Fáze motorického vývoje od kojence po batole

Fáze motorického vývoje od kojence po batole>

Každá maminka a tatínek bedlivě sledují, zda jejich dítě zvládá stejné věci jako jeho vrstevníci a zda v něčem nezaostává. Neřiďte se však dětmi ve svém okolí, ale raději si v našem přehledu přečtěte, kdy by mělo vaše dítě zvládnout jednotlivé milníky motorického vývoje. Poradíme vám, jak můžete motorický vývoj svého dítěte podpořit vhodnými motorickými hračkami.

Individuální motorický vývoj versus standardy

Motorický vývoj každého dítěte postupuje svým vlastním tempem. Tabulky motorického vývoje jsou sice dobrým nástrojem pro srovnání s průměrem, ale nedržte se jich striktně. Zdravé dítě vždy zvládne něco rychleji a něco pomaleji.

Motorický vývoj není soutěžní disciplína, ale důležitá součást správného vývoje. Neurychlujte ho, ale spíše dbejte na to, aby dítě samo dokonale zvládlo všechny jeho fáze, i když svým vlastním tempem.

Vývoj motorických dovedností dětí v jednotlivých měsících

1. Měsíc

Dítě je ještě novorozenec a pomalu si zvyká na okolní svět. Umí kopat nožičkami a malé ručičky svírá v pěstičce. Většinou má všechny končetiny pokrčené a přitažené k tělu. Hlavičku ještě neumí ovládat, ale když leží na bříšku, dokáže ji otočit na stranu, zvednout a přetočit na bok. I když se mu poloha na bříšku příliš nelíbí, začněte s polohováním co nejdříve.

2. Měsíc

Dítě pomalu začíná ovládat své končetiny. Můžete si všimnout postupného zvedání nožiček, pěstičky se začínají více uvolňovat, ale stále je to jejich častá poloha. V tomto měsíci si začíná hrát s prstíky, dává si je do pusy a snaží se dosáhnout na hračky. Pokračujte v polohování, dítě by na bříšku mělo udržet hlavičku nahoře několik sekund. To je ten správný čas začít ho stimulovat barevnými lákavými hračkami.

3. Měsíc

Na konci třetího měsíce dítě ovládá hlavičku. Dokáže ji otáčet ze strany na stranu, ať už leží na bříšku nebo na zádech. V poloze na bříšku se dokáže podepřít na rukou, aniž by se opíralo o lokty. V této poloze drží hlavu pevně vzhůru, klidně několik minut a se zájmem pozoruje okolí. Mělo by být schopno udržet hlavu ve vzpřímené poloze. Od této doby můžete dítěti nabízet také chrastítka a hračky do ruky. V tuto dobu je vhodné pořídit zajímavou deku na hraní.

4. Měsíc

Dítě by mělo zvednout hlavu a dívat se na své nohy, když leží na zádech. Vaše ruce dokáže pevně uchopit a vytáhnout se za ně nahoru. Sahá na hračky a začíná s nimi manipulovat. Pozor, dítě se může kdykoli v tomto měsíci přetočit ze zad na bříško a případně i naopak. Nikdy ho proto nenechávejte bez dozoru na místech, odkud by mohlo spadnout.

5. Měsíc

Většina miminek se již umí přetočit ze zad na bříško a řada z nich se umí přetočit i zpět. V poloze na bříšku dokáží ze svých tělíček udělat malá letadla tím, že zvedají horní a dolní část těla do oblouku nad podložku. V této době se dítě začíná zajímat o zvukové hračky. Vyzkoušejte různé šustící hračky nebo chrastítka. Začíná také poznávat hračky a jiné předměty ústy a to, co má v dosahu, končí v jeho ústech. Dávejte pozor na drobné věci v jeho okolí.

6. Měsíc

Pokud mu podáte prsty, dítě se za ně dokáže přitáhnout do sedu nebo dokonce rovnou z lehu do stoje. Na konci tohoto měsíce začnou některá miminka dokonce lézt. Dokáže si již překládat hračky z ruky do ruky, rozhlížet se kolem sebe a pouštět je. 

7. Měsíc

Pokud se dítě má čeho přidržet, samo se posadí. Stále lépe se plazí, dokonce se dostává na všechny čtyři. Zpočátku se v této poloze jen drží, později se začne houpat. Jeho hlavním cílem je pohybovat se a snaží se o to pravidelně. Ke konci tohoto měsíce možná začne lézt po čtyřech.

8. Měsíc

V tomto měsíci se vaše dítě poprvé dokáže samo postavit. Většinou je to v postýlce, kde se mu podaří vytáhnout se na zábradlí. Mějte to na paměti a nezapomeňte dát postýlku preventivně již do nejnižší polohy. Při lezení po čtyřech už může vyvinout slušnou rychlost. Ke konci měsíce může začít chodit kolem nábytku a intenzivně vše objevovat. To je vhodný čas na nákup dětských pojistek.

9. Měsíc

V tomto měsíci již děti sedí samy bez opory. Konečně můžete plně využívat dětskou jídelní židličku a také sportovní kočárek. Většinou se dokáží samy postavit a zkoušejí dělat první krůčky přidržováním se nábytku.

10. Měsíc

Jistě jste si všimli, že máte doma velmi pohyblivé dítě. Nejenže bez problémů leze nahoru a dolů z pohovky, nebo samo vstane a posadí se . Dokáže také uchopit drobné předměty a poměrně obratně manipuluje s hračkami.

11. Měsíc

Miminko stále lépe manipuluje s různými předměty a zkouší další a další věci. Nabídněte mu lžičku do ruky, od tohoto věku se začne pokoušet samo krmit. Stále více cvičí chůzi. Dokud dělá kroky kolem nábytku bez obtíží, můžete očekávat, že se brzy osmělí a udělá první samostatné krůčky.

12. Měsíc

Věk kolem jednoho roku patří k vývoji chůze. Některé děti již udělaly své první krůčky, některé to v následujících měsících čeká. Pro rozvoj jemné motoriky mu nabízejte další a další motorické hračky, různé vkládací hračky, kostky, první stavebnice.

Od 1 roku do 1,5 roku

Po prvních narozeninách už doma nemáte kojence, ale batole. V prvním půlroce bude dítě stále více trénovat chůzi. Bude umět dělat kroky dopředu, dozadu, ohnout se, vzít hračku, zastavit se a jít dál. To všechno jsou činnosti, které vyžadují nácvik a objevují se postupně. Dítě by mělo začít stavět na sebe kostky, velkým úspěchem je již věž ze dvou kusů. Můžete mu nabídnout první pastelky a papír.

1,5 až 2 roky

Batole by mělo začít chodit do schodů s vaší pomocí nebo přidržováním se zábradlí. Chůze nahoru je pro něj snazší než chůze dolů, proto ho nikdy nenechávejte na schodech samotné. Už docela dobře běhá a může vás překvapit svou rychlostí. Má rád různé překážky a prolézačky. Pokud jste ještě nezačali s tréninkem na nočník, je nejvyšší čas. Je to doba, kdy si už umí umýt ruce a obličej a začíná se sám oblékat. Mezi hry je vhodné zařadit vodové barvy a míč, ať už jeho koulení, házení nebo pokusy o kopání.

2 až 3 roky

Dítě se stává stále samostatnějším a pohyblivějším. Zlepšuje se hrubá i jemná motorika. Pomalu zvládá odrážedlo a tříkolku. Šlapání je stále obtížné. Dítě potřebuje zejména hodně pohybu a minimum sezení.

Vztahy mezi fázemi motorického vývoje

Ve vývoji dítěte není až tak důležité, zda danou činnost zvládne v určitém měsíci věku. Mnohem důležitější je návaznost jednotlivých vývojových fází a jejich správné provedení.

Polohováním dítěte na bříšku podporujete posilování svalů krku a trupu. V této fázi sledujte, zda je hlavička zvednutá rovně a ne na jednu stranu. Později následuje přetáčení a otáčení na obě strany. Pozorujte, zda se otáčí stejně na jednu i druhou stranu. Poté by se mělo začít chytat vašich prstů a pomalu se přitahovat do sedu.

Následuje plazení po zemi, které pokračuje v lezení. Pokud se vám zdá, že vaše děťátko tuto fázi přeskočilo, určitě se poraďte se svým pediatrem nebo fyzioterapeutem. Je to velmi důležité pro správný vývoj zádových svalů.

Současně s lezením dítě trénuje samostatné sezení. Dítě musí sedět samo, nepodpírejte ho polštáři ani ničím jiným. Pokud svaly nejsou dostatečně silné, má držení dítěte v sedu špatný vliv na vývoj páteře.

Po lezení a sezení následují první pokusy o stání a kroky. Pozorujte, jakým způsobem provádí jednotlivé pohyby, jak stojí na nohou, a pokud máte otázky, poraďte se s lékařem.

V prvním roce je důležitá návaznost jednotlivých dovedností. Dítě by mělo dokonale zvládnout každou fázi, než se posune dál.

Rozvoj motorických dovedností hrou

Vhodné hračky a hry jsou v průběhu vývoje velmi užitečné. Děti se od útlého věku zajímají o hračky a baví je hry. Můžete ho jimi příjemně motivovat k nácviku vhodných pohybů. V naší nabídce najdete hračky vhodné pro každý vývojový milník. Stačí si vybrat podle svých preferencí a potřeb vašeho dítěte.

Hračky pro miminka