Jak pečovat o dětské povlečení?

Jak pečovat o dětské povlečení?>

Dětská pokožka ještě nemá tak důkladně vytvořenou kožní bariéru jako pokožka dospělého člověka. Proto je mnohem náchylnější k podráždění nebo vzniku alergií. Proto je třeba věnovat větší pozornost kvalitě látek, které přicházejí do přímého kontaktu s pokožkou. To platí nejen pro dětské oblečení, ale také pro dětské lůžkoviny. Na co se při jejich výběru zaměřit a jak správně pečovat o dětské povlečení?

Na co se zaměřit při výběru dětského povlečení

Kůže je orgán, který se pravidelně mění. To znamená, že za den se z povrchu kůže vyloučí velké množství kožních buněk, které jsou následně nahrazeny novými. Jelikož dítě tráví velkou část dne v postýlce, tyto kožní buňky se dostávají i na dětské povlečení. Zároveň se dítě potí, při prořezávání zoubků nadměrně slintá nebo je postýlka místem občasných nehod. Povlečení je proto výbornou živnou půdou pro bakterie a roztoče. Naštěstí správný výběr materiálu dětského povlečení a dobrá péče pomohou udržet vysokou úroveň hygieny v postýlce.

Pokud hledáte ideální materiál dětského povlečení, zvolte 100 % bavlnu. Bavlněné povlečení se snadno pere, dobře schne, je příjemné na dotek a zároveň antialergické. Bavlna přirozeně absorbuje vlhkost a zajišťuje dobrou prodyšnost. Tím zabraňuje růstu a množení roztočů. Pokud hledáte ložní prádlo, které je ještě příjemnější na dotek, můžete zvolit bavlnu v podobě bavlněného saténu nebo mušelínu.

Při výběru dětského povlečení si všímejte také způsobu jeho zapínání. Kvalitní dětské povlečení ho má takové, aby nehrozilo poškrábání dítěte nebo vypadnutí knoflíku.

V neposlední řadě je při nákupu rozhodujícím faktorem také velikost povlečení. Před nákupem zkontrolujte velikost peřinky a polštáře vašeho dítěte. Rozhodně nechcete přijít domů a zjistit, že je povlečení příliš velké nebo naopak příliš malé.

Barva povlečení je už jen třešničkou na dortu. Vyberte ji podle celkového barevného schématu dětského pokoje a svých preferencí. V naší nabídce si vybere každý. Prohlédněte si naši nabídku dětského povlečení a určitě najdete krásné dětské povlečení pro dívky i chlapce.

Máme pro vás však jednu radu. Pokud vaše dítě trpí atopickou dermatitidou nebo jinými kožními onemocněními, vybírejte co nejsvětlejší barvy. Ideální jsou bílé nebo krémové odstíny.

Dětské povlečení

Jak často měnit dětské povlečení

Abyste dosáhli nejvyššího stupně hygieny lůžkovin, musíte povlečení do postýlky vašeho dítěte pravidelně prát. Odborníci doporučují měnit je alespoň jednou týdně, v případě náhlého silného znečištění okamžitě.

Pokud máte doma malého alergika, dítě bylo nemocné, je léto a více se potí nebo žijete v prašném prostředí, měli byste povlečení měnit ještě častěji. Vlhkost a prach jsou ideálním prostředím pro množení mikroorganismů. Nezapomeňte, že by se mělo měnit veškeré ložní prádlo, včetně prostěradel nebo jiných tkanin v postýlce.

Jak správně prát dětské povlečení

Pokyny pro správné praní dětského povlečení naleznete na přiloženém štítku. Vždy zvolte nejvyšší povolenou teplotu praní, ideálně 60 °C. Pokud chcete prodloužit jejich životnost a zachovat co nejkrásnější barvy po dlouhou dobu, perte je naruby.

Nezapomeňte, že dětské povlečení je třeba před prvním použitím také vyprat. Tím se odstraní nečistoty z výroby nebo skladu a povlečení bude příjemnější na dotek.

Pro praní zvolte vhodný prací prostředky, sladěný s barvou tkaniny. Prášek by měl být speciálně upravený pro děti a hypoalergenní. Určitě neuděláte chybu, když na závěr přidáte extra máchání.

Žehlení dětského ložního prádla

Víme, že s malým dítětem rozhodně nemáte času nazbyt. Pokud však chcete odstranit veškeré mikroby, které by mohly v povlečení po vyprání zůstat, budete je muset buď vyžehlit, nebo usušit v sušičce. Vyžehlené povlečení do postýlky je také mnohem hezčí a určitě zlepší estetiku postýlky vašeho dítěte.