Mateřská ve světě - jak se žije maminkám jinde?

Mateřská ve světě - jak se žije maminkám jinde?>
Přemýšlíte občas nad tím, jak se mají rodiče na mateřské nebo rodičovské dovolené v jiných zemích? Mají všude nárok na placenou mateřskou dovolenou? Kolik jim stát přispívá? A co délka mateřské? Mají v jiných koutech světa nějaké zajímavé zvyklosti? To všechno víme. A prozradíme vám to.

USA placenou mateřskou nezná

Matky ve Spojených státech amerických nám délku a výšku mateřské mohou skutečně závidět. USA je totiž jediná vyspělá země, kde pojem mateřská dovolená neexistuje. Matky mají po narození dítěte nárok na 12 volných, ale neplacených, týdnů. Často se však do zaměstnání vracejí i dříve, protože si výpadek jednoho příjmu v rodině nemohou dovolit. Děti proto už ve velmi nízkém věku dávají do jesliček. A pokud si to mohou dovolit, najdou si chůvu. Právě proto je babysitting v Americe tak rozšířený. Nárok na placenou mateřskou nemají ještě v dalších 4 zemích - v Papue Nové Guinei, v Libérii, Svazijsku a Surinamě. Zvláštní směs států, co myslíte?

Skandinávci to mají vychytané

rsz_dreamstime_xxl_5760232 (1)Pravým opakem jsou - to vás zřejmě nepřekvapí - skandinávské země. Jejich občané sice musí platit vysoké daně (někdy až do 50% příjmu), na druhé straně na ně stát nezapomíná. V mnohých sociálních otázkách to mají Seveřani vychytané. Systém na podporu rodin je jeden z nejlepších. Maminky a tatínkové v severských zemích mohou společně sdílet placenou mateřskou dovolenou a využít ji kdykoli v prvních 8 letech života dítěte. Mateřská začíná 3 týdny před určeným datem porodu. Švédsko nabízí nejštědřejší mateřskou dovolenou. 56 týdnů dostávají maminky na účet 80 % své výplaty a dalších 13 týdnů uzákoněnou částku. Rodičovská dovolená v Norsku trvá přibližně jeden rok. Rodiče si mohou vybrat, zda chtějí pobírat příspěvek ve výšce 100 % platu po dobu 49 týdnů, a nebo 80 % platu po dobu 59 týdnů. Po narození dostávají čerství rodiče od vlády štědrý balíček, který obsahuje dupačky, spací vak, outdoorové vybavení, potřeby na koupání, plenky a ložní prádlo. Otázku školek mají v Norsku také zajímavě vyřešenou. Na 1 dospělého pracovníka školky připadají obvykle 3 děti ve věku 1 - 3 roky, nebo 6 dětí ve věku 3 - 6 let. Běžně se tedy stává, že se o 18 děti v jedné třídě stará až 6 vychovatelů.

Stěžovat si nemohou ani v Austrálii, na Islandu nebo v Anglii

Mezi desítkou nejlépe hodnocených krajin se ocitla i Austrálie. Rodiče mají nárok na 126 dní placené mateřské dovolené nebo otcovské dovolené. Na Islandu dostávají rodiče 80 % výšky platu po dobu až 11 měsíců. V zemi funguje rovnoprávný dvojrodičovský systém, který obyvatelé přijali velmi pozitivně. Až 90 % otců se pro něj rozhodlo. Ve Velké Británii mají rodiče nárok na 280 dní placené mateřské nebo otcovské dovolené. Rodiče dostávají 90 % ze mzdy po dobu 6 týdnů a potom přecházejí na standardní sazby.

V Číně po porodu měsíc sedí

Ano, čtete správně. V Číně je dodnes oblíbený tzv. Zuo Yuezi, tedy Měsíc sezení. Během tohoto 30 denního období po porodě matky odpočívají a zotavují se z porodu, zatímco o vše pečuje jejich tchýně. Nové maminky by se celý měsíc neměly mýt - ani tělo, ani vlasy. Věří, že se díky této "proceduře" vyhnou nemocem v pozdějším věku. V dnešní době se však mnohým matkám nelíbí představa strávit celý měsíc v bezprostřední blízkosti tchýně a své dítě vidět prakticky jen na krmení, proto ty zámožnější upřednostňují možnost strávit tento čas v luxusních poporodních rekonvalescenčních centrech. Pracující matky v Číně mají nárok na 98 dní placené mateřské dovolené.

Placená mateřská dovolená v číslech

Podívejte se společně, na kolik týdnů placené mateřské dovolené mají maminky nárok v různých koutech světa.
  • 0 - 50 týdnů - to je průměr v Severní Americe. Čísla se značně liší. V Kanadě mají matky nárok na 50 týdnů dovolené, v Mexiku 12 no a v USA 0.
  • Méně než 12 týdnů je průměr na Blízkém východě. Ten nabízí v průměru statisticky nejkratší dobu mateřské dovolené. 82 % matek v jednotlivých krajinách má nárok na méně než 12 týdnů dovolené, zbylých 18 % v průměru na 14 - 17 týdnů.

Rodičovská dovolená vede ve střední Evropě

Všeobecně právě v zemích Střední Evropy mají rodiče nárok na nejdelší rodičovskou dovolenou. V mnoha státech jsou standardem 3 roky (Slovensko, Maďarsko, Estonsko). Stěžovat si nemohou ani Finové s 167 týdny rodičovské dovolené. V zemích jako Kanada, Švédsko, Franice a Velká Británie mají nárok na příspěvky a rodičovskou dovolenou i páry stejného pohlaví a adoptivní rodiče. V jiných zemích Evropy je naopak rodičovský příspěvek neznámým pojmem. Jsou to například Bulharsko, Kypr, Malta, Holandsko, Španělsko, Řecko a Irsko. 20161003-Remar-728x90-2016100304-vanoce-cz