Bezpečné používání difuzérů u miminek

Bezpečné používání difuzérů u miminek>

Aroma difuzér může být užitečným nástrojem i v dětském pokoji vašeho dítěte. Můžete jej použít jak ke zvlhčování vzduchu v místnosti, tak k aromaterapii. Maminky z touhy léčit zdravotní potíže miminka co nejšetrněji často sahají po přírodních metodách a produktech. Mezi ně jistě patří i éterické oleje. U dětí to však není tak jednoduché. Kdy je to pro ně opravdu vhodné a bezpečné?

K čemu slouží difuzéry

Difuzér je elektrické zařízení, které dokáže rozptýlit vodu a éterické oleje do vzduchu, většinou pomocí ultrazvukové technologie. Díky tomu jej můžete použít ke zvlhčování vzduchu nebo jen k provonění místnosti.

Suchý vzduch v domácnosti narušuje správnou funkci dýchacího systému a narušuje také vlastnosti pokožky. Podíl vody v těle je u malých dětí o něco vyšší než u dospělých, a proto je tak malý organismus na suchý vzduch ještě náchylnější. Odolnost vůči infekcím navíc do značné míry závisí na stavu dýchacího systému a kůže.

Teplotu a vlhkost v dětském pokoji je proto třeba pravidelně sledovat, zejména v měsících, kdy je v provozu ústřední topení. Pokud zjistíte, že máte doma suchý vzduch, je načase pořídit vhodný zvlhčovač vzduchu. K tomu je ideální dětský aroma difuzér, který nejen zvýší vlhkost vzduchu, ale také domov lépe provoní. Pokud přidáte vhodně zvolený esenciální olej, můžete aromaterapií přispět i k léčbě některých zdravotních problémů. U dětí to má však háček.

Co jsou esenciální oleje

Éterické oleje jsou v kruzích maminek často považovány za zcela bezpečné přírodní oleje, které navíc příjemně voní. Ne všechny si však uvědomují, jak jsou tyto oleje koncentrované. Jejich obsah se z rostliny získává destilací, při níž vzniká vysoce koncentrovaný roztok účinných látek. Představte si, že jediná kapka esenciálního oleje z máty peprné obsahuje přibližně tolik účinných rostlinných látek jako 28 šálků čaje.

Je bezpečné používat difuzéry u dětí?

Vzhledem k tomu, kolik čajů maličké děti ještě nemohou vypít, musí být výběr velmi uvážlivý. Proto si před použitím jakéhokoli éterického oleje ověřte, od jakého věku je vhodný, a zkontrolujte také jeho kvalitu.

Důležité je také zvážit, v jaké formě bude dítěti podáván. Jeho obsah se snadno vstřebává, částečně i vdechováním. Maličkým dětem by měl být podáván:

  • Pouze olej vhodný pro daný věk,
  • pouze v opravdu malém množství,
  • ne příliš často,
  • ideálně formou rozptylu ve vzduchu pomocí difuzéru.

Na radu odborníka na aromaterapii, ve zcela výjimečných případech a po silném naředění, je můžete případně potírat na kůži. Nikdy nedávejte éterické oleje k požití malým dětem.

Jak správně používat difuzéry u dětí

Pokud máte doma suchý vzduch, můžete bez obav použít difuzér, který rozptýlí čistou vodu. Rychle a účinně zvýší vlhkost vzduchu, dítě bude lépe spát, dokonce má příznivý vliv na jeho dýchání a imunitu vůči infekcím. V naší nabídce najdete velmi oblíbený a cenově dostupný zvlhčovač vzduchu FRIDABABY Breathe Frida 3v1, který kombinuje zvlhčovač vzduchu, aroma difuzér a jemné světlo.

Jelikož se jedná o elektrické zařízení, mělo by být vždy uchováváno mimo dosah dítěte a používáno pouze podle pokynů v návodu k použití.

Pokud do něj chcete přidat i esenciální olej, vybírejte velmi uvážlivě. Vždy zkontrolujte, zda je olej vhodný pro věk vašeho dítěte. V prvním roce života je výběr opravdu značně omezený, ale přesto můžete několik esenciálních olejů použít. Příkladem je levandulový olej, heřmánkový olej, mandarinkový olej nebo citrusový olej. 

Důležitá je však ještě jedna věc, a tou je kvalita esenciálních olejů. Levnější druhy, které jsou běžně k dostání v drogeriích, jsou obvykle ředěné jinými oleji. To není problém, pokud je použijete v aromalampě, která rozvoní váš domov. Při použití v ultrazvukovém aroma difuzéru by však mohly mít na přístroj nepříznivý vliv. Proto volte raději kvalitnější a dražší oleje, které obsahují 100% esenciální olej.

Čističky vzduchu a aroma difuzéry