Běžné problémy v 1. dnech kojení

Běžné problémy v 1. dnech kojení>
V prvních dnech kojení vás může překvapit několik problémů. Vybrali jsme pro vás ty nejčastější a podíváme se na jejich příčinu i řešení. 

Bolavé bradavky

Ačkoli je průběh kojení u každé maminky individuální, nemělo by vám způsobovat bolest. V prvních dnech je zcela běžné, že budou vaše bradavky citlivější. Pokud však tato bolest přetrvá, je to znamení, že něco není v pořádku a je třeba se zaměřit na správnou techniku a polohu miminka. Je také možné, že se jedná o jiný problém, například kvasinková infekce, či omezená pohyblivost jazyka pro zkrácení uzdičky dítěte.

Jak se to projevuje?

Nejčastěji se bolest objevuje z důvodu špatného přisávání dítěte k prsu. Tímto pohybem totiž miminko způsobuje tření a následnou bolest. Také je třeba ověřit, zda netrpíte kandidózou, či vaše dítě zkrácením uzdičky jazyka. Pokud máte na tento problém podezření, kontaktujte svého lékaře, porodní asistentku či laktačního specialistu.

Jaké je řešení?

Pokud vám hned první přisání působí bolest, dítě odejměte od prsu (tím, že mu do pusinky jemně vložíte čistý prst) a zkuste to znovu. Je třeba, aby mělo dítě co nejvyšší množství tkáně vašich bradavek ve svých ústech. Je také možné, že by vám postačila jen malá rada se správnou technikou od laktačního poradce. Rovněž může pomoci vymáčknout po každém kojení pár kapek mléka na vaše bradavky, případně používat speciální krém. Ten napomáhá rychlejší regeneraci.  Také vám mohou pomoci sběrače mateřského mléka. Chrání totiž prsní bradavky v oblečení a umožňují dobré proudění vzduchu. avent-komfortni-sada-musli-(sberace-mat

Obavy ohledně dostatku mateřského mléka

Zejména prvorodičky mívají obavy z dostatečného množství mléka. Většina žen je ale schopna bez problémů produkovat dostatek mléka pro plnohodnotnou výživu svého dítěte.

Jak se to projevuje?

Dítě s dostatečným příjmem potravy by mělo vyprodukovat alespoň 6 vlhkých plenek denně a jeho stolice by měla být měkká a žlutá. Dítě by také mělo přibývat na váze, mělo by být zdravé a čilé hned od probuzení. Pokud to není váš případ, může vaše dítě potřebovat více mléka.

Jaké je řešení?

Neděste se. Je přirozené, že dítě prochází různými růstovými periodami, kdy se bude jevit jako extra hladové a bude chtít být krmeno mnohem častěji a delší dobu. Jakmile začnete vaše dítě krmit častěji, vaše tělo se vám přizpůsobí a začne tvořit více mléka zpravidla hned druhý den. Další způsob, jak navýšit produkci mléka je pravidelná stimulace na vaše poprsí po každém krmení po dobu několika dní. Někdy může být krmení nedostatečné, protože se dítě nepřisává správným způsobem. V tom případě je na místě vyhledat laktačního poradce.

Nalitá prsa

Tento problém může být způsoben zadržováním tekutiny, otoky nebo záněty prsní tkáně. Tedy ne jen zvýšenou produkcí mateřského mléka. Rovněž i nedostatečné či špatné krmení vašeho dítěte může vést k nalití prsou.

Jak se to projevuje?

Vaše prsa vám připadají tvrdá, těžká, horká a hrudkovitá. Pro dítě pak může být obtížné sát mléko.

Jaké je řešení?

Požádejte o rady ohledně kojící techniky, abyste měla jistotu, že mléko je neustále v pohybu. 63.00.04-7640109500013Užívejte chladící vložky do podprsenky po dobu půl hodiny bezprostředně po kojení. Hřejivá a jemná masáž před kojením pomáhá v extrakci mléka. Zkuste před krmením vymáčknout malé množství mléka nebo použít prsní kloboučky pro zvláčnění svých dvorců.

Zablokování kanálků

Častou příčinou ucpaných kanálků jsou usazeniny tukové tkáně uvnitř prsou (které jsou primárně produkovány právě na jejich ochranu) nebo také příliš velké zúžení daného kanálku. Neléčení ucpaného kanálku může vézt až k mastitidě.

Jak se to projevuje?

Obecně se zablokované kanálky většinou projevují jako nepříjemná hrudkovitost či jako malá hrudka velikosti kuličky hrášku.

Jaké je řešení?

Nejdůležitější je pravidelné kojení a časté odvádění mateřského mléka pryč z prsou. Občas může být ucpaný kanálek způsoben i špatnou technikou kojení. Proto rovněž doporučujeme obrátit se na svou porodní asistentku či laktačního specialistu. Jemná masáž prsou při užití teplé vody nebo žínky může velmi pomoci. Rovněž tak i změna polohy kojení.

Mastitida

Mastitida je zánět prsu, který se může rozvinout až v infekci, pokud není dostatečně rychle léčen. Mastitida může být způsobena překrvováním prsu, zaneseným kanálkem, odřenou nebo popraskanou bradavkou. Může se objevit i zcela bez příčiny.

Jak se to projevuje?

Na prsu se mohou objevit červené skvrny, místa mohou být horká a napjatá. Horečka nebo chřipka s těžším průběhem může být taktéž příznakem.

Jaké je řešení?

Pokračujte v kojení. Vyprazdňování prsou a pravidelný odvod mléka jsou velmi důležité. Časté krmení a dobré vyprazdňování prsou může mastitidu vyřešit velmi rychle. Ujištění ohledně správné techniky kojení může taktéž pomoci při jejím řešení a předcházet jejímu opakování. Horké obklady před a po kojení jsou nejen příjemné, ale pomáhají i s dobrým průtokem mléka. Pokud se necítíte dobře, navštivte neprodleně svého praktického lékaře.

Kvasinková infekce (kandida)

Kandida je houbová infekce, která může postihnout matku i dítě, nebo i oba zároveň. Je mnohem častější až po prvních týdnech kojení a může se objevit po období neomezeného krmení. Může se také objevit po léčení antibiotiky, protože ta zabíjejí přirozenou bakteriální kulturu a podporují tak houby v jejich vývinu.

Jak se to projevuje?

Bolest bradavek, která se objeví po problémovém období neomezeného krmení. Bradavky mohou být růžové, lesklé a velmi bolestivé. Rovněž mohou svědit nebo pálit. Občas se kandida dostane i dovnitř prsou, obzvláště jsou-li bradavky popraskané nebo odřené. Kvasinková infekce v ústech Vašeho dítěte se projeví jako bílé zanícené fleky, zespoda narůžovělé. Dítě může mít také růžovou uhrovitou vyrážku.

Jaké je řešení?

Kandida obvykle vyžaduje léčbu jak matky, tak i dítěte. Domluvte si proto schůzku se svým praktickým lékařem.

Příliš mnoho mléka

Ze začátku bude pravděpodobně vaše mléko vytryskávat agresivnějším způsobem a poté se síla průtoku ustálí. Dítě se může při polykání dusit, pokud je proud mateřského mléka příliš silný a často k tomu polyká i vzduch.

Jak se to projevuje?

Maminky mají často zkušenosti s prudkým tokem mléka, pokud trpěly nalitím či překrvením prsou, ucpanými kanálky nebo mastitidou.

Jaké je řešení?

Při každém kojení použijte pouze jedno prso. Můžete nechat dítě krmit se na této straně tak dlouho, jak jen bude chtít. Zachyťte počáteční silný tok mléka například do ručníku a nechte dítě se přisát, až se tok mateřského mléka ustálí pouze do pravidelného kapání.

Ploché či vpáčené bradavky

Vpáčené nebo ploché bradavky se vyskytují u jedné z deseti žen a jsou způsobeny krátkou mléčnou žlázou, která bradavku zatahuje a brání jí ve vystoupení. Speciální podpora, poloha a umístění dítěte může být vším, co je potřeba. Dítě si při sání mléka může bradavku vytáhnout o tolik prsní tkáně, kolik jen bude potřebovat, a pohodlně se nakrmit. 2943-501290900294Může vám pomoci AVENT Niplette. Ten pomocí jemného savého podtlaku stimuluje mléčné kanálky a vytáhne bradavku ven do malého plastového kloboučku. V ideálním případě je dobré začít kloboučky používat ještě před začátkem těhotenství nebo v průběhu prvních šesti měsíců těhotenství, dokud nezačnou být bradavky příliš citlivé. Po narození miminka mohou být také použity, několik minut před každým kojením, pro dočasné vytažení bradavky. Odstříkání mléka před začátkem kojení může také napomoci k vytažení vpáčené bradavky.