Zkušenost maminky: Jaké je být těhotná v cizině?

Zkušenost maminky: Jaké je být těhotná v cizině?>
Určitě vás už někdy napadlo, co by bylo, kdybyste své těhotenství prožívala v jiné zemi. Obvykle nás láká Anglie, Německo, zkrátka sousední státy, nebo například Amerika. Málokterá z nás by si zvolila něco exotického, jako je Asie, Jižní Amerika či dokonce Afrika. Já jsem odjakživa věděla, že po skončení školy a hlavně po svatbě s manželem určitě někam vyjedeme. Nakonec to byla Tanzánie. Obavy ohledně cesty a života tam vás asi neminou v žádném případě. A mě se do toho navíc podařilo otěhotnět.

Prohlídky

Asi to dobře znáte. Když se na testu zjeví ty dvě magické čárky, ihned běžíme za gynekologem, aby nám to potvrdil. V kampusu vysoké školy, kde jsme působili, gynekolog nebyl, takže jsme navštívili klasického lékaře. Ten mi z odběru moči radostnou zprávu potvrdil. A následně oznámil, že gynekolog navštěvuje zdravotní středisko každé úterý. Navštěvovala jsem ho ale jen tehdy, když mi nebylo dobře. Když jste totiž v Africe, může vás docela běžně popadnout strach, zda náhodou nemáte malárii nebo něco podobného. Jak probíhají prohlídky? Gynekolog vás prohlédne, prohmatá břicho a zeptá se, zda je vše v pořádku. Žádný ultrazvuk, ani další vyšetření. Pokud byste ho přeci jen chtěla, musíte si ho doplatit. V přepočtu to bylo přibližně 10 eur. Toto vyšetření však dělal jiný doktor a to pouze ve čtvrtek. Při ultrazvuku si dělal poznámky, se kterými jste potom musela běžet v úterý za svým běžným gynekologem. Další věci, jako váha, výška, velikost děťátka, krevní skupiny, měření tlaku či odběr krve, dělaly sestřičky, které vše zapisovaly do těhotenské knížky. Alespoň v Tanzánii jsem měla pocit, že toho sestřičky dělají víc než doktoři.

Nebyla jsem sama

Obávala jsem se. Samozřejmě, asi jako každá maminka. Hlavně první tři měsíce. Navíc, pokud prožíváte těhotenství v cizině, máte o starost více s dalšími nemocemi. 5 měsíců svého těhotenství jsem však úspěšně zvládla. Nebývalo mi vůbec zle, prožila jsem jen zánět močových cest a nějaký chřipkový virus, který trval pár dní. Dobře jsem se cítila i tehdy, když jsem viděla jiné těhotné bělošky. Věděla jsem totiž, že nejsem sama, kdo řeší podobné problémy.

Co dodržovat

Pokud byste v exotické krajině otěhotněla, nepanikařte. Pár měsíců před cestou jsem alespoň já absolvovala povinná očkování. Měla jsem tedy časový odstup mezi tím, než jsem odjela a otěhotněla. A i kdyby ste si dělaly starosti, jsou zbytečné. I v Africe jsou totiž dobří lékaři - jako všude na světě. Já jsem se opravdu setkala se špičkou. Postup prohlídek je sice složitější, ale pokud je budete absolvovat pravidelně, nemáte se čeho bát. Samozřejmě byste měla dodržovat určité věci, abyste se udržovala co nejzdravější. Jako třeba používat repelenty, moskytiéry proti komárům, zahalovat se ve večerních hodinách a užívat různé vitamíny. Kromě toho je důležité dbát na osobní hygienu. Když jsem v šestém měsíci navštívila svého gynekologa na Slovensku, hned se zděsil, kolik vyšetření mi chybí. I když jsem se na ně snažila doobjednat, všichni mě odmítli s tím, že se konkrétní vyšetření dělá vždy jen v určitém týdnu těhotenství, ne později. Tak mi jich na závěr pár chybělo. Navzdory tomu se nám narodila zdravá akční dcera, která nám bere všechen čas i srdce. Celé těhotenství jsem si nedovolila pochybovat o duševní pohodě a věřila jsem, navzdory chybějícím vyšetřením, že je vše v pořádku. A moje poslední rada? Ať už těhotenství prožíváte kdekoli na světe, myslete pozitivně. Miminko cítí, když jsme smutné, nebo máme strach. Obrňte se odvahou a pozitivním myšlením, tehdy se děťátko bude cítit dobře. Držím vám palce, abyste své těhotenství prožívala v pohodě!