Jak funguje monitor dechu dítěte a kdy ho použít?

Jak funguje monitor dechu dítěte a kdy ho použít?>

Syndrom náhlého úmrtí kojenců (SIDS) je postrachem každého rodiče. Přestože je jeho výskyt poměrně vzácný, představa, že večer uložíte zdravé dítě ke spánku a ráno se neprobudí, je nepřijatelná. Naštěstí existuje monitor dechu, který vám pomůže poskytnout vašemu miminku první pomoc včas. Existuje jich již několik typů, stačí si jen vybrat.

Pro která miminka jsou monitory dechu opravdu nezbytné?

Syndrom náhlého úmrtí kojenců je vzácná diagnóza, která ročně postihne přibližně 20 až 30 dětí. Jedná se o zbytečná úmrtí, kterým lze rovněž předejít použitím monitoru dechu. Nevíme, co tuto příhodu způsobuje. Může postihnout každé dítě, ale lékaři přesto identifikovali skupiny dětí, které jsou ohroženy více.

Monitor dechu by rozhodně měl být ve výbavě maminek, které:

  • dítě se narodilo předčasně,
  • mělo nízkou porodní hmotnost pod 2 500 gramů,
  • má dítě zdravotní problémy,
  • SIDS se vyskytl u některého z jeho starších sourozenců.

Je však také dobrou pomůckou pro děti, které mají infekci dýchacích cest, dýchací potíže, spánkovou apnoe nebo trpí závažným gastroezofageálním refluxem. Odborníci ji doporučují také u vícerčat, pokud bylo těhotenství přenášeno a porod vyvolán lékaři. Rizikovým faktorem je i pasivní kouření, proto by měly být sledovány i děti, které žijí s kuřáky.

Většina úmrtí kojenců na SIDS nastává do 6 měsíců věku, ale určité riziko přetrvává až do 12 měsíců. Během prvního roku života dozrává v nervovém systému řízení dýchání, srdeční činnosti, regulace tělesné teploty a imunitního systému. Proto obvykle postačí používat monitor dechu pouze v tomto období.

Jak monitory dechu fungují?

Monitor dechu buď sleduje pohyby během dýchání, nebo monitoruje dítě na principu pulzního oxymetru, to znamená, že měří puls dítěte a úroveň okysličení krve. Monitory se liší také způsobem, jakým jsou senzory v kontaktu s dítětem.

Nejčastěji používaným typem jsou monitory dechu dítěte v podobě desky, která se vkládá do postýlky pod matraci. V této skupině najdete také certifikované monitory dechu, které jsou rovněž registrovanými zdravotnickými prostředky. Zde doporučujeme monitor dechu Babysence a monitor dechu Nanny od společnosti Jablotron.

Některé verze deskových monitorů dechu jsou kombinovány s dětskými chůvičkami. Slouží k lepší kontrole dítěte, pokud jste v jiné místnosti než vaše spící dítě. Můžete si vybrat ze zvukových nebo video monitorů dechu. Výhodou je, že po spuštění alarmu můžete své dítě okamžitě zkontrolovat, a to zvukově, zda nezačne plakat, nebo vizuálně, zda se nehýbe. Jejich široký výběr vám přináší značka monitorů dechu Angelcare.

Dítě můžete sledovat také přímo na jeho těle. Vybírat můžete mezi monitory dechu v podobě chytré ponožky Owlet Smart Sock, monitorem dechu připevněným k noze nebo k plence. U těchto verzí nehrozí, že by dítě během spánku vyklouzlo z dosahu desky a monitor spustil falešný poplach. Tyto monitory dechu jsou menší a můžete je používat při procházkách nebo při spaní mimo postýlku.

Na co je třeba myslet při nákupu monitoru dechu?

Je dobré mít monitor dechu doma již v den, kdy si přivezete novorozence z porodnice. Nejlepší monitor dechu si vyberete na základě svých preferencí a potřeb vašeho dítěte.

Pokud se vaše dítě narodilo s nízkou porodní hmotností, vyberte si monitor dechu, který lze používat od 1 kg, monitor dechu Nanny od společnosti Jablotron. Tento monitor dechu můžete samozřejmě používat až do jednoho roku věku dítěte bez ohledu na jeho hmotnost.

Pokud se rozhodnete pro monitor dechu s deskou, zkontrolujte před nákupem maximální doporučenou tloušťku matrace. Tento typ nemůžete umístit pod pružinovou matraci nebo pod matraci, která je příliš silná. Je pak na vás, zda zvolíte monitor dechu samostatně, nebo v kombinaci s chůvičkou. Deskové monitory se liší také počtem desek, které se rozkládají pod matrací.

Důležitým faktorem bude, zda chcete monitor dechu používat i mimo postýlku, například při spaní v kočárku. V takovém případě budou vhodnější přenosné, menší typy v podobě chytré ponožky Owlet Smart Sock, nebo typ připevněný na noze či plence.

Co když začne monitor dechu pípat?

Pípající monitor dechu vás může hodně vyděsit. Mějte však na paměti, že se jedná o zařízení, které může vykazovat chybu, nebo že dítě může být mimo dosah snímače. Stává se, že alarm monitoru dechu dítě probudí a dítě začne dýchat samo. Nespoléhejte se však na to a nezapomeňte jít dítě okamžitě zkontrolovat.

To, zda vaše dítě dýchá, poznáte podle toho, že se mu zvedá hrudník, slyšíte jeho dech nebo cítíte teplý dech na tváři, když přiložíte obličej k jeho rtům. Tyto příznaky byste měli zachytit rychle, nejpozději do 10 sekund.

Oživování dítěte mladšího 1 roku

Pokud dítě nedýchá, zahajte resuscitaci po dobu jedné minuty. Pokud nereaguje, měli byste zavolat záchrannou službu na čísle 155 a hovor pustit do hlasitého reproduktoru. Pokud náhle nevíte, co máte dělat, dispečer na druhém konci linky vás poučí. První pomoc by si však měl každý rodič nastudovat dříve, než se něco stane.

Při zástavě dýchání je prvním krokem uvolnění dýchacích cest a kontrola polohy jazyka v ústech. Položte dítě na pevnou podložku, u dětí do jednoho roku nezaklánějte hlavu, ale nechte ji v neutrální poloze. 

Začněte s 5 silnými vdechy, u takto malých dětí dýchejte do úst a nosu současně. Poté stiskneme hrudník dvěma prsty na hrudní kosti, asi v jedné třetině hrudníku, 30-krát po sobě. Stlačujeme rychle, měli bychom dosáhnout frekvence 100 stlačení za minutu. Následují 2 vdechy a opět masáž srdce. Takto pokračujeme a jednou za čas zkontrolujeme, zda dítě nezačalo dýchat samo. Pokračujte tímto způsobem a jednou za čas zkontrolujte, zda dítě začalo samo dýchat. Pokračujte, dokud nepřijede sanitka nebo dokud dítě nezačne opět dýchat samo.

Tento postup by měl zvládnout každý, i když doufáme, že ho nikdy nebudete potřebovat.

Monitor dechu: kalibrace

Koupě monitoru dechu představuje nemalý výdaj, a proto se stále více lidí přiklání k myšlence zakoupení použitého kusu. Kromě ceny však zvažte i skutečnost, že monitory dechu jsou velmi citlivé přístroje a ty je třeba pravidelně kontrolovat a kalibrovat. Nezapomeňte jej nechat zkontrolovat, pokud monitor dechu používalo více dětí nebo od jeho prvního zapnutí uplynuly více než 2 roky. Obecným pravidlem je překalibrovat monitor dechu vašeho dítěte každé 2 roky. Řada výrobců tuto možnost poskytuje ve svých servisních střediscích a více informací naleznete na jejich webových stránkách v sekci servis.

S novým kusem si můžete být jisti, že je monitor dechu zkontrolován a správně zkalibrován. Pokud uvažujete o koupi nového monitoru dechu, podívejte se na naši aktuální nabídku.