Dobré recepty pro děti od 6 měsíců

Dobré recepty pro děti od 6 měsíců>
Dlouho jsme vám nepřinesli inspiraci na nové recepty pro vaše nejmenší. Mrkněte se, jaké dobroty si můžete doma připravit. S plným bříškem je totiž všechno lepší :-)

Přesnídávka z patizonu

(od 6. měsíce) Suroviny: kousek patizonu, 1 brambor, 150 ml mateřského nebo kojeneckého mléka, špetka mletého kmínu, špetka najemno nakrájeného kopru, 1 čajová lžička olivového oleje, 100 ml kojenecké vody. Postup: Patizon oloupejte, omyjte a nadrobno nastrouhejte. Bramboru také oloupejte a nakrájejte na drobné kousky. Bramboru a patizon zalijte kojeneckou vodou, přidejte kmín a vařte doměkka. Uvařenou zeleninu rozmačkejte vidličkou nebo rozmixujte spolu s vodou, v níž se vařila. Přidejte mateřské nebo kojenecké mléko, špetku nasekané koprové natě a lžičku olivového oleje. Patizon můžete nahradit např. cuketou.rsz_isifa-149164295

Zeleninová bramborová kaše

(od 6. měsíce) Suroviny: 1 větší brambor, 1 mrkev, hrst vyloupnutého nebo mraženého hrášku, kousek kedlubny, 3 lžíce mateřského nebo kojeneckého mléka, 3-4 kapky olivového oleje, špetka mletého kmínu. Postup: Brambor očistěte, omyjte a nakrájejte na malé kousky. Očištěnou a omytou mrkev nakrájejte na kolečka, kedluben na malé kousky. Všechnu zeleninu a bramboru uvařte doměkka v malém množství kojenecké vody spolu se špetkou kmínu. Uvařené pokapejte olivovým olejem a rozmačkejte vidličkou na kaši, případně rozmixujte.

Krůtí maso s rýží a salátovou okurkou

(od ukončeného 8. měsíce) Suroviny: 100 g krůtích prsou, 4 polévkové lžíce uvařené rýže, kousek salátové okurky (část s jadérky vynechejte), 3-4 kapky olivového oleje, špetka najemno nakrájené petrželky. Postup: Krůtí maso omyjte, nakrájejte na malé kousky a uvařte doměkka v malém množství vody. Hotové maso nadrobno nakrájejte a smíchejte s uvařenou rýží, pokapejte olivovým olejem.

Mrkvová pomazánka

(od ukončeného 8. měsíce) Suroviny: 1 karotka, 2 lžičky rostlinného másla, špetka mletého kmínu, pečivo. Postup: Mrkev najemno nastrouhejte, smíchejte s rostlinným máslem a mletým kmínem. Mrkvovou pomazánku natřete na pečivo nakrájené na kolečka. 

Ovocný salát

(od 1,5 roku) Suroviny: půlku jablíčka, půlku broskve, 1-2 meruňky, půlku banánu, 2-3 bobule hroznů bez jadérek, pár kapek citronové šťávy. Postup: Ovoce dobře umyjte a nadrobno nakrájejte. Hrozny také nakrájejte na menší kousky, ovoce vložte do misky, lehce promíchejte a na závěr pokapejte několika kapkami citronové šťávy, v případě potřeby můžete posypat třtinovým cukrem.