Oblékáme se sami - odkdy, jak začít a proč je to důležité?

Oblékáme se sami - odkdy, jak začít a proč je to důležité?>
Dříve či později nastanou dny, kdy se váš mrňous začne oblékat sám. Předtím, než ho necháte vyjít z domu v holínkách a kovbojských kalhotách, zjistěte, proč je samostatné oblékání důležité, i jak svého drobečka ke tomuto skvělému pokroku správně nasměrovat.

Co všechno se děťátko naučí?

Tak jak známe obrovské množství oblečení, existuje i široká škála schopností, ve kterých se děťátko bude díky samostatnému oblékání zdokonalovat.samostatne oblekani Hrubá motorika
  • Zvedání rukou a nohou v koordinovaných pohybech při oblékání rukávů a nohavic.
  • Rovnováha při svlékání kalhot a bot.
Jemná motorika
  • Schopnost používat prsty při zacházení s malými předměty (knoflíky, zipy, přezky, tkaničky).
Kognitivní schopnosti
  • Schopnost obléci si šaty ve správném pořadí a podle aktuálního ročního období a teploty venku.

Prostor pro kreativitu

Dopřejte svému děťátku pocit svobody v rozhodování. I když si bude chtít obléci květinové plavky uprostřed ledna. Je to způsob, jak pozitivně budovat dětskou sebedůvěru.

Kdy se váš mrňous začne oblékat sám?

Dříve, než se stane mistrem v oblékání, měl by zvládnout proces vyzouvaní bot, a to přibližně mezi 1,5 až 2 roky. Ze začátku se v tom bude vyžívat, a tak ho často můžete najít zcela nahého uprostřed pokoje či dokonce venku  :) Na vyšší level samostatného oblékání se dostane až přibližně 2,5 až 3 letech. Začne s jednoduchými kousky oblečení - pyžamo, trička, volné šaty - bez zipů a knoflíků.

Jak drobečka podporovat?

  •  Volné, nenáročné kousky. První zkušenosti by měl získávat na jednoduchých, volných kouscích oblečení. Ze začátku ho můžete oblékat vy a nechat drobečka rozdělanou práci dokončit. Nechte ty nejjednodušší kousky oblečení na dostupném místě, například na dolních poličkách ve skříni.
  • Zkouška nanečisto. Na šatech se zipy a knoflíky od panenek si váš drobeček může vyzkoušet, jak se bude později sám oblékat.
  • Nebuďte překvapená nebo zklamaná, pokud si občas váš snaživec natáhne tričko nebo punčochy naopak. Pochvalte ho i přesto - snaha se přece cení. Pokud se chystáte ven, zkuste mu neupravenou košilku šetrně zatáhnout. Pokud se brání, nechte nedokonalost nedokonalostí a zaměřujte se nadále na to pozitivní.

samostatne oblekani 2

Povzbuzujte a chvalte

Opakovaně se v těchto, pro vašeho drobečka, těžkých začátcích můžete setkat s náhlými změnami nálady. Z rozhodného "já sám" v pondělí, může být v úterý "mami, obleč mě". Radost z úspěšného oblékání se může další v další minutě změnit na hněv, když si mrňous nedokáže zapnout knoflíky nebo se mu košile zdá příliš úzká. Vaším úkolem je být mu na blízku a povzbuzovat ho.

Nekritizujte jeho "zvrácený" styl

Váš mrňous by asi od módního kritika z oblíbeného časopisu 5 z 5 hvězdiček za ty proužkované kalhoty a tečkované tričko nedostal. Ani za vílovské šatičky a pirátskou košili. Pokud se na to ale na čas vykašlete a jeho módní úlety mu povolíte, podpoříte tak jeho zdravou samostatnost a jistotu v tom, co dělá. Místo přehnané kritiky si raději stanovte základní pravidla. V určité dny může chodit oblečený bláznivě, do školky je však třeba se obléci vhodně a slušně.

Dvojnásobná trpělivost všech rodinných příslušníků

Rozházené oblečení po celém dětském pokoji či opakovaně se měnící outfit vašeho drobečka. Chce přece celému světu vykřičet, že už je velký kluk/velká slečna. Touží konečně podtrhnout vhodným kostýmem svou osobnost :) I když ráno spěcháte z domu do školky, dejte drobečkovi dostatek času a prostoru na samostatné oblékání. Pokud na něj budete naléhat, může se o to víc bránit.

Milníky v oblékání

V následující tabulce vám přinášíme stručný přehled, jak by to s oblékáním vašeho děťátka mělo v ideálním případě vypadat. Každé děťátko je však individuální. Některým to jde snadněji a rychleji, jiné proces oblékání doslova nesnášejí. Mějte se svým drobečkem proto dostatek trpělivosti. Hlavně na něj netlačte. Tím byste mohli celý proces pouze zhoršit a drobeček by oblékání ještě více znenáviděl. 1 rok
  • při svlékání a vyzouvání drží ruce a nohy nahoru
  • tlačí ruce a nohy při oblékání rukávů a nohavic
2 roky
  • dokáže si svléknout kalhoty, rozepnutou bundu, zout rozepnuté boty
  • nasadit čepici a obout boty bez tkaniček
  • najít na triku otvory od rukávů
3 roky
  • umí si obléci volné oblečení
  • rozlišuje zadní a přední stranu oblečení
  • umí si nasadit rukavice
  • dokáže si zapnout několik knoflíků
  • zapne si boty a opasek
4 - 5 let
  • dokáže se kompletně sám / sama obléci

Trampoty s oblékáním: Jak naučit děťátko samostatnosti?

Některé děti se do procesu samostatného oblékání dostanou postupně, jiné však zůstávají opravdu tvrdohlavé a oblékání nesnášejí. S nástupem do školky se to pak ještě komplikuje. Jak vyzrát na tvrdohlavého drobečka, který se urputně brání začít se sám oblékat? Přinášíme vám rady od jiných maminek, které si tímto už prošli.
  • Sladká motivace. Slibte drobečkovi za spolupráci čokoládovou odměnu. Nebo žvýkačku. Aby se jeho žaludek nezbláznil, dokud se nevypravíte na zimní procházku, dohodněte se třeba pouze na 1 lentilce za každý kus oblečení. Nespolupracuje? Bonbón je váš. Párkrát to vyzkoušíte a nejbližší si možná rozmyslí, jestli vás nechá sníst celý balíček
  • Asistence. Se psíma očima drobečka smutně poproste, zda vám opravdu s tím tričkem nepomůže, vždyť je už velký kluk. Začněte vy s navlečením hlavičky a rukávy nechte na něj. Stejně s kalhotami. Špinavou práci udělejte za něj. Natáhněte mu kalhoty po kotníky a se zbytkem ať se potrápí. Boty bývají ještě vyšší level. Zkuste navlékat vy jednu, on druhou. Nebo vy je navlečte, on pozapíná.
  • Já už jsem oblečená a jdu! Netrpělivě přestupujete ve dveřích z nohy na nohu. Nachystaný je už i zbytek rodiny. Ale na vašeho prcka to neplatí. Zkuste klasickou výhrůžku: "My jsme už hotoví a odcházíme, a co ty?"
  • Soutěž či maratón. Zahrajte si soutěž, kdo se dřív oblékne. Samozřejmě, soutěžte o cenné odměny. Nejlépe sladké. Nebo si dejte maratón - v každém pokoji si oblečete jiný kus oblečení
  • Terapie šokem? Chcete přitvrdit? Řekněte drobečkovi, že pokud se tedy neoblékne, půjde venku (do obchodu, na hřiště, do školky) v pyžamu a uvidí, jak divně se na něj budou dívat všechny tety, paní učitelky i dětičky. Žádná změna? Že by dnes opravdu kdosi vyšel na ulici v pyžamku?