Jak správně odstranit klíště u dětí a jak rozpoznat příznaky klíšťové encefalitidy?

Jak správně odstranit klíště u dětí a jak rozpoznat příznaky klíšťové encefalitidy?>

Jak správně odstranit klíště u dětí a jak rozpoznat příznaky klíšťové encefalitidy?

Malé děti jsou pro klíšťata snadnou kořistí. Mají jemnou tenkou kůži, do které se snadno přisají. Navíc se většinou vyskytují ve vysoké trávě 60 cm od země. Nevyhýbají se ani městským parkům, lesům nebo vaší zahradě. Jak proti nim bojovat a co dělat, když se klíště přisaje?

Jak často byste měli kontrolovat děti, zda nemají klíště?

Vzhledem k velmi mírným teplotám během zimy se klíšťata v přírodě vyskytují častěji a ve větším množství než v minulosti. Riziko přisátí hrozí vždy, když je okolní teplota vyšší než 5 °C. Zejména na jihu trvá jejich sezóna od časného jara do pozdního podzimu.

Klíšťata se nevyskytují pouze v lesích a na loukách. Jsou aktivní také v městských parcích, v okolí vodních toků, rybníků, jezer, v blízkosti domů, a dokonce i na zahradách. Proto děti po návratu z přírody vždy zkontrolujte.

Kde kontrolovat klíšťata u dětí?

Děti mají velmi jemnou a tenkou kůži, na kterou se klíště může snadno přisát kdekoli. Po návratu z pobytu v přírodě je vždy dobré zkontrolovat dětem celou kůži.

Zvláště oblíbená místa jsou pro klíšťata:

  • místa pod koleny, v loketních jamkách nebo v podpaží;
  • místa za ušima nebo na krku;
  • oblast genitálií.

Jak odstranit klíště u dětí

Jaké jsou příznaky přítomnosti klíštěte u dětí?

Klíště, na rozdíl od komára, dítě necítí, a proto si ho nevšimne. Klíště se často nejprve přichytí na oděv a chvíli mu trvá, než se začne pohybovat po těle a najde si vhodné místo k přisátí. Pokud jste se vrátili domů z podezřelé přírodní oblasti, může pomoci rychlé převlečení, vyklepání věcí a jejich vložení rovnou do pračky.

Klíště na těle zpozorujete pouze vizuálně. Je třeba prohlédnout celé tělo dítěte a sledovat, zda se na těle neobjeví nová černá skvrna, která tam předtím nebyla. Klíšťata mají několik vývojových stádií a ta nejmenší z dálky jako klíště ani nevypadají, je to jen malá černá tečka. Teprve když se podíváte zblízka, uvidíte drobné nožičky.

Najít ho můžete kdekoli, běžné je klíště na noze, v rizikových oblastech s jemnou kůží, nebo klíště na hlavě, zejména v oblasti za ušima dítěte. Pro jistotu zkontrolujte také pokožku hlavy dítěte pod vlasy.

Jaké nemoci klíšťata přenášejí a jaké jsou jejich příznaky?

Klíšťata jsou známými přenašeči několika nemocí. V naší oblasti jsou pro děti nejrizikovější dvě z nich:

  • Lymská borelióza,
  • klíšťová encefalitida.

Lymská borelióza

V některých oblastech ji může přenášet až 70 % klíšťat. Je proto vhodné podívat se na mapu jejich výskytu a rizikovosti ve vaší lokalitě. Způsobuje ji bakterie Borrelia burgdorferi, která se v těle klíštěte aktivuje až po více než 12 hodinách od přisátí. Teprve po této době ji klíště může přenést na vaše dítě. Proto je velmi prospěšné odstranit přisáté klíště z kůže co nejdříve, ale správným způsobem.

Toto onemocnění má dřívější a pozdější stádia:

  • Časné stadium se objevuje po 3 až 30 dnech po přisátí a má typické příznaky. Kolem místa přisátí klíštěte se objeví červená skvrna migrační erytém. Postupem času se zvětšuje, má ohraničený okraj se světlejší skvrnou uprostřed. Pokud není včas podána správná léčba, přejde po několika týdnech až měsících do druhého stadia.
  • Druhé stadium je doprovázeno silnou bolestí hlavy, svalů a kloubů, zimnicí, horečkou a únavou. Příznaky připomínají chřipku.
  • Pokud ani toto stadium není řádně léčeno a ošetřováno, přechází do pozdního chronického stadia. To je doprovázeno chronickou neuropatickou bolestí, únavou, bolestí kloubů, bolestí hlavy. Léčba tohoto stadia je nejobtížnější.

Proti borelióze není k dispozici žádné očkování, léčí se antibiotiky.

Klíšťová encefalitida

Přenáší ji přibližně 6 % infikovaných klíšťat a projevuje se příznaky klíšťové encefalitidy. Příznaky se obvykle objeví do 14 dnů od přisátí infikovaného klíštěte, ale mohou se objevit i později. Příznaky klíšťové encefalitidy se objevují ve dvou vlnách. První fáze se podobá spíše mírnému virovému onemocnění s kašlem, rýmou, střevními problémy a nechutenstvím. Po třech až pěti dnech příznaky ustupují a pacient se cítí lépe. Po sedmi dnech přichází druhá fáze s vysokými teplotami, bolestmi migrenózního typu, nesoustředěností, zvracením a poruchami koncentrace.

Účinnou prevencí je očkování proti klíšťové encefalitidě. Očkovat se můžete kdykoli během roku, nejlépe v zimních měsících, a očkování se provádí ve třech dávkách. První dávka se obvykle podává vašemu dítěti v zimních měsících, druhá 1 až 3 měsíce po první dávce a třetí dávka se podává 9 až 12 měsíců po druhé dávce. Později se přeočkovává ve 3 až 5letých intervalech. Vhodnost očkování posoudí váš pediatr.

Jak odstraniť klíště správně

Jak správně odstraniě klíště z kůže dítěte a na co si dát pozor?

Pokud na procházce nebo v lese spatříte již přisáté klíště, nevytahujte ho ihned, pokud u sebe nemáte vhodné prostředky a potřebnou dezinfekci. Zbytečně byste riskovali neúplné odstranění a zvýšili riziko infekce. Klíště odstraňte ihned po příchodu domů, a to s maximální opatrností.

Pokud s tím nemáte žádné zkušenosti, jistě vás zajímá, jak správně odstranit klíště u dětí. Rozhodně k jeho odstranění nepoužívejte žádné oleje, masti, mastičky ani mýdla. Jedná se o zastaralé rady, které nejsou účinné, a naopak zvyšujete riziko nákazy klíšťaty přenášenými chorobami.

Správný postup, jak klíště odstranit, začíná nanesením dezinfekčního prostředku na místo přisátí klíštěte. K jeho vyjmutí použijte speciální pinzetu, která má zkosené hrany, a ne pinzetu na obočí. Praktické jsou také háčky na klíšťata, kde v balení najdete několik velikostí, z nichž si můžete vybrat podle aktuální velikosti klíštěte. Seženete je v lékárnách.

Kdy navštívit lékaře v případě napadení klíštětem?

Lékaře byste měli navštívit, pokud se vám nepodařilo klíště řádně vytáhnout a v kůži se nachází hlavička klíštěte nebo jeho větší oddělená část.

Bezprostředně po vyjmutí klíštěte může být místo mírně zarudlé, podobně jako při kousnutí komárem. Pokud však po několika dnech nezmizí nebo se výrazně zvětší, vyhledejte lékaře. Dalším špatným znamením je, že se zarudnutí postupně zvětšuje a rozšiřuje, zatímco v místě přisátí zarudnutí zmizelo. V tomto případě se může jednat o příznaky boreliózy přenášené klíštětem a určitě co nejdříve navštivte lékaře.

Pokud se v následujících dnech nebo týdnech objeví příznaky, jako jsou bolesti hlavy a horečky, zmiňte se lékaři o tom, že se vašemu dítěti přisálo na tělo klíště. Pro takový případ je také dobré znát datum jeho odstranění.

Prevence před klíšťaty

Jaká je prevence pro děti, aby byly chráněny před klíšťaty?

  • Vyhýbejte se místům, kde je výskyt klíšťat největší.
  • Používejte vhodný repelent určený pro děti, většina je vhodná od 2 let věku. Pokud lze repelent aplikovat i na oděv, nastříkejte jej spíše na oděv než přímo na pokožku dítěte. Případně volte repelenty na bázi vhodných esenciálních olejů.
  • Menší děti mohou být při procházkách chráněny moskytiérou na kočárku.
  • Chraňte děti vhodným dlouhým oblečením. Do přírody jsou vhodné vysoké boty, dlouhé kalhoty a dlouhé rukávy.
  • Děti lze očkovat proti klíšťové encefalitidě; poraďte se s pediatrem.
  • Po pobytu v rizikových oblastech své dítě vždy doma důkladně prohlédněte a klíště co nejdříve řádně odstraňte.