Jak na koupání miminka: Vše, co jste o něm chtěli vědět

Jak na koupání miminka: Vše, co jste o něm chtěli vědět>

Koupání miminka. Pro některé maminky večerní rituál, na který se těší celý den, pro jiné je noční můrou. Obzvlášť pokud patříte mezi novopečené rodiče, může být pro vás (nejen) první koupání vašeho malého potomka obzvlášť stresující. Jak a kdy správně koupat miminko?

Jak často koupat miminko

Názory na to, jak často koupat miminko, se různí. V porodnici vám může být doporučeno, abyste své dítko koupali denně. Jedná se totiž o příjemný rituál, který většinu miminek zklidní a následně připraví na večerní spánek. Na druhou stranu nejnovější lékařské poznatky spojené především s nárůstem alergických projevů bojují proti každodennímu koupání. Na pokožce vašeho miminka se totiž nachází velmi jemná a tenká vrstva ochranného filmu, který se v průběhu měsíců vyvíjí. Při každé koupeli se tento film smyje a kvůli tomu je dětská pokožka náchylnější vůči vnějším vlivům. Proto se nyní spíše doporučuje mýt miminko 3–4× týdně.

TIP: Ve dny, kdy své miminko nebudete koupat, věnujte maximální pozornost všem záhybům na jeho těle. Vezměte si k ruce Perlan a teplou vodu a jemně omyjte oblast pod krčkem, v podpaží, pod kolínky, na zadečku a dalších místech, kde najdete odumřelé zbytky kůže a další špínu. Díky tomu předejdete případným opruzeninám.

Teplota vody při koupání miminka

Pokud si koupání miminka teprve osaháváte, nejspíše tápete i ohledně správné teploty vody. Tu rozhodně neodhadujte jen tak, ale raději ji ze začátku měřte vhodným teploměrem. Voda v dětské koupeli by měla mít 37 stupňů, přičemž teplota okolního vzduchu by se měla pohybovat přibližně mezi 24 až 25 stupni. Díky tomu zajistíte, aby miminku nebyla během koupání zima. Jakmile získáte s koupáním trochu více zkušeností, použijte pro otestování teploty vody loket. Jestliže vás voda na lokti nebude pálit, koupel je připravena.

Koupání miminka ve velké vaně

Mnoho maminek si pro koupání pořizuje speciální malé vaničky, které jsou přímo určené pro novorozence a kojence. Co když ale chcete koupat ve velké vaně? Pořídíte-li si speciální lehátko do vany, nic vám nebrání v tom, abyste tak miminko koupali. Avšak velkou nevýhodou je vyšší spotřeba vody a také fakt, že se budete nad vanou krkolomně shýbat. Oproti tomu malé vaničky jsou rozhodně komfortnější jak pro vás, tak i pro vaše dítko.

TIP: Další možností je koupání miminka v kyblíku. Ten je rozhodně praktickou a skladnou variantou, nicméně neumožňuje volný pohyb nožiček, který některým miminkům pomáhá ulevit od nepříjemné koliky.

Jak správně koupat miminko

Každá rodina má jistě svůj vlastní koupací rituál, a proto se rozhodně nebraňte tomu poskládat si jednotlivé činnosti tak, aby vyhovovaly především vám a vašemu miminku. Nicméně zkuste začít tím, že si nejprve připravíte veškeré potřebné věci ke koupání. Miminko rozhodně nesmíte nechat ve vaničce samotné, a proto je lepší mít veškeré nezbytnosti po ruce. Co by vám tedy při koupání nemělo chybět?

Jakmile budete mít vše připraveno, můžete se pustit do napuštění vaničky. Voda v ní by měla dosahovat přibližně 10–15 cm. Máte-li ve své vaničce lehátko, můžete na něj položit látku. Tu ponořte do vody a následně do ní lehce zaviňte své miminko. Díky tomu bude neustále v teple. Jestliže lehátko, do kterého byste miminko položili, nemáte, pak držte jednou rukou hlavičku a druhou dítko omývejte. Při mytí postupujte od hlavičky až po nožky. Použijte přitom mýdlo a jemnou žínku či houbičku. Dětskou pokožku spíše lehce masírujte místo dření, opět byste mohli miminku zadělat na kožní problémy. Koupel by měla trvat maximálně 5–10 minut. Jakmile si ji dítko užije, zabalte jej do ručníku a přemístěte na přebalovací pult.

Co následuje po koupání

Po koupání miminko důkladně osušte. Nezapomeňte také na čištění uší a nosu. K tomu můžete použít speciální vatové tamponky určené pro miminka. Pokožku namažte olejíčkem a nezapomeňte také na plenku. Umytá a namazaná dětská kůže vyžaduje tu nejlepší péči, a proto sáhněte po plenkách Pampers Premium Care. Mají v sobě zabudovanou vrstvu DermaComfort, která disponuje absorpčními póry, jež odvádějí vlhkost a nečistoty od pokožky a uzavírají je uvnitř plenky. Navíc materiály, ze kterých jsou plenky vyrobeny, jsou maximálně jemné a šetrné k dětské pokožce. Vaše miminko se tak bude celou noc cítit jako v bavlnce. Na závěr večerní péče miminko oblečte do pyžámka a můžete se vrhnout na kojení či krmení z lahvičky.