Jak být partnerce u porodu oporou?

Jak být partnerce u porodu oporou?>
Dávno jsou pryč doby, kdy měli budoucí tatínkové dveře do porodnice nekompromisně zavřené. Dnes už je všechno jinak. Konečně má i muž možnost být přítomen u narození dítěte. Pánové, poradíme vám, jak zvládnout situaci na sále a jak být své drahé polovičce v tak důležitém okamžiku, co největší oporou. V první řadě je třeba si uvědomit, že pro ženu je řada věcí naprosto automatická a přirozená - na příchod dítěte se připravovala celých devět měsíců. Navíc je její tělo ovládáno hormony, které ji pomáhají s celým procesem nejen po psychické stránce, ale i po té fyzické. A právě proto nemusí rozumět některým vašim otázkám nebo vašemu chování, může být nepříjemná a rozladěná. Ale věřte, že to zle nemyslí.

Měl byste vědět, co se děje

Abyste předešel zbytečnému stresu, který byste nakonec mohl přenést i na svou ženu, měl byste se připravit na to, co na sále může nastat. Vyhnete se tak otázkám typu: „Co tam budu vlastně dělat?“ „Nebudu jen na obtíž?“ „Zvládnu to?“ „A co mám vlastně očekávat?“ Aby neměl personál porodnice více práce s vámi, než s vaší partnerkou je třeba se seznámit s jednotlivými fázemi porodu. Nejenže budete vědět, co kdy může přijít, ale budete vědět, jak ženě v danou chvíli, co nejvíce pomoci. Porod probíhá ve třech fázích. A my se vám pokusíme představit, co byste měl v které fázi očekávat.

První doba porodní

Pokud vaše partnerka rodí poprvé, bude tato doba trvat déle, než u ženy, které má již nějaké porody za sebou. Během první doby přicházejí stahy a pomalu se otevírá děložní hrdlo. U prvního dítěte to trvá zhruba 6 až 12 hodin. Pamatujte, že pro vaši ženu je tato část obvykle nejtěžší, silně vyčerpávající, bolestivá a nesnesitelně dlouhá. Vaše pomoc by v tuhle chvíli měla spočívat hlavně v tom, že budete ženu podporovat, dodávat jí odvahu a uklidňovat ji. Pokud jste chodili společně na předporodní kurzy, můžete použít různé úlevové metody. Podávejte jí vodu, masírujte a buďte jí celkově nablízku. Hlavně buďte všude s ní, aby cítila, že není sama. A co můžete čekat od budoucí maminky? Bude pravděpodobně měnit často polohy, chodit do sprchy, přecházet po místnosti a může být nervózní.

Druhá doba porodní

Jestli se dosud nic pořádně nedělo, věřte, že teď se určitě nudit nebudete. Kontrakce už pěkně zesílily a budoucí maminka musí vynaložit maximum síly, aby pomohla dítěti na svět. Po poradě s personálem si žena vybere polohu, ve které bude chtít rodit. Druhá doba porodní trvá u prvního dítěte kolem 20 minut. Nastává pro vás asi nejtěžší fáze, stejně tak i pro ženu. Tlačení je velmi vyčerpávající a může se stát, že bude po chvíli hodně unavená, neschopná pokračovat v tlačení. A nyní přichází vaše chvíle. Pomáhejte ženě se odreagovat, buďte u její hlavy, podporujte jí, nikde se nepleťte, držte jí a ruku, a když už bude vyčerpaná, dodávejte jí odvahu, říkejte jí, jak je skvělá a statečná. Nemusíte s ní příliš mluvit, stačí, když jí budete na blízku. Na konci druhé doby porodní se narodí vaše děťátko a můžete být vyzván, abyste přestřihl pupeční šňůru. Pak miminko očistí, zabalí a přiloží na tělo maminky. Vy můžete v tuto chvíli fotit svou rodinu, být s nimi a radovat se ze zdravého dítěte. Pochvalte svou ženu, protože ačkoli je dítě na světě, pro ni ještě porod nekončí.

Třetí doba porodní

Během této doby se odlučuje placenta, která sloužila po celé těhotenství k výživě miminka. Celkově by měla trvat maximálně hodinu, většinou je ale mnohem kratší. Pokud vaši ženu porodník nastřihl nebo byla během porodu zraněna, bude ji nyní lékař zašívat nebo ošetřovat. V tuhle chvíli vaše úloha na sále končí. Žena je vyčerpaná a potřebuje si odpočinout. Dítě obvykle během chvíle od maminky odnesou a vy máte prostor jít slavit příchod dítěte na svět. Ještě než odejdete, pochovejte si dítě, polibte a obejměte svou ženu a řekněte, jak si ceníte toho, že vám dítě dala. Řekněte jí, jak dobře si celou dobu vedla. Pokud nemáte myšlenky na nějaké oslavy, tak v některých nemocnicích máte možnost následovat ženu na pokoj s dítětem. Věřte ale, že novopečené mamince udělá asi největší radost, když ji necháte odpočinout.