Víte, jak se u dětí projevuje alergie na slunce? Rady a tipy, jak se s ní vypořádat

Víte, jak se u dětí projevuje alergie na slunce? Rady a tipy, jak se s ní vypořádat>

Konečně se blíží léto a vy se už těšíte, jak si ho užijete se svým dítětem. Najednou však po pobytu na slunci zpozorujete na jeho kůži zarudnutí, dokonce i drobné červené vyrážky, které svědí. Může se jednat o alergii na slunce u dítěte? Jak se jí zbavit?

Jak rozpoznat příznaky sluneční alergie u dětí?

Sluneční alergie není jen jedna diagnóza, ale podobné příznaky může vyvolat několik stavů. Společné mají to, že se sluneční alergie projevuje několik hodin až dní po vystavení slunečnímu záření. Je způsobena dopadajícím UV zářením ze slunce, které vyvolává imunitní reakci v kůži a způsobuje, že naše tělo reaguje zánětem.

Základními projevy sluneční alergie u dětí jsou:

  • svědění,
  • pocit píchání v kůži,
  • drobné hrbolky na kůži, které se mohou spojit do vyvýšených oblastí,
  • zarudnutí postižené oblasti,
  • v závažných případech malé puchýřky a dokonce kopřivka.

Potíže se sluneční alergií jsou u malých dětí poměrně časté, protože jejich kůže je ještě nezralá a reaguje na jakékoli podráždění intenzivněji než kůže dospělého člověka.

Důležité při diagnostice je skutečnost, že tato alergická reakce na slunce vzniká většinou na kůži, která byla vystavena slunci. Méně typická je na kůži pod oblečením a je pravděpodobnější, že souvisí se současným užíváním léků nebo používáním fotosenzibilizujících látek.

Existují specifické typy alergií na slunce u dětí?

Přestože různé typy alergií mají podobné příznaky, mohou být vyvolány různými příčinami:

  • Polymorfní světelná erupce: kůže reaguje zánětem na vyšší dávku UV záření, což je velmi časté u malých dětí;
  • Fotoalergické reakce: některé látky z kosmetiky, parfémů, dezinfekčních prostředků mohou zvýšit citlivost kůže na UV záření. Podobně může kůže reagovat při užívání některých léků nebo po jejich lokální aplikaci na kůži;
  • Sluneční kopřivka: jedná se o typ kopřivky, která vzniká v důsledku slunečního záření.
  • Aktinické prurigo: vyskytuje se častěji u lidí s tmavším odstínem pleti a může se objevit i na místech, která nebyla vystavena slunci.

Větší citlivost kůže však může souviset i s jinými kožními onemocněními a v některých případech mohou hrát roli i genetické faktory.

Jaká je prevence sluneční alergie u dětí?

Sluneční alergii lze poměrně snadno předcházet. Důležitá je ochrana kůže před UV zářením. K tomu můžeme využít všech možností:

  • Vyvarujte se pobytu na slunci v době největší intenzity UV záření, tj. mezi 10. a 16. hodinou.
  • Pokud jste na slunci, snažte se být na slunci co nejméně a zdržujte se více ve stínu. Nikdy se přímo neopalujte na slunci s malými dětmi.
  • Chraňte si oči slunečními brýlemi a pokožku ochranným oděvem s UV ochranou.
  • Od března do října pravidelně používejte dětské opalovací krémy. Mimo toto období jej používejte vždy, když jdete ven a v okolí je sníh.
  • Před pobytem na slunci nepoužívejte na odhalené části pokožky jiné kosmetické přípravky, jako je dětský opalovací krém.

Jak léčit sluneční alergii u dětí?

Poté, co se objeví příznaky sluneční alergie, musíte dítě držet ve stínu, ideálně však prvních několik dní pouze v interiéru.

Postiženou pokožku udržujte hydratovanou a používejte přípravky se zklidňujícími, protizánětlivými a protisvědivými účinky.

Pro mytí a hydrataci pokožky vybírejte co nejšetrnější kosmetické přípravky určené pro citlivou pokožku. Dobrou volbou jsou například jemné šampony CHICCO Baby Moments 92 % přírodních složek o objemu 200 ml

Určitě nevynechejte ošetření pokožky po koupeli tělovým mlékem po opalování. Vhodnou volbou je CHICCO Zklidňující a pečující mléko po opalování 150 ml, které je hypoalergenní, voděodolné a díky obsahu alantoinu pomáhá zklidnit případné zarudnutí pokožky.

V případě silného svědění zvolte antihistaminové gely z lékárny nebo se poraďte s lékařem o lécích, které je obsahují. V případě závažného stavu může lékař zvolit i jiný typ léčby.

Správně léčená sluneční alergie u dětí by se měla během několika dnů výrazně zlepšit. Dokud potíže zcela nezmizí, je třeba se vyhýbat slunci a po určitou dobu poté kůži chránit. Pokud se sluneční alergie u dítěte již jednou vyskytla, je vysoká pravděpodobnost, že se v budoucnu objeví znovu. Proto mějte vždy na paměti ochranu před sluncem a dodržujte ji do puntíku.

Může být sluneční alergie dědičná?

Pokud se sluneční alergie vyskytuje ve vaší rodině, existuje o něco vyšší pravděpodobnost, že jí může trpět i vaše dítě. Většina reakcí je však na genetice nezávislá a souvisí spíše s příliš vysokou dávkou UV záření v krátkém časovém úseku. Každopádně u malého dítěte byste měli vždy myslet na ochranu před sluncem .

Co pomáhá chránit před sluneční alergií?

Pokud chcete své dítě chránit před sluneční alergií, využijte všech dostupných možností:

  • Udržujte dítě co nejvíce ve stínu;
  • Vždy nanášejte na vystavenou pokožku vhodný opalovací krém pro citlivou dětskou pokožku. Zvolte ochranný sluneční faktor alespoň 30, ideálně 50+.
  • Oblékejte dítě do vhodného volného oblečení z přírodních materiálů.
  • Vždy používejte pokrývku hlavy, ideálně v podobě klobouku s ochranou krku.
  • Zvažte speciální oblečení s UV ochranou, zejména v blízkosti vody.
  • Chraňte také dětské oči kvalitními dětskými brýlemi.

Pomáhají opalovací krémy předcházet slunečním alergiím?

Opalovací krém pro děti je ideální pro ochranu dětské pokožky během slunečných dnů. Při výběru věnujte pozornost kvalitě opalovacího krému.

Pro děti s citlivou pokožkou jsou vhodnější minerální opalovací krémy, které odrážejí dopadající sluneční záření od pokožky. Mohou je používat i lidé s atopickým ekzémem nebo jinými kožními onemocněními. Pokud byste vybírali opalovací krémy na principu chemických ochranných faktorů, ujistěte se, že je krém vhodný pro citlivou pokožku, hypoalergenní a dermatologicky testovaný. U minerálních opalovacích krémů je však riziko kožních reakcí menší. Vhodný opalovací krém by však neměl obsahovat žádné parfémy, barviva, emulgátory ani konzervační látky na bázi parabenů.

Před nanesením jakéhokoli opalovacího krému na celou plochu pokožky dítěte vždy proveďte test snášenlivosti výrobku. Potřete vybraným opalovacím krémem malý kousek pokožky a počkejte 48 hodin, abyste zjistili, zda pokožka vykazuje nějakou reakci. Pokud ne, klidně jej použijte na celé tělo.

Opalovací krémy vhodné pro kojence a malé děti

Kdy musím navštívit lékaře?

Dětskou sluneční alergii v mírné formě můžete léčit sami doma nebo se nejprve poradit v lékárně. Lékaře navštivte pouze v případě, že jsou příznaky příliš závažné nebo léčba nevykazuje zlepšení do dvou dnů.