Víte, jak se úpal u dětí projevuje, jak dlouho trvá a jak mu předcházet?

Víte, jak se úpal u dětí projevuje, jak dlouho trvá a jak mu předcházet?>

Léto je v naší oblasti stále častěji doprovázeno velmi vysokými teplotami. Pokud zanedbáme prevenci a ochranu před horkem, mohou být děti ohroženy úpalem, dehydratací a úžehem. Jak rozpoznat úpal u dětí a jak správně poskytnout první pomoc?

Jaké jsou příznaky a rizika úpalu u dětí?

Úpal u dětí je způsoben přehřátím organismu, se kterým se regulační mechanismy jejich malého těla již nedokážou vyrovnat. V důsledku vysoké teploty se teplota zvyšuje nejprve na povrchu těla. Pokud dítě nemůže tuto teplotu účinně snížit, dochází postupně k přehřátí vnitřních částí těla a vnitřních orgánů. Ve vážných případech může být dokonce ohroženo na životě.

U malých dětí je toto riziko ještě vyšší, protože čím je dítě menší, tím méně je schopno regulovat svou tělesnou teplotu. K přehřátí může dojít tak rychle, že si ho můžete všimnout pozdě. Proto je velmi důležité, aby každý rodič věděl, jak se úpal projevuje, a okamžitě podnikl správné kroky.

 Mezi typické příznaky svědčící o úpalu u dětí patří:

  • Únava, malátnost nebo podrážděnost,
  • bolest hlavy,
  • vysoká horečka,
  • horká, zarudlá a suchá kůže, pocení může navzdory horku zcela chybět,
  • nevolnost, zvracení,
  • zrychlené, mělké dýchání,
  • zvýšená srdeční frekvence,
  • závratě, křeče, dezorientace, dokonce ztráta vědomí.

Úpal u malých dětí má stejné projevy jako u starších dětí a dospělých. Pokud tedy u svého dítěte po pobytu v horku zpozorujete vyšší teplotu nebo jiné příznaky, reagujte rychle.

Úpal u dětí je velmi závažný stav, který vyžaduje, abyste dítěti poskytli první pomoc a co nejdříve vyhledali lékařskou pohotovost.

Jak dlouho bude úpal trvat, závisí na jeho závažnosti a na poskytnuté první pomoci. Příznaky obvykle odezní během dvou až tří dnů. Pokud však neposkytneme správnou první pomoc, může ve vzácných případech zanechat i trvalé následky.

Které věkové skupiny dětí jsou úpalem nejvíce ohroženy?

Ačkoli je za určitých okolností v horkém počasí úpalem ohroženo naprosto každé dítě, přesto existují skupiny dětí, které jsou k němu náchylnější:

  • Novorozenci a kojenci: Čím menší je dítě, tím nezralejší jsou jeho termoregulační schopnosti.
  • Děti s některými chronickými onemocněními, jako je cukrovka, srdeční onemocnění, onemocnění dýchacích cest, cystická fibróza atd.
  • Děti užívající některé léky, zejména ty, které ovlivňují metabolismus vody v těle. Buďte ostražitější, pokud vaše dítě užívá například antihistaminika nebo diuretika.
  • Děti s nadváhou nebo obezitou.
  • Děti s nedostatečnými pitnými návyky.

Kromě zdravotních důvodů může riziko úpalu u dětí zvýšit i nadměrná fyzická aktivita, pobyt v horkém a mimořádně vlhkém prostředí nebo přílišné oblékání dítěte v horku.

Jaké jsou bezpečné způsoby, jak udržet děti v chladu během horkého počasí?

Pokud se dítě přehřívá nebo se již přehřálo, je velmi důležité začít dítě ochlazovat. Chlazení však musí být prováděno účinným a zároveň bezpečným způsobem. Příliš rychlé ochlazování může jeho stav ještě zhoršit. Proto dítě ochlazujte s mírou a postupně.

Klíčové je dítě co nejrychleji přenést do chladného, zastíněného prostředí, ideálně do místnosti s klimatizací. Užitečnou pomůckou je také ventilátor, který pomáhá tělu rychleji se ochladit pomocí proudění okolního vzduchu. Dítě buď svlékněte, nebo je ponechte ve volném lehkém oblečení.

Snažte se dítě pomalu ochlazovat pomocí vody. Vhodné jsou koupele ve vlažné vodě nebo jemné zábaly. Důležité je nepoužívat studenou vodu, protože ta by mohla způsobit šok celému tělu.

Pokud má dítě horečku, nepodávejte léky na její snížení, jako to děláte při infekčních onemocněních. Nezapomínejte dostatečně pít a doplňovat tekutiny.

Jaký je vliv úpalu na dehydrataci u dětí?

Dehydratace a úpal u dětí jsou blízké stavy, přičemž jeden zhoršuje druhý a naopak. Při nedostatku vody v těle se průběh a stav dítěte při úpalu výrazně zhoršuje. Je to proto, že dětský organismus nemůže využít přirozené ochlazovací schopnosti svého těla, protože při dehydrataci se přestane potit.

Jako opatření první pomoci se proto doporučuje podávat rehydratační roztoky; obyčejná voda nemusí být dostačující. Pokud máte doma malé děti, mějte je raději v domácnosti vždy k dispozici.

HiPP ORS 200

Kdy vyhledat lékařskou pomoc při podezření na úpal u dětí?

Úpal u dětí může být život ohrožující stav. Pokud u svého dítěte zpozorujete mírné příznaky přehřátí, okamžitě zajistěte první pomoc. Pokud se vám stav vašeho dítěte nezdá v pořádku, má vysokou teplotu, známky dehydratace nebo jiné závažné příznaky, kontaktujte záchrannou službu nebo co nejdříve vyhledejte lékařskou pomoc.

Jak mohou rodiče zabránit úpalu u dětí v horkém počasí?

Úpalu je jednoznačně nejlepší co nejvíce předcházet. Jako rodiče můžete zavést řadu účinných způsobů, jak své dítě ochránit:

  • Dbejte na jeho pitný režim, a pokud je horké počasí, zvyšte množství vody. Při příznacích dehydratace můžete rovnou sáhnout po rehydratačních roztocích. Dbejte však na to, abyste se u dětí vyhnuli slazeným malinovkám a jakékoli formě kofeinu.
  • Děti vhodně oblékejte do lehkých a vzdušných materiálů. Nevhodný je neprodyšný oděv ze syntetických materiálů, který dostatečně neodvádí teplo z povrchu těla. Vyvarujte se také přikrývání kočárku jakoukoli přikrývkou.
  • V horkém počasí nevycházejte s dětmi ven mezi 10. a 16. hodinou. I mimo tyto hodiny travte čas především ve stínu nebo v chladnějším interiéru.
  • Pravidelně používejte opalovací krém. Pokud se pokožka vašeho dítěte spálí, bude reagovat zánětem a nemusí tak plně využít svůj potenciál k ochlazování těla.
  • Sledujte úroveň fyzické aktivity dětí v horkém prostředí. Pokud je venku příliš teplo, raději mu nedovolte sportovat a běhat. Zvolte raději čas brzy ráno nebo pozdě večer.
  • Když je venku vysoká teplota, držte děti v klimatizovaném, chladném prostředí.
  • Při jízdě autem používejte stínění oken, klimatizaci a nikdy nenechávejte dítě v zaparkovaném autě, a to ani se staženými okny.
  • Již od útlého věku učte děti, aby se v horkých dnech chovaly rozumně.

Jaké oblečení a ochranné pomůcky by měly děti nosit, aby byly chráněny před úpalem?

Naštěstí máme k dispozici několik možností, jak děti před horkem ochránit.

Základem je dostatek pití. Pokud se s dětmi chystáte ven do horka, nezapomeňte jim vzít láhev nebo termosku s vodou. Pro děti je ideální pít obyčejnou vodu nebo neslazený čaj pokojové teploty. Menší děti doplňují příjem tekutin kojením nebo pitím mateřského mléka.

Lahve na pití a termosky

Chraňte děti před přehřátím vhodným lehkým oblečením. Vybírejte přírodní materiály, jako je bambus nebo bavlna. Nepostradatelným pomocníkem je klobouk nebo jiná pokrývka hlavy.

Letní oblečení pro děti

Při procházkách s kočárkem dítě vhodně stiňte. Určitě zapomeňte na zakrytí celého kočárku plenou nebo jinou pokrývkou. Kočárek by se choval jako stan a po chvíli by se vnitřek kočárku velmi přehříval. Pro zastínění jsou vhodné dětské slunečníky nebo zástěny.

Slunečníky a clony na kočárky

Poslední pomůckou, ale velmi důležitou, je opalovací krém vhodný pro děti s vysokým ochranným faktorem. Pro menší děti a děti s kožními problémy jsou vhodnější minerální opalovací krémy.

Opalovací krémy pro děti