Jak naučit dítě pít čistou vodu

Jak naučit dítě pít čistou vodu>
Voda hydratuje, reguluje tělesnou teplotu a pomáhá předcházet zácpě a infekcím močových cest. Navíc je bez kalorií a přidaného cukru. Pro zdraví dětí je tak nevyhnutelná. Co ale dělat, když ji vaše děťátko nemůže ani cítit? Zkuste reálné tipy od rodičů, kteří naučili své děti pít čistou vodu. Tip – O tom, jak je pitný režim důležitý, už jsme si říkali ZDE.

Nechte jim ji k dispozici

Ptáte se dítěte, jestli má žízeň a ono řekne, že ne? Nevadí, napusťte mu lahvičku nebo skleničku s vodou a nechte ji u něj. Všechny ostatní tekutiny v okolí odstraňte. Tak bude mít dítě jen jednu možnost. Pít vodu, kterou jste mu nechali k dispozici.

Vytvořte z pití zábavu

Někteří rodiče si vychvalují brčko nebo obyčejný led. Tvrdí, že se dětem líbí zvuk, který ve skleničce dělá. Bojíte se ledu? Dejte vodu teplejší. Kostka ji pak ochladí na vhodnou teplotu. Přidejte brčko a o zábavu máte postaráno. Pokud máte doma vodu, která nechutná ani vám, smíchejte ji s ovocem. Přidejte do ní stroužek pomeranče, citrónu nebo jiné ovoce, které máte rádi. Můžete z něj vymačkat šťávu. Stále je to lepší než jakékoli ochucené nápoje s obrovským množstvím cukru.

Použijte speciální hrnek

Má vaše děťátko oblíbenou pohádkovou postavu? Jedna maminka se přiznala, že její dcerka miluje princeznu Elsu. Rozhodla se jí tedy koupit BPA-free hrneček, na kterém je tato postavička zobrazená. Své dcerce řekla, že se z něj může pít jen princeznovská voda. Nic jiného. Její dcera chce z tohoto hrnečku pít stále a díky tomu se naučila pít onu „princeznovskou“ vodu. Jedna rodina si zase koupila zásobník vody a naučila dítě, jak si ji načepuje samo. Jejich dítě si od té doby myslí, že je králem „čepování“ a čistou vodu nabízí všem návštěvám. Také může pomoci sportovní lahvička. Díte bude mít pocit zodpovědnosti, nezávislosti a toho, že pije z lahvičky pro dospěláky.

Omezte možnosti

Začněte děťátku dávat čistou vodu co nejdříve. Pokud ji v oblibě němá, omezte mu možnosti. Vždy mějte k dispozici jen tři druhy pití – mléko, čistou vodu a jeden 100% džus. Vodu můžete džusem případně lehce ochutit. Dejte dítěti limit. Jiné pití nedostane, dokud nevypije celou skleničku.