Sezona jahod je v plném proudu a tak je nejvyšší čas začít přemýšlet, co s nimi uděláte. Můžete třeba vyzkoušet naše jednoduché tipy na osvěžující a chutné dezerty.
Krémový cheesecake
Přísady:
170 g máslových sušenek
80 g másla
600 g mascarpone
1 malá zakysaná smetana (15%)
3 vejce
200 g cukr
1 vanilinový cukr
1 citron
Na polevu:
300 g jahod
želatina
2 lžíce cukru
Postup:
- Sušenky nahrubo rozdrtíme a smícháme s máslem. Dortovou formu vymažeme máslem a na dno a i do poloviny na okraje dáme sušenkové těsto. Těsto pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 8 minut.
- Připravíme si krém. Mascarpone vyšleháme se smetanou, vejci, cukrem a šťávou z citronu. Hmota musí být krásně vláčná bez hrudek.
- Krém naneseme na upečenou sušenkovou vrstvu. Pečeme v troubě 30 minut opět na 180°C.
Cheesecake necháme trošku vystydnout.
- Připravíme želatinu podle návodu. Na cheesecake naskládáme omyté jahody a zalijeme je želatinou.V lednici necháme dort ztuhnout a můžeme podávat.
Domácí smetanová zmrzlina
Přísady:
500 g jahodami
120 g cukru
1 vanilkový cukr
250 ml smetany
Postup:
- V mixéru smícháme cukry s omytými jahodami, které jsme zbavili stopek a zalijeme smetanou. Mixujeme dokud nebudou jahody rozmixovány a smetana nevytvoří krém.
- Jahodovou směs nalijeme nádob na zmrzlinu nebo do misky. A dáme zmrazit.
- Domácí zmrzlinu můžete jíst hned po jejím ztuhnutí a věřte, že vám bude chutnat nejen v horkých letních dnech, ale i jindy.
Mléčný koktejl
Přísady:
400 g jahod
400 ml plnotučného nebo polotučného mléka
4 lžíce cukru nebo 2 vanilkové cukry
bílý jogurt
Postup:
- Očištěné a omyté jahody dámě do mixéru a mixujeme je.
- Postupně k nim přidáváme cukr a mléko. Pro lepší zahuštění můžeme použít bílý jogurt.
- Jahodový koktejl nalijeme do sklenic a můžeme jej ihned podávat. Každou sklenici ozdobíme plátky jahod.