi více vnímá povrch, po kterém chodí. Ve srovnání s běžnou obuví mají:

  • podrážku, která nemá téměř žádný výškový rozdíl mezi patou a špičkou,
  • široký prostor pro prsty,
  • pružnou podrážku a nízkou hmotnost boty,
  • minimální podporu klenby chodidla.

Takto navržená obuv zapojuje více svalů chodidla a podporuje rozvoj lepší rovnováhy. Jsou však vhodné pouze v případě, že se noha dítěte fyziologicky vyvíjí. Pokud se již vyskytly nějaké vývojové odchylky, poraďte se před nákupem barefoot dětské obuvi s fyzioterapeutem nebo dětským ortopedem.