V těhotenství nezapomínejte na vlákninu! 1. část

V těhotenství nezapomínejte na vlákninu! 1. část>
Spolu s postupujícím těhotenství se zvyšuje riziko tvorby hemoroidů a křečových žil. Za jejich příčinou stojí rostoucí děťátko ve vaší děloze, které svou vahou tlačí ke konci těhotenství na okolní tkáně a cévy. Zácpa, která je bohužel velmi častým problémem těhotných, tyto problémy ještě zhoršuje. Pomoc je velmi jednoduchá – vsaďte na nenápadného bojovníka – vlákninu! Ne že by snad vláknina dokázala uklidnit rozbouřené hormony, to ne, ale odvádí výbornou práci. Jak už jsme nastínili v úvodu – vláknina je významnou složkou naší potravy. Sama o sobě je jen velmi těžko stravitelná, což příznivě ovlivňuje naše trávení.

Vláknina se dělí na 2 skupiny

•    Rozpustná vláknina: má schopnost absorbovat vodu, bobtnat a v trávicím traktu tzv. fermentuje (kvasí), to z ní dělá zdroj energie. Je schopná regulovat trávení tuků a sacharidů, díky tomu, že na sebe váže vodu, nabývá na objemu, což vede k pocitu nasycení. V těhotenství tak dokáže snadno regulovat přibírání. Působí jako prebiotikum (nestravitelná složka potravin, jež podporuje aktivitu střevní mikroflóry a celkově zlepšuje náš zdravotní stav). •    Nerozpustná vláknina: v těle nefermentuje (nekvasí), a tudíž není zdrojem energie. Zvětšuje objem obsahu střev a zkracuje dobu, po kterou v nich strava zůstává. Její přítomnost je důležitá zejména v tlustém střevě, kde se v důsledku zvětšení objemu stolice „naředí“ odpadními látkami, jež vznikly při trávení. Snadněji pak opouštějí trávicí trakt, nedochází k zácpě a snižuje se riziko vzniku hemoroidů.

Kde najdeme vlákninu?

Zcela přirozeně se vláknina vyskytuje v naprosté většině potravin rostlinného původu. Za významný zdroj jsou označovány zejména obiloviny, klíčky, luštěniny, zelenina, ovoce a brambory. Stejně tak výrobky z nich – mouka, kroupy, vločky, chléb, pečivo, ovocné, zeleninové a luštěninové produkty. Největší množství vlákniny obsahují vybrané druhy ovoce – hrozny, angrešt, rybíz a další bobulovité druhy. S vlákninou zvanou pektin se můžete setkat v různých druzích zeleniny a ovoce. Doporučený příjem vlákniny je 30 až 35 gramů denně. Reálně však zkonzumujeme sotva polovinu! Odborníci často doporučují vynechat z jídelníčku bílé pečivo a nahradit jej celozrnným. Obilné zrno totiž obsahuje vlákninu především v povrchových vrstvách (tmavá barva mouky), z tohoto důvodu mouka méně vymletá nebo celozrnná obsahuje více vlákniny než vysoce vymílaná mouka bílá.

Vláknina v potravinách

Ve své potravě máme celkově vlákniny nedostatek. Je to dáno zejména stravovacími návyky a celkovou nevolí k některým druhům potravin, jako jsou například luštěniny. Jejich vysoká sytivost, významný obsah vlákniny a bílkovin z nich dělá vynikající zdroj mnoha důležitých a zdraví prospěšných látek. Nízká obliba patrně pramení z nadýmavých účinků, způsobených kvašením cukrů, které naše trávicí ústrojí nedovede rozložit, vstřebat a ani využít. Během těhotenství se s tím příliš trápit nemusíte, v době kojení byste však nadýmavé potraviny měla omezit nebo zcela vyřadit, aby vašeho drobečka netrápily bolesti bříška.

Účinky vlákniny na náš organismus

Některé fyziologické účinky vlákniny můžeme pozorovat na celém těle, jiné jsou patrné jen na trávicím ústrojí. Strava s vyšším obsahem vlákniny je objemnější a vyžaduje delší a vydatnější žvýkání, což odborníci doporučují zejména lidem trpícím obezitou. Když jíme pomalu, důkladně žvýkáme a nehltáme, sníme menší množství jídla, přijmeme tak menší energetickou hodnotu a pocit sytosti se dostaví dříve.

Vláknina a hubnutí

Přítomnost vlákniny ve stravě má za následek zaplnění žaludku, což rovněž přispívá k častějšímu pocitu nasycení. K vyprázdnění žaludku tak dochází pomaleji. V tenkém střevě vláknina nepůsobí u každého vždy stejně. Závisí to na celé řadě podmínek, například na rozpustnosti a na schopnosti vázat vodu. Za významný se považuje účinek vlákniny na sacharidy, zejména pak schopnost zpomalovat vstřebávání jednoduchých cukrů. Velmi zajímavé je, že vstřebávání živin střevní sliznicí je pomalejší, přijmeme-li například jablko v celém stavu, nežli když ho nastrouháme nebo přijmeme coby pyré nebo ve šťávě… Obecně se uvádí, že přiměřené množství vlákniny ve stravě má významnou úlohu v prevenci zácpy. Osvědčily se například pšeničné otruby, luštěniny a dostatek ovoce a zeleniny. Nadměrné množství vlákniny škodlivé není, ovšem může na sebe vázat některé vitaminy a minerální látky, zejména pak vápník a železo. Zároveň může snižovat účinnost léků, proto se doporučuje vlákninu a léky konzumovat s dostatečným časovým odstupem.