Rozloučení s kojením a přechod na jiné formy výživy

Rozloučení s kojením a přechod na jiné formy výživy>

Ať už se chystáte přestat kojit, protože chcete, nebo protože musíte, rozhodně to nepůjde bez příprav. Musíte si naplánovat a promyslet úpravu následné stravy dítěte, postupné ukončování tvorby mléka u prsu i emocionální rovinu tohoto kroku. Jak dítě co nejsnáze odstavit od kojení?

Kdy je správný čas přestat kojit

Zda kojíte, jak často nebo do jakého věku, je skutečně vaší individuální záležitostí. Každé dítě a každá maminka jsou jiné, a proto si každý najde svou vlastní cestu. K tomu patří i rozhodnutí přestat kojit a vaše okolí by to mělo plně respektovat. Neexistuje žádný přesný věk, kdy je jediný správný čas přestat kojit.

Z hlediska správné výživy a vývoje dítěte vydala Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučení týkající se kojení. Podle nich je výlučné kojení nejlepší výživou pro děti do 6 měsíců věku a v kojení by se mělo pokračovat spolu s příkrmy až do 2 let věku.

Doporučení jsou vydána s celosvětovou platností, přičemž hygienické standardy nejsou ve všech částech světa stejné a kvalita dostupné výživy pro malé děti se liší. Přestože je kojení nejpřirozenějším a nejvyváženějším způsobem výživy dětí, je v naší zemi k dispozici dostatek kvalitní dětské výživy. Takže pokud přestanete kojit před druhým rokem věku dítěte, neohrozíte jeho vývoj. Samozřejmě můžete v kojení pokračovat i déle, záleží jen na vás.

Rozhodnutí přestat kojit si však dostatečně promyslete a připravte se na něj. Kdy nastane ten správný čas, záleží na matce, dítěti, zdravotním stavu, rodinné či jiné situaci.

Postupné odstavování od prsu: krok za krokem

Při zvažování správného postupu záleží na tom, zda to potřebujete udělat ze dne na den, nebo zda máte k dispozici delší časový úsek. Někdy musí matka přestat kojit okamžitě, zejména pokud to vyžaduje její zdravotní stav, užívání některých léků nebo nutnost náhle opustit dítě.

Prvním krokem k odstavení od kojení je vaše pevné rozhodnutí. Zvažte a promyslete skutečný důvod, proč jste se tak rozhodla. Pokud o tom sama pochybujete, dítě to může vycítit a být z tohoto procesu ještě nervóznější. Jakmile se rozhodnete a začnete, vytrvejte. Dítě by bylo rozrušené, kdybyste jeden den kojení odmítali a druhý den ho povolili.

Pokud budete hledat způsob, jak kojení ze dne na den přerušit, bude to těžší. Pro dítě i stav vašich prsou bude lepší, když si tento krok rozložíte alespoň na několik dní a počet kojení skokově snížíte. Pokud máte dva dny, snižte počet kojení za den v prvním dni na polovinu a v dalším dni s kojením úplně přestaňte. Hlavní však je, že máte alternativní způsob krmení dítěte a dítě již umí používat láhev nebo pít z dětského hrnečku.

Kojenecké láhve

Pokud máte na ukončení kojení více času, zvolte pomalejší a pro obě strany méně bolestivý způsob. Krmení vašeho dítěte by již mělo mít svůj časový rozvrh a pravidelnost. Pak si vyberte konkrétní denní dobu, kdy kojení nahradíte jiným krmením. Pokud si dítě na kojení vzpomene, odveďte jeho pozornost hračkou, oblíbenou činností nebo svačinkou, kterou má rádo.

Těžší je omezit kojení přes noc a pokud je dítě zvyklé při kojení usínat. Zde budete potřebovat více trpělivosti, vysvětlení, případně tatínkovu pomoc. Miminko bude z nové situace nervózní a bude potřebovat více vaší lásky a doteků. Mějte to na paměti a věnujte mu v tomto období o to více něhy.

Emocionální aspekt ukončení kojení

Kojení není jen způsob krmení, ale také emocionální a fyzické spojení dítěte s matkou po porodu. Kojení miminko uklidňuje, uspává a dává mu pocit bezpečí. Pokud se rozhodnete přestat kojit, snažte se tento krok učinit v době, kdy je vaše dítě v dobrém zdravotním stavu a pohodě. Pokud je to možné, vyhněte se období nemoci, prořezávání zoubků, separační úzkosti nebo jiným nepříjemným pocitům.

Jako matka byste se také měla připravit na odstavení od kojení. Je to koneckonců milník ve vývoji vašeho dítěte a tímto krokem se stane méně závislým na vás. Ne každá maminka to bere úplně na lehkou váhu.

Praktické rady pro maminky při odstavování dětí

Při odstavování většina maminek myslí jen na dítě, ale neměly by zapomínat ani na sebe. Náhlé odstavení, a tedy nahromadění mléka, které se stále tvoří v prsou, by bez náležité péče mohlo způsobit zdravotní problémy. Pokud mléko v prsou jen tak ponecháte, hrozí vám záněty a abscesy v prsou. Proto je také pro matku mnohem bezpečnější přestat kojit postupně, protože během tohoto období si prsa na klesající tvorbu mléka také přirozeně zvyknou.

Na pomoc maminkám existují vhodné přípravky, které snižují tvorbu mléka. Z léčivých rostlin má takový účinek například šalvěj, méně výrazný máta. Můžete je zkusit pít ve formě čajů nebo užívat ve formě extraktů. Pokud potřebujete v krátké době přestat kojit, může vám gynekolog v odůvodněných případech předepsat vhodné léky k zastavení laktace. Poraďte se s ním i o těchto možnostech.

Pokud se vám i přes pití bylinných čajů stále tvoří hodně mléka, je třeba zmírnit hrudky v prsou. Pravidelně si prsa kontrolujte, a pokud máte pocit výrazního nalití, musíte si část mléka odstříkat. Většinou stačí mléko odstříkávat ručně, ale snadněji to uděláte v teplé sprše. Dělejte to jen do té doby, než se napětí uvolní, ne odstřikovat všechno mléko. To proto, že kdybyste odsávala dál, mléko by se nepřestalo tvořit.

Pokud navzdory opatřením zaznamenáte zvýšenou teplotu, horečku nebo větší citlivost prsou, obraťte se na svého gynekologa a poraďte se s ním o dalším postupu. Jako první pomoc můžete užít léky na potlačení bolesti a horečky.

Změny stravy po ukončení kojení

V prvních letech života poskytuje mateřské mléko všechny potřebné živiny, které dítě potřebuje ke svému růstu. Od 6 měsíců věku dítěte je vhodné mateřské mléko doplňovat běžnou stravou a seznamovat dítě s dalšími potravinami. Mateřské mléko však hraje velmi důležitou výživovou roli i v tomto období.

Pokud se rozhodnete kojení ukončit, mějte na paměti, že tyto živiny je třeba doplnit jiným způsobem. Dítě do jednoho roku věku není schopno plně strávit běžné kravské nebo jiné mléko, proto musíte jako náhradu mateřského mléka zvolit kojenecké mléko vhodné pro věk vašeho dítěte. Některé matky musí vyzkoušet několik značek mléka, než najdou vhodnou náhradu pro své dítě. Pokud tedy kupujete první balení umělého mléka, kupte nejmenší balení a vyzkoušejte, zda vašemu dítěti vyhovuje. Pro začátek můžete vyzkoušet mléko Hami nebo mléko Beba.

Pokud máte v rodině alergii nebo jiné autoimunitní onemocnění, vybírejte hypoalergenní HA mléka. Děti, u kterých je potvrzena intolerance laktózy, mají také zvláštní požadavky na výživu. V tomto případě budeme muset sáhnout po mlékách bez laktózy.

Pro děti starší půl roku jsou důležitou součástí stravy kaše a dětské příkrmy. Dětské kaše jsou skvělým mezistupněm mezi mateřským mlékem a pevnou stravou. Můžete si vybrat mezi mléčnými a nemléčnými alternativami. Jsou dobrým způsobem, jak seznámit děti s různými obilovinami, příchutěmi nebo přidat vhodné ovoce. Kojenecké příkrmy, ať už zeleninové, ovocné nebo s přídavkem masa, nabízejí ještě širší škálu možností. Vybírejte kvalitní značky, ideálně té nejvyšší možné kvality.

Po ukončení kojení je třeba věnovat trochu více pozornosti tomu, zda strava vašeho dítěte skutečně pokrývá všechny důležité vitaminy, minerální látky, ale také probiotika nebo prebiotika. Dobrou volbou je co nejpestřejší strava odpovídající věku a zdravotnímu stavu vašeho dítěte. Pokud máte jakékoli pochybnosti nebo otázky, obraťte se na svého pediatra.