Jak chránit děti před sluncem a jaký dětský opalovací krém vybrat?

Jak chránit děti před sluncem a jaký dětský opalovací krém vybrat?>

Sluneční záření nepředstavuje jen příjemné teplé paprsky, ale také rizikové UV záření. Určitě si chcete letní dny užít s dětmi v plném zdraví, proto dodržujte důslednou ochranu před sluncem včas. Dětská pokožka je na sluneční paprsky mnohem citlivější než pokožka dospělých. Jak mohou sluneční paprsky ohrozit zdraví dítěte a jak ho před nimi účinně chránit?

Kolik slunečního záření je pro děti bezpečné a jaká opatření je třeba přijmout?

Chceme-li posoudit, kolik slunečního záření je pro děti ještě bezpečné, musíme vzít v úvahu barvu jejich kůže. Čím světlejší kůže, tím méně slunečního záření snese. To nejlepší, co můžete pro zdraví pokožky svého dítěte udělat, je vést je k rozumné formě ochrany před sluncem již od útlého věku.

UV záření představuje pro děti hrozbu:

  • Riziko spálení od slunce,
  • opakované spálení u dětí může vést k vyššímu riziku rakoviny kůže v pozdějším věku,
  • urychlení procesů stárnutí kůže, které se v dospělosti projeví zvýšenou pigmentací kůže a větší náchylností k tvorbě vrásek,
  • zvýšené riziko poškození zraku dítěte.

UV záření je pro naše zdraví prospěšné jen ve velmi malých dávkách. Naše tělo ho využívá k produkci aktivní formy vitaminu D, ale stačí mu k tomu pouze 10 až 15 minut několikrát týdně.

Méně známým faktem je, že vitamin D se v naší kůži vytváří, i když se chráníme vrstvou opalovacího krému. Je to proto, že nikdo nenanáší opalovací krém důsledně přesně podle návodu, v dostatečných intervalech a ve správné tloušťce. UV záření dostáváme v určité dávce vždy, když vyjdeme během dne ven.

Mnoho rodičů dělá tu chybu, že ochranu před sluncem poskytuje svým dětem pouze v letním období. Slunce svítí intenzivněji dříve, proto chraňte děti již od března a nečekejte až na dobu prázdnin.

Jak chránit citlivou dětskou pokožku před sluncem?

K ochraně dětské pokožky je třeba přistupovat komplexně a kombinovat několik opatření.

Choďte s dítětem na přímé sluneční světlo co nejméně

Nejúčinnější formou ochrany před sluncem je nechodit na slunce vůbec. Pro fyzický ani psychický vývoj dítěte to však není dobré, proto alespoň nějaké omezení udělejte:

  • Ideálním místem pro hraní dětí je stín. Děti mladší jednoho roku by na přímé slunce neměly chodit vůbec.
  • V létě se vůbec nezdržujte venku mezi 11:00 a 15:00 Na procházky choďte ráno nebo až odpoledne.
  • Pokud vozíte dítě v kočárku, používejte vhodné stínící prostředky, jako je slunečník nebo sluneční clona.

Slunečníky a clony na kočárky

Zakryjte co největší část pokožky volným, vzdušným oblečením

Účinnou ochranu poskytuje i vrstva oblečení, která zakrývá pokožku.

Pro běžné aktivity je nejlepší volbou lehký, vzdušný oděv z přírodních materiálů, zároveň však dostatečně silný, aby nepropouštěl sluneční paprsky k vaší pokožce. Čím více kůže zakryjete, tím lépe. Pozor však na přehřátí a pocení.

Pokud se nacházíte v prostředí s vysokou mírou slunečního záření, můžete zvolit speciální oblečení s UV ochranou. To je důležité zejména při pobytu u vody nebo na horách.

Speciální oblečení na ochranu dětí před sluncem

Každý typ oblečení do určité míry chrání naši pokožku před působením slunečních paprsků. Některé typy tkanin to však dělají o něco lépe. Jedná se o oblečení s UV ochranou, které je speciálně navrženo a utkáno tak, aby blokovalo téměř všechny UV paprsky, které se dostanou na povrch těla, a to i když se namočí. Zároveň poskytují pohodlné, lehké a prodyšné nošení, což oceníte zejména při pobytu u vody nebo na horské túře.

V obchodech je poznáte podle štítku s UPF (Ultraviolet Protection Factor). UPF 50 znamená, že látkou projde pouze 1/50 dopadajících paprsků (zachytí 98 % paprsků).

Obvykle se jedná o letní oblečení, které však pokrývá větší část povrchu těla než je běžné. Dětské plavky s UV ochranou mají například dlouhé rukávy u triček nebo prodloužené nohavice.

Rodiče tento typ oblečení pro své děti rádi volí, protože odpadá nutnost pravidelně nanášet opalovací krém na zakryté plochy.

Používejte pokrývku hlavy, ideálně i s pokrývkou uší a krku

Vhodná a dostatečná pokrývka hlavy dítěte poskytne podobnou službu, jakou na těle vykonává oděv chránící před UV zářením. Pokožka hlavy dítěte je náchylnější ke spálení, protože jemné dětské vlásky ještě neposkytují dostatečnou ochranu před sluncem, ale také znemožňují použití opalovacího krému. Pokud pro své dítě zvolíte klobouček se širším okrajem nebo pokrývku hlavy s ochranou krku, můžete chránit i pokožku na uších, krku a obličeji. To jsou oblasti, které se dětem špatně natírají opalovacím krémem, nemají to rády, a proto je velká pravděpodobnost, že některé části vynecháte.

Pokud se vaše dítě nošení klobouku brání, jděte mu příkladem a noste je také v létě. Vyberte pohodlný dětský klobouk, který se příjemně nosí. Možná budete muset vyzkoušet několik typů, než najdete takový, který se vašemu malému zalíbí.

Dětské kloboučky a čepice na léto

Jsou dětské opalovací krémy a sluneční filtry v nich používané bezpečné a účinné?

Pokud k ochraně před sluncem přistupujete zodpovědně, bez kvalitního dětského opalovacího krému se v létě neobejdete.

Dostupné opalovací krémy na našem trhu splňují požadavky na bezpečnost a účinnost. Použití na dětskou pokožku má však svá specifika. Čím je dítě mladší, tím je jeho pokožka citlivější.

Zejména děti mladší 6 měsíců vyžadují větší opatrnost. Platí, že v tomto věku by neměly být vůbec vystavovány přímému slunečnímu záření, ale měly by být pouze ve stínu. Pokud s nimi chodíte ven pouze brzy ráno nebo odpoledne a po celou dobu je držíte ve stínu, opalovací krém nepotřebují. Pokud však musíte s takto malým dítětem vyjít na slunce, použijte dětský opalovací krém na všechny exponované části jeho těla a na hlavu mu nasaďte klobouček.

Pro starší děti jsou opalovací krémy bezpečné a běžně se používají. Malé zvědavé batole už nebude sedět ve stínu, proto ho před odchodem ven vždy natřete opalovacím krémem.

Abyste zajistili, že opalovací krém bude pro děti vždy bezpečný, dodržujte tyto pokyny:

  • Sledujte datum spotřeby krému a nepoužívejte krém po uplynutí doby použitelnosti.
  • Většina opalovacích krémů má po prvním otevření omezenou dobu použitelnosti. Na obal si poznamenejte datum otevření.
  • Před prvním použitím proveďte test snášenlivosti: naneste malé množství krému na malou oblast dětské pokožky, například na předloktí, a pozorujte oblast po dobu 48 hodin. Pokud se objeví reakce, krém vyměňte.
  • Vyvarujte se nanášení krému takovým způsobem, aby dítě krém olízalo nebo aby se dostal do očí nebo na otevřené rány dítěte.
  • Zvolte vhodnou aplikační formu. Pro děti jsou vhodnější opalovací krémy ve formě tělového mléka, protože u sprejů hrozí riziko vdechnutí.

Jaké faktory SPF jsou pro dětskou pokožku nejlepší?

Pro děti určitě vybírejte krém, který má SPF alespoň 30, i když 50+ je ještě lepší volbou.

Opalovací krémy mohou obsahovat minerální nebo chemické filtry. Chemické filtry jsou vlastně chemické látky, které mohou absorbovat dopadající UV záření a následně je přeměnit na teplo. Trvá nějakou dobu, než se vstřebají do pokožky, takže je třeba je aplikovat alespoň 15 až 30 minut před pobytem na slunci. Tyto filtry jsou pro většinu lidí a dětí bezpečné, ale u citlivějších lidí se častěji objevují reakce a podráždění kůže.

Minerální filtry fungují jako mechanická bariéra na principu odrážení paprsků od pokožky. Tyto filtry ulpívají na vrchní vrstvě pokožky a do spodních vrstev pokožky téměř nepronikají. Způsobují méně kožních reakcí, a proto jsou ideální zejména pro kojence, děti s citlivou pokožkou nebo osoby trpící kožními chorobami. Navíc nemusíte čekat na jejich účinek, protože působí okamžitě po aplikaci. Dbejte však na tloušťku nanesené vrstvy, čím tenčí vrstva, tím slabší ochrana. Po nanesení zanechávají jemný modrý film, který však po chvíli zmizí. Pokud se chystáte k moři a záleží vám na ochraně životního prostředí, sáhněte také po opalovacích krémech s minerálními filtry.

V naší nabídce najdete kvalitní dětský opalovací krém CHICCO s minerálními filtry SPF50+ 75 ml, 0m+. Byl navržen s ohledem na potřeby citlivé dětské pokožky a pro snadnou aplikaci rodiči. Je proto vhodný i jako opalovací krém pro miminka.

CHICCO Dětský opalovací krém s minerály SPF50+ 75ml, 0m+

Před sluncem je třeba chránit také pokožku obličeje a dětských úst. Jenže tato oblast se krémem hůře ošetřuje. Pro tento účel byly vyvinuty speciální tyčinky, například ATTITUDE Baby 100% minerální tyčinka na opalování na obličej a rty (SPF 30) bez vůně 30g.

ATTITUDE Dětská 100% minerální ochranná tyčinka na obličej a rty (SPF 30) 30 g        

Jaké jsou nejlepší metody ochrany očí dětí před slunečním zářením?

Kromě pokožky jsou na škodlivé sluneční paprsky náchylné také dětské oči. Ve srovnání s dospělými jsou dětské oční čočky zcela čiré, takže UV záření filtrují mnohem hůře. Když to zkombinujete s časem, který děti tráví venku, není divu, že právě v dětském období dostává lidské oko největší množství škodlivého UV záření. To se může projevit buď okamžitě jako podráždění očí, nebo později v dospělosti a ve stáří jako závažnější oční onemocnění.

Chraňte proto dětské oči pravidelným nošením pokrývky hlavy nebo slunečních brýlí s kvalitním UV filtrem, které poskytují 100% ochranu před UVA, UVB i UVC zářením.

Dětské sluneční brýle