10 faktů o kojení - jak to bylo v minulosti?

10 faktů o kojení - jak to bylo v minulosti?>
Že kojení vašemu miminku prospívá? O tom asi není sporu, vždy to ale tak jasné nebylo. Pojďte se s námi podívat, jak přemýšlely maminky v minulosti. 

1. Komenský - učitel kojení

Za renesance se běžně děti posílaly na venkov ke kojné až na několik let. Kojení totiž bylo považováno za něco vulgárního, příliš tělesného. Toto smýšlení však mělo řadu odpůrců, jedním z největších byl náš učitel národů Jan Ámos Komenský.

2. Bez kojení není mateřská

Za francouzské revoluce se situace obrátila a kojení se stalo kultem. Matka, která své dítě nekojila, byla považována za politicky neuvědomělou a neměla státní podporu v mateřství.

3. Panovnice, kojící vzor

V 19. století se propagace kojení chopily samy panovnice. V Anglii třeba královna Viktorie, která odkojila svých 9 dětí, kojné propustila i ruská carovna Alexandra Fjodorovna. Německá císařovna Augusta Viktorie nejen že odkojila 7 dětí, dokonce sama zarputile přednášela o nevýhodách stále populárnějšího krmení z lahve.

4. Bony za první republiky

Za první republiky se v zámožných rodinách stalo hitem krmení z lahve. Kojné zastoupily tzv. bony, vzdělané a inteligentní slečny, vyškolené pro přípravu umělé výživy i ošetřování.

5. 7 let kojení

Průměrná délka kojení je ve světě - podržte se - 4,2 roku. Vysoké číslo je zapříčiněno tím, že u domorodých kmenů ženy plně kojí klidně až 7 let - v oblastech s nedostatkem potravy je totiž kojení často jediným možným způsobem výživy dětí. Ze stejného důvodu Afričanky občas mají u prsu i malá domácí zvířata.

6. Nekojit je drahé

Nekojení zvyšuje u dětí nemoci a obezitu a stojí stát velké peníze. Výzkumy potvrdily, že reklama na umělou výživu negativně ovlivňuje snahu maminek kojit.

7. Nápoj i potrava

Mléko každé maminky má zcela jedinečné složení a v průběhu času se mění podle aktuálních požadavků miminka. Mění se i v průběhu jednoho kojení - nejprve je řídké a slluží jako nápoj, ke konci je husté a zastává funkci potravy.

8. Nevadí malé ani umělé

Velikost prsou ovlivňuje tuková tkáň, která s produkcí méka žádným způsobem nesouvisí, žena s malými prsy dokonce může dítě nakojit mnohdy i snadněji. Máte problémy s kojením? Vyzkoušejte třeba prsní kloboučky či odsávačku.

9. Chvilka štěstí

Už několik vteřin po začátku krmení miminka tělo začně uvolňovat hormon oxytocin, který po porodu usnadňuje kojení. Říká se mu hormon štěstí.

10. Lék pro štíhle nohy

Každý prokojený den spálíte zhruba 2 000 kilojoulů. Slovanské ženy však nejvíc potěší, že při kojení mizí tuk hlavne ze stehen a zadečku.