Jak budou vypadat mé prsy po kojení?

Jak budou vypadat mé prsy po kojení?>
Prsy bývají zdrojem ženských komplexů. Jedna je má asymetrické, jiné se nelíbí jejich tvar, další si myslí, že jsou příliš malé, příliš velké, moc visí apod. Je pravda, že jsou symbolem ženství, proto nám na nich tak záleží. Pomáháme jim podprsenkou, masážemi, speciálními krémy a ty radikálnější i chirurgicky. Kromě toho, že se mají líbit nám, našemu partnerovi, měly by posloužit i našemu dítěti. Jsou nejen symbolem ženství ale i mateřství. Žena, která má za sebou těhotenství, porod a následné kojení, má prsy jiné. Ty se začínají měnit již v počátečních stádiích těhotenství. Bolí, zvětší svůj objem, jsou citlivější. Mléčné žlázy se rozvíjejí, tkáň se více prokrvuje, bradavky vystupují. Prsy se zvětšují a každé z nich bude do konce těhotenství těžší o přibližně 300 gramů. Připravují se na svou nejdůležitější roli po porodu a tou je kojení.

Někdy to může být fajn

Spousta budoucích maminek (zejména v případě, pokud jsou prsa menší velikosti) si tyto změny pochvaluje. Na druhé straně maminky, které příroda obdařila už před těhotenstvím bujnými vnadami, mohou zvětšování prsů a jejich nalévání vnímat velmi bolestivě. Během jejich růstu se pokožka napíná a je třeba ji neustále natírat, abyste předešly vzniku nepříjemných strií. Ty sice po porodu úplně nezmizí, budou však nenápadnější. Elasticitu pokožky na prsou podpoříte olejíčky a speciálními krémy. Musíte však počítat s tím, že se naše prsy změní. Těhotenství a kojení jim dá pořádně zabrat! NadraIN CZ

Kojení a ochablé prsykojení miminko a prso

Nalévání prsou je hormonální reakcí, a dokud se produkce mléka neustálí, maminky potrápí jejich přeplnění. Po kojení, či odsátí mléka se prsy viditelně zmenší a tělu se uleví. Tyto neustálé změny dávají pokožce zabrat. Těžké prsy produkujících mléko gravitačně klesají a natahují tkáň, která fixuje prsní žlázu k přední hrudní stěně. Kůže je poddajná struktura a dovolí prsní žláze poklesnout. Pokud se o své kojící prsy nepostaráte například i kvalitní podprsenkou, která jim zajistí oporu, bude vám "odměnou" za kojení takzvané povislé poprsí. Mnoho maminek kojí krátce i kvůli tomu, aby jim kojení příliš nezničilo prsy. Vaše prsy nebudou vypadat o nic lépe, pokud budete kojit jen krátce. Naopak dlouhé období kojení dává prsům šanci přizpůsobit se postupně klesající tvorbě mléka. Dlouhé kojení je dobré nejen pro zdraví vašeho miminka, ale i pro vás. Faktem je, že prsy nezůstávají stejné, ať byste dělala cokoliv. Mění se v těhotenství, po porodu a hlavně věkem.

Co s tím?

Voda. Pokud patříte k milovnicím plavání, tak si ho užívejte naplno. Posiluje zádové svalstvo a pomáhá vzpřímenému postoji. Přihlaste se na hodiny plavání se svým zlatíčkem a čvachtání ve vodě můžete ve svůj prospěch využít i vy. Přečtěte si o kladech a záporech kojeneckého plavání >> Prokrvení pokožky poprsí pomůže střídavá sprcha. Proud teplé a studené vody a masírování ji zpevní. Dávejte však pozor na příliš velké teplotní rozdíly. Prsní svaly posílíte i jednoduchým domácím cvikem. Tím nejúčinnějším je spojení dlaní před hrudníkem a postupné tlačení a povolování svalů. Upravit a zdokonalit tvar poprsí dokáže i správná podprsenka. Jaká je ta správná? Všímejte si nejen velikost, ale i její střih. Ta podprsenka, která vám "seděla" před těhotenstvím, vám už po porodu a kojení nemusí být dobrá. Velikost i tvar prsou se mění. Pokles prsů po kojení, a nezřídka i jejich zmenšení oproti stavu před těhotenstvím, je častý a také přirozený jev. Pokud vám to vadí natolik, že se cítíte špatně, můžete zvolit chirurgickou cestu.