Podle tradice by na vánoční tabuli neměla chybět ryba a klasický bramborový salát. Jenže co když máte doma malé dítě, které dosud žádné rybí maso nejedlo a nevíte, jestli ho vůbec může, ani jestli mu bude vůbec chutnat. Co teď? Poradíme vám, od kdy můžete ryby do dětského jídelníčku zařadit.
Hned v úvodu je třeba říci, že ryby byly do nedávna považovány za velmi silný alergen. A tudíž se jejich konzumace u kojenců (od 6 měsíců věku) a batolat vůbec nedoporučovala.
Doba ale postoupila a poslední výzkumy prokázaly, že jsou alergeny a obavy kolem ryb neprokázané. Navíc Výbor pro výživu Evropské společnosti pro pediatrickou gastroenterologii, hepatologii a výživu zastává názor, že přínosy konzumace rybího masa u malých dětí jednoznačně převažují nad jejich mínusy.
Proč rybí maso zařazovat?
Fakt, že tento druh masa je pro naše tělo užitečný, je velmi známý. Ryby jsou totiž důležitým zdrojem omega 3 mastných kyselin, které jsou zejména v kojeneckém věku pro děti velmi prospěšné – mají pozitivní vliv na vývoj dětského mozku a ovlivňují i fungování imunitního systému.
Krom toho také obsahují velmi cenné bílkoviny, vitaminy A, B1, B6, B12 a vitamin D, který je důležité doplňovat především v zimním období. Dále obsahuje také minerální látky jako např. fluor, fosfor, hořčík, jód, selen, vápník, zinek a železo.
Mořskou nebo sladkovodní?
Je důležité vyhledávat ryby, které pochází z kontrolovaného chovu. Ideálně pak volte rybu sladkovodní. Její výhoda je hlavně v tom, že se do České republiky nemusí dovážet a tudíž je u ní větší předpoklad, že je opravdu čerstvá.
Na Vánoce nejčastěji připravujeme kapra. Ten by byl sice byl díky svému původu vhodný, ale má v sobě příliš kostí, které by mohlo dítě snadno vdechnout nebo spolknout. Proto se doporučuje spíše pstruh nebo amur. Tyto ryby mají totiž o něco méně kostí a jsou stejně chutné. Bát se nemusíte ani ryb mořských. Musíte však mít jistotu, že jsou čerstvé a ověřit si jejich původ. Volte stejně jako u sladkovodních raději ty s méně kostmi např. tresku, makrelu nebo lososa.
Rozhodně malým dětem nekupujte ryby mražené a takové, které mohou být baleny a chráněny tzv. éčky. Nevhodné jsou také dravé ryby např. žralok, mečoun, štika, candát, bolen nebo tuňák. Hrozí zde riziko, že by mohly obsahovat nebezpečnou látku methylrtuť. Stejně nevhodné jsou i mořské plody.
Jak rybu připravit?
U dětí v kojeneckém věku se ale doporučuje spíše podávat ryby v podobě připravených a plně kontrolovaných příkrmů. Pokud byste i přesto raději jídlo připravili sami, dávejte pozor, aby byla ryba dostatečně tepelně upravená.
Z počátku vyzkoušejte nejprve rozmixované polévky, zamezíte tím kontaktu s kůstkami. Dejte dítěti nejdříve malou porci a zhruba po dvou až třech dnech, když se nedostaví žádná negativní reakce, můžete v podávání ryby pokračovat. Doporučuje sezhruba 2x do týdne.
A jak to na Vánoce řešíte s vašimi dětmi vy?